dimarts, 27 de març de 2007

El 'Compromís' a Barcelona

Foto de Vilaweb

El Compromís pel País Valencià es va presentar ahir a Barcelona en un acte organitzat per l'Espai País Valencià, una associació de valencians residents a Catalunya. Els cinc caps visibles de la coalició (Glòria Marcos, Enric Morera, Joan Francesc Peris, Pablo Rodríguez, Carles Arnal) van fer les seues valoracions per ordre invers d'importància electoral en un acte que va durar una hora justa i davant d'un públic d'unes 100 persones que quasi omplia l'auditori de la magnífica biblioteca Jaume Fuster de la plaça Lesseps. Unes quantes impressions a rajaploma:

- Tots van insistir en la necessitat de fer fora el PP. Arnal va dibuixar un panorama catastròfic del País Valencià, a l'igual que Pablo Rodríguez, que va apostar pels valors republicans front a "l' anem a més" en especulació, catolicisme, destrucció ambiental i corrupció del PP. En eixe sentit, Glòria Marcos va destacar que l'estratègia del PP comparteix la crispació general de l'estat malgrat estar en el poder al País Valencià, ja que "la cabra tira al mont": boicot a la SER, victimisme amb l'aigua, censura, etc. Segons Marcos el PP valencià vol convertir-nos en la Baviera espanyola, el referent estatal de la dreta més casposa i neoconservadora. A més a més, va remarcar una notícia sense a penes repercussió als diaris: EU ha denunciat davant la fiscalia que en xicotets pobles del nord del país s'estan falsejant els censos electorals, censant, per exemple a Cabanes, més de 25 persones en casa de l'alcalde del PP o dels seus familiars, el que va qualificar com a "pisos pastera electorals", un greu frau a la democràcia.

- Arnal va fer notar que per primera vegada en la democràcia actual sabem que si governa el PSOE ho haurà de fer pactant amb l'esquerra plural. Per tant els dos possibles models eixits de les eleccions són més antagònics que mai: o bé més PP, o bé el PSOE però amb la presència del Compromís pel País Valencià, que per primera vegada accediria a un govern valencià. Morera va ressaltar que el PSOE és l'altra cara de la moneda del PP, partits que ens han governat en majoria durant 24 anys (12 + 12) i han signat un estatut blindat (no es podrà canviar sense el PP), que segons Marcos és l'últim de la segona Transició i no inclou temes claus com els drets socials o un projecte de comarcalització del país. També Marcos va insistir en què el PSOE tenia ara les "canelles fluixes" i el Compromís podria imposar-li part del seu programa, dins del qual va fer especial referència al bon funcionament dels servicis públics degradats pel PP (1.000 barracons valencians per 100 catalans i el conseller afirma que és per culpa de la immigració).

- El Compromís va ser justificat de manera general més per la necessitat de fer fora el PP que per la seua coherència. Peris va afirmar que la situació "normal" és que esquerrans, nacionalistes, ecologistes i republicans es presentaren per separat, però que el nostre encara no havia estat un país "normal" des de la Transició i per això calia arribar el govern per dos objectius: llevar el PP del poder i acabar la Transició. En qualsevol cas, tots també van insistir en què l'heterogeneïtat de la coalició era un dels seus punts forts i, segons Marcos, es basa en 16 clars punts programàtics i és el que més s'assembla a la foto d'unitat del darrer 25 d'abril en clara referència a ERC. En relació amb això, Morera va deixar caure la indirecta més brutal del vespre, asseverant que ells no eren tan imprudents com presentar candidatures a Catalunya i fer ingerències en altres territoris.

- Peris i Morera van incidir en les qüestions nacionalistes. Per al primer hi ha pocs polítics valencians que exercisquen de "valencians" a l'hora de fer la seua tasca pública i demanà d'una vegada per totes una política en "clau valenciana", que tinga el país i els valencians com a referent en totes les matèries i no el simple manteniment en el poder, dependent del que diga Madrid. Morera va parlar de la vertebració entre el País Valencià i Catalunya, destacant, com ha dit recentment Jordi Pujol, que hi ha hagut una voluntat deliberada d'allunyar-nos, però que la única forma d'apropar-nos és treballar junts per crear espais comuns: infraestructures i economia, llengua a Europa, cultura a l'Institut Ramon Llull, teatre al projecte Alcover, audiovisual, etc. Així mateix, va fer una crida als catalans per tal que s'adonen que la cooperació en peu d'igualtat amb el País Valencià és vital per a ells, de la mateixa manera que fa 300 anys els catalans caigueren després que els valencians en la guerra de Successió.

- Finalment, un punt en què van insistir tots els presents va ser en la censura predemocràtica que suposa el tall imminent de les emissions de TV3 al País Valencià, davant la impassible mirada de l'esquerra catalana. Hi va haver dures crítiques a Montilla i a Clos, que s'han llavat les mans, i evidentment al PP, que s'acosta cada colp més a l'autoritarisme pur i dur i no tolera cap crítica. Es va incidir en l'important que era TV3 per percebre i assimilar la varietat de la llengua catalana i es va prometre reciprocitat entre la televisió valenciana i la catalana si el Compromís arribava al govern.

Tot plegat, un acte d'urgència, sense massa propostes pròpies de futur però ple d'il·lusió i amb més sensació d'unitat de l'esperada. Esperem que el poder, si arriben, no els trastorne.2 comentaris:

Anònim ha dit...

Molt bona crònica de l'acte!
Vaig llegir les poques notícies que van publicar els mitjans l'endemà de la presentació de Compromís i eren curtetes, amb molt poca informació.
Quanta raó tenen els membres de Compromís quan es queixen de la invisibilitat dels valencians a Catalunya!

Vent d Cabylia ha dit...

Gràcies. Jo també em vaig quedar flipat amb la poca informació que es va donar de l'acte...