dilluns, 9 d’octubre de 2006

Fonamentalisme laïcista


Leo Bassi al seu darrer espectacle, La Revelación, es declara "fonamentalista laic", encara que per precisar correctament el significat de les seues paraules hauria de dir "fonamentalista laïcista". Tot i que els fonamentalismes són sempre perillosos si busquem el sentit exacte d'esta expressió trobem un concepte que suposadament és a la base de les democràcies liberals occidentals.

El GDLC ens diu:

Fonamentalisme: Moviment o actitud que ataca qualsevol desviació de les doctrines i pràctiques considerades essencials en un sistema religiós, polític, educatiu, etc. Laïcisme: Doctrina que defensa la independència de l'home, de la societat i, més particularment, de l'estat de tota influència eclesiàstica o religiosa.
Per tant el "fonamentalisme laïcista" seria el:
Moviment o actitud que ataca qualsevol desviació de la doctrina que defensa la independència de l'home, de la societat i, més particularment, de l'estat de tota influència eclesiàstica o religiosa.

És a dir la fe en els valors positius i universals de les persones, una religió que és l'única que pot unir la diversitat cultural i religiosa del món. Com recordava Bassi,
el 13 de setembre de 2001 George W. Bush feia una declaració institucional en legítima defensa després dels atacs a Washington i Nova York, però concloïa amb unes darreres paraules terrorífiques: We are going to win this war because our God is bigger than their God. Això és el que tracta de fer Bassi amb la seua obra: recordar-nos que en una societat mundialitzada com la nostra els laïcistes ens hem quedat en minoria i hem de ser forts per tal de no perdre el terreny guanyat en la construcció d'una societat basada en els valors humans universals i no en cap ésser suprem que escape als límits de la racionalitat.


PS: Bassi ens ensenyà a diferenciar un "pecador" d'un "fill de puta". Un "pecador" si actua malament sent que ha pecat i per això és "pecador"; en canvi, un "fill de puta" no té consciència d'haver pecat perquè no sent culpabilitat, ans al contrari, disfruta sent un "fill de puta". La metàfora de Bassi va ser ben clara: és la diferència entre Acebes i Zaplana.
Com apostatar?