diumenge, 3 de novembre del 2019

Noms medievals de dona del Regne de València (1250-1300)

Noms valencians de dona d'època medieval*

Fa cosa d'un mes i mig que l'historiador de la Universitat Jaume I de Castelló Vicent Garcia Edo va publicar en el seu Facebook un llistat de noms de dona, procedents de documentació del Regne de València de la segona mitat del segle XIII, que ha anat recopilant al llarg de la seua extensa carrera investigadora. I com que les xarxes són tan fugisseres, i sé a ciència certa que el tema interessa molt -no debades l'entrada a "Noms mallorquins medievals" és una de les més vistes del blog-, volia deixar constància estable ací mateix de les seues indicacions. D'una banda, apunta una cosa ben interessant i és que, tot i que els segles plenomedievals i baixmedievals són el de la progressiva cristianització dels noms, en l'àmbit de les dones s'aprecia una major pluralitat onomàstica que en en el cas masculí, que llavors ja estava més vinculat al santoral catòlic. D'una altra banda, exposa fins a 206 noms de dona, incloent diminutius, documentats entre la població valenciana d'aquell període de 1250 a 1300, és a dir, corresponents a les primeres generacions de famílies que van donar cos al nou Regne de València fundat per Jaume I poc abans. Ací van, ordenats alfabèticament i adaptats a l'ortografia actual.

Agnés, Alaix, Alamanda, Alàs, Alda, Alegra, Àleu, Andreua, Àngela, Arnalda, Arssena, Astruga, Aixa, Aziza. 

Balada, Balaguera, Balia, Barcelona, Baronaç, Bellvera, Benencasa, Beneita, Berenguera, Berenguerona, Bernarda, Bernardona, Bertolomeua, Bevenguda, Blanca, Blancafort, Bonada, Bonafilla, Bonanada, Boneta, Bonira, Bonsolàs, Borrassa, Bruna, Bruneta. 

C 
Canceta, Canosa, Castellana, Castellaneta, Castellona, Catalana, Catalina, Caterina, Cavallera, Cerena, Cília, Clersona, Companya, Corbera, Crestiana. 

D
Doeta, Dolça, Domenga, Domengueta, Domenja.  

E
Elfa, Elicsén, Elienor, Elvira, Elvireta, Escudera, Espanya, Ermessén, Esclarmonda, Esperta, Estefania, Estella. 

F
Fandia, Fàtima, Fatimela, Febrera, Felípia, Ferrera, Ferrussa, Floreta, Francesca, Fresca.

Gaçona, Gaieta, Gerissa, Germana, Gila, Gimília, Gisborga, Godalla, Gogera, Gràcia Gracina, Granada, Guasqueta, Guerauda, Gueraldona, Guia, Guilaberta, Guillemona, Guillelma, Guilsen.

Issolina, Isabel.

Jacma, Jacmeta, Jacoba, Joana, Jordana, Joia, Júlia, Justa. 

L
Llobeta, Llombarda, Llorença, Llorencina. 

M
Macdalena, Macianeta, Maleta, Mansèlia, Marca, Marcona, Margalida, Maria, Marianeta, Marieta, Marina, Marió, Marta, Martina, Massana, Massota, Mateua, Majol·la, Maimona, Major, Menga, Minga, Micaleta, Midona, Mirona, Mília, Mingueta, Miquela, Mirona, Modolona, Molinera, Monsona, Mullera. 

N
Narbona, Nicolaua. 

O
Ocella, Òria, Ortolana, Ozenda

P
Paença, Palleressa, Pascaleta, Pasquala, Pelegrina, Pereta, Perpinyana, Piquera, Poleta, Pomara, Ponça, Proençala, Prous. 

R
Ragadela, Raimundeta, Ramona, Ramoneta, Regina, Revella, Ricarda, Roga, Romea, Romeua, Ròmia, Rona, Roselleta.  

S
Sadona, Saminya, Sança, Sanceta, Sançona, Sanxa, Saura, Saurina, Sent Justa, Serena, Sibília, Sicília, Simona, Simoneta, Sobirana. 

T
Tamarida, Tarragona, Teresa, Toda, Tomaseta, Torretes. 

U
Urraca. 

V
Valença, Valldaura, Verduna, Vidalona. 


*La imatge correspon a un manuscrit morellà de la dècada de 1340 en el qual, entre altres coses, apareixen alguns noms de dones. En concret, en el fragment de la imatge hi ha escrit: "Sa muler d'en Fontana, IIII liures, pagat. L'amiga Dolcina, III liures, de lana. Na Lombarda, I liura, pagat, d'estam. Na Floreta, I liura, d'estam. Na Valenceta, I e miga, d'estam." 

4 comentaris: