diumenge, 5 de novembre de 2006

És possible un (qua)tripartit valencià?

Morera, Pla, Morera, Marcos. Amb qui serà més difícil tractar?

Esquerra Unida del País Valencià acaba de reelegir Glòria Marcos com a coordinadora general amb un 60% dels vots dels delegats i serà ella qui encapçale les llistes de candidatura a la Presidència de la Generalitat Valenciana. Entre els militants i simpatitzants del Bloc Nacionalista Valencià s'ha esvanit quasi completament la darrera esperança d'aspirar a un millor pacte preelectoral (i més acorde amb la distribució dels vots dels passats comicis autonòmics). Ni candidats de caire més valencianista per la circumscripció de Castelló, ni tercer diputat per la d'Alacant, ni res de res. S'espera que Glòria Marcos mantinga la posició de força que ha mostrat fins el moment, més encara després d'eixir reforçada de l'Assemblea del partit.

Malgrat tot, l'estratègia del BNV està abocada al pacte: per por a tornar a quedar-se fora del Parlament i perquè és l'única possibilitat d'arrabassar el poder al PP. Els dos factors pesen, un partidista i un altre en clau de país. EUPV ho sap i aprofita la situació. Mal comencem si esta ha de ser la llavor d'un futur tripartit valencià, expressió que vaig sentir per primer colp a Santi Rodríguez, diputat del Partit Popular de Catalunya, en una pregunta parlamentària que es mostrava contrària a la compra d'accions d'InfoTV per part de la Generalitat catalana. Darrerament l'expressió ha fet fortuna per denominar un possible govern d'esquerres (el vídeo de Xiquetalemany, el blog de Pere Boix, etc.), però cal tindre en compte que de ser alguna cosa serà un quadripartit ja que també hi serien Els Verds del País Valencià. En tot cas, i tornant al fil argumentatiu, com dic és un mal inici. EUPV, amb la seua actitud profitosa està accentuant i/o creant rancors a les files del BNV. Així no arribaran massa lluny. Si entre dos ja van a la brega, què passarà quan siguen tres i estiguen governant en posició minoritària respecte al PSOE? El desastre del primer tripartit català podria repetir-se i no crec que al País Valencià es donara una segona oportunitat com sembla que definitivament hi haurà a Catalunya. Ens tiraríem 8 o 12 anys més amb el PP al govern autonòmic. És possible i concebible un (qua)tripartit valencià???? Quines són les claus raonades per no fracassar?

1 comentari:

Anònim ha dit...

Hey,nice blog!!! I found a place where you can make an extra $800 or more a month. I do it part time and make a lot more than that. It is definitely worth a visit! You can do it in your spare time and make good cash. Make Extra Cash