dimarts, 7 de novembre de 2006

A voltes amb el pacte


L'aliança amb EU no és l'única via per accedir al canvi polític. N'hi ha d'altres estratègies, amb altres riscos, amb altres esforços i amb altres oportunitats. Vies que caldrà explorar i estudiar amb seriositat si EU s'enroca amb una proposta inassumible i humiliant per als més de 100000 votants valencianistes, com porta fent des de fa massa temps. Clarificat el panorama a la seua Assemblea, EU ha de dir, d'una vegada per totes a què vol jugar i què vol fer d'este país.

Pere Fuset, el portaveu nacional del BLOC Jove, recorda en la
seua bitàcora, contràriament al que jo deia al post anterior, que el Bloc Nacionalista Valencià no està irremeiablement abocat al pacte preelectoral amb EUPV. La possibilitat d'anar a soles a les eleccions no és impossible, tot i que de moment es continuarà la negociació per tractar d'anar junts. Així les coses, i vist que la comprovació del rumor sobre el tripartit català que vaig llançar ha donat en el clau, potser és hora de recuperar un altre post d'abans de l'estiu sobre les possibilitats electorals de cada partit en les autonòmiques valencianes. Pel juny de 2006 deia:

Pseudo-futurologia electoral

Pseudo: 1 Forma prefixada del mot grec pseûdos, que significa 'falsedat'.
Futurologia: 2 impr SOCIOL /ECON Prospectiva.
Prospectiva: 2 f Ciència que estudia el futur per comprendre'l i influir-lo.
Electoral: adj 1 Relatiu o pertanyent a les eleccions.
Elecció: 3 pl POLÍT Procediment de designació dels governants, mitjançant votació, a escala local o a escala estatal.

Ni amb coalició ni sense, veig que el PP puga perdre el poder en 2007. Si es manté en els percentatges de vot del 14-M, amb una pujada espectacular del PSOE al País Valèncià, el PP continuaria guanyant les eleccions. Per circumscripcions electorals van ser de: Castelló-46,4%, València-46,4%, Alacant.49,6%. Tant de bo, m'equivoque i l'efecte Zapatero, després d'haver governat 3 anys, faça pujar al PSOE i baixar al PP. Fent els càlcus, considerant que EUPV i Bloc, EVPV i ERPV estaran entorn de l'11 % dels vots (en coalició o sense, i tenint en compte que el Bloc esta vegada molt probablement sí superarà el 5% a soles), només una pujada del PSOE a costa del PP podria fer canviar l'equilibri. Tanmateix, crec que els efectes moniato-Pla i PSOE-valencià-desastrós acabaran contrarrestant el de ZP.

Tot açò és el que em fa dir l'angelet (per allò de l'església i el papa) que tinc sobre el meu muscle dret. Tanmateix, un dimoniet (per allò d'ateus, rojos, separatistes, terroristes) que tinc al muscle esquerre em fa dir:

Amb coalició o sense els partits progressistes (o el que siga el PSOE), valencianistes i d'esquerres faran fora al PP de la Generalitat al 2007. Si el PP baixa 3 punts a la circumscripció de Castelló i 3 a la d'Alacant perdrà la majoria absoluta. L'efecte ZP i la nefasta gestió de Rajoy i Zaplebes a Madrid influirà entre la massa de votants valencians que voten en clau espanyola; a més a més, Fabra a Castelló i la baixada del PP a la ciutat d'Alacant i a les comarques turístiques faran baixar el PP, encara que siguen eixos 3 punts. Fins i tot comptant que el PP puge a la circumscripció de València per l'efecte Copa de l'Amèrica els números ixen. Fent una previsió cautelosa, deixant els partits a l'esquerra del PSOE entorn de l'11%, en coalició o no, podem fer la següent previsió (en cas que els 99 diputats es repartisquen entre 25 a Castelló, 41 a València i 33 a Alacant):

Resultats de 2003
Castelló: PP-49% PSOE-37,1% Entesa-4,5% BLOC-EV-5,9%
València:PP-47% PSOE-35,6% Entesa-7,1% BLOC-EV-5%
Alacant: PP-49,1%PSOE-39% Entesa-6% BLOC-EV-4%

Resultats 2007
Castelló: PP-46% (12) PSOE-39% (11) EUPV-4% (1) BLOC-EVPV-6,5% (1)
València: PP-48% (21) PSOE-36% (16) EUPV-6% (2) BLOC-EVPV-5% (2)
Alacant: PP-46,5% (16) PSOE-39% (14) EUPV-6% (2) BLOC-EVPV-4,5% (1)

Això dóna uns resultats de:
PP= 49 diputats
PSOE (41)-EUPV (5)-BLOC-EVPV (4) = 50 diputats

Són uns resultats molt justos ja que si EUPV baixa del 6% a Alacant el PP guanyaria el diputat que li manca, i, a més a més, podríem estar afectats per un "tamayàs". Evidentment un pacte preelectoral podria garantir que els escons no ballaren, tot i que també podria dificultar la governabilitat posterior, ja que, de moment, sembla que la intenció d'EUPV és mantindre grup parlamentari únic mentre que la del Bloc és dividir els escons obtinguts en dos grups. En tot cas, fins que els Consells Nacionals respectius no es manifesten definitivament no podrem parlar de cap tipus de pacte (malgrat les ganes boges que de moment hi posen Levante-EMV i El País). Estarem a l'aguait.


I 5 mesos després continuem igual, amb menys temps i amb més odis per part de tots. Només puc repetir que "estarem a l'aguait".

9 comentaris:

Anònim ha dit...

A l'aguait? M'he de donar per al·ludit? Hehe. :-P

Vent d Cabylia ha dit...

Sí, i Lluís Torró serà segurament una clau metafòrica d'això que ha dit la Marcos sobre pactar abans de menjar-nos els torrons?

Anònim ha dit...

Hahahaha! Que bó!!! Si em permets la llicència, ho posarè aquest comentari al meu blog.

Vent d Cabylia ha dit...

Sí, i ja posats t'ha faltat enllaçar este vídeo que m'acaba d'arribar: http://www.youtube.com/watch?v=xxKHJAz5vSs

Anònim ha dit...

Ie, i la vinyeta 'ixa, de quin tebeo te l'has treta?

Vent d Cabylia ha dit...

El 106 de Lois Lane, la núvia de Superman titulat I am curious (BLACK)!. Lois Lane es converteix es converteix en negra durant 24 hores per fer un reportatge en el barri negre de Metròpolis... Bé, ací ho podràs vore millor:
Ressenya
Algunes vinyetes

Anònim ha dit...

Ho posarè l'Albiolada demà, promès!.

Ivan ha dit...

Com anem baixant de nivell els vídeos, no sé en què s'ha estat més fi, perquè en la quiniela dels resultats electorals...
De tota manera, no entenc la fixació d'alguns bloqueros com a dard de crítiques a M. Albiol. Permeteu-me la comparació, però no s'ha esperat ni una sola setmana per llançar-la per terra, pitjor que el PP amb ZP, inclós el metepatas de Morera; on hi ha el benefici del dubte, on estan els 100 dies de gràcia? Així sí que es pot guanyar la confiança, criticant les decisions de l'altre.
Salutacions, blogquer.

Vent d Cabylia ha dit...

Ai, que rabioset que eres... ;)
Ja ho diu el títol: "pseudo-futurologia" i ja està.
Jo vull que entre tothom al parlament per separat. La mar de content que estic ací amb independentistes d'esquerra, ecosocialistes, comunistes, ciutadans anticatalanistes, convergents, demòcratacristians, socialistes de diverses branques, abstencionistes, etc. Com més serem més riurem. Com deia l'eslògan d'IU a les generals fa un parell d'eleccions "Eres necesario"