dimecres, 17 de març del 2021

"Tresors amb Història", un nou programa en què necessitem la vostra participació

Previsiblement en uns quants mesos la televisió pública valenciana, À Punt, començarà a gravar un nou programa, Tresors amb Història, que en l'actualitat està en procés de preproducció, en associació amb Sunrise Pictures i El Terrat. Que com ho sé? Doncs perquè ells mateixos ho han anunciat en les seues xarxes socials (Twitter, Facebook i Instagram) i perquè, si tot va bé, tindré l'immens goig de participar en les gravacions i la dinàmica del programa. I en què consistix eixa dinàmica? Doncs en la busca i tria dels 100 objectes que millor representen la història valenciana de la darrera centúria, des de principis del segle XX fins a l'actualitat. Eixos objectes són els menuts tresors (a voltes grans!) que conserveu a casa i que tenen darrere tota una història cultural, sociopolítica o també personal que s'arrela i simbolitza el poble valencià, la seua existència, els seus anhels, les seues frustracions i les seues transformacions. En este vídeo de presentació de Carolina Ferre, que serà la presentadora (qui millor que ella!), ens ho explica ràpidament a través de diversos exemples: joguets de tota una generació, armes de la Guerra Civil, peces de roba característiques d'un lloc, la pilota o l'entrada de futbol d'una gran victòria esportiva que va representar una immensa alegria col·lectiva per a moltíssims valencians, etc.



En concret, el primer pas per a eixe procés de selecció és que vosaltres mateixos pugeu una foto de l'objecte en qüestió a la pàgina del programa [ací mateix], indicant les seues dades i també les vostres. Després l'equip del programa viatjarà a 8 ciutats de la geografia valenciana per tal que hi pugueu dur l'objecte i explicar la història personal que hi darrere d'ell, de manera que un equip de quatre experts -i ací entra el meu paper, junt amb l'etnòleg Joan Seguí, la gestora cultural Irene Ballester i el periodista esportiu Paco Lloret- el valorem i considerem si és plenament representatiu del poble valencià i de la seua evolució en el darrer segle; unes reunions que, evidentment, compliran totes les mesures de seguretat sanitària, quasi extremes, aplicables a estos temps. D'altra banda, no patiu, que no ens quedarem l'objecte i si és tan gran (o és una col·lecció) que no es pot moure d'ací allà, també podem anar a les vostres cases a vore'l! Així, a través d'eixe procés de selecció aprendrem aspectes de la nostra història i de la nostra identitat col·lectiva, fins a formar finalment un conjunt d'objectes mitjançant els quals puguem observar-nos a nosaltres mateixos i sentir-nos-en representats.

En relació amb tot això, segur que, a banda dels ja comentats com a exemple, de seguida ens venen al cap objectes de caràcter més etnogràfic que representen alguna particularitat notòria dels valencians, com ara els relacionats amb l'agricultura (certs utensilis de treball i peces del camp), la gastronomia (paelles antigues, porrons, saquets d'arròs, etiquetes de taronges i de panses, etc.), la música (discos, memorabilia de grups o cantants antics i recents, instruments o peces sobre la història de les bandes locals, discoteques mítiques, etc.), les festes (relacionats amb les Gaiates, les Falles, els Moros i Cristians, les Fogueres o celebracions encara més antigues com el Sexenni de Morella, les Festes de la Salut d'Algemesí i el Misteri d'Elx) o, finalment, amb l'esport (en connexió amb diversos equips de futbol, bàsquet i altres disciplines o amb victòries esportives col·lectives o individuals en grans competicions). Però voldria aprofitar també esta crida per a indicar altres tipus d'objectes que potser tenen més a vore amb la història social i política dels valencians, perquè és evident que eixos són igual d'importants (o més!) i, tanmateix, podrien passar-nos desapercebuts a priori i pensar que no hi tenen cabuda.

Tot al contrari. També són representatius del nostre passat i de la nostra evolució com a col·lectivitat, per exemple, els objectes relacionats amb la immigració que s'ha donat al llarg dels segles XX i XXI (a Algèria, USA, Argentina, França, Alemanya, etc.); o amb les diverses especialitzacions industrials i agroalimentàries de les comarques valencianes (la taulelleria, el tèxtil, el paper de fumar, la jogueteria, la sabateria, les cooperatives agrícoles, la torroneria, la gelateria, la ceràmica o fins i tot la Ford!); o amb el procés d'alfabetització, ja siga en castellà o en valencià, que és ben recent (a través de llibres antics, però també d'altres més moderns o de peces com pòsters i adhesius relacionats amb la lluita en favor d'eixe procés); o amb els esdeveniments polítics de la darrera centúria (ja siguen les prohibicions dels anys 20, l'esclat de llibertats de la Segona República, els patiments i morts de la Guerra Civil, la terrible repressió franquista amb milers d'afusellats i empresonats, la lluita antifranquista, els moviments democràtics de la Transició, la gran manifestació del 9 d'Octubre de 1977, el procés de construcció de l'autogovern, etc.); o també amb fenòmens de caràcter sociocultural (el racionament i l'estraperlo de la postguerra, l'inici del turisme i la seua evolució, l'arribada de Canal 9); o, igualment, amb tota classe de moviments i reivindicacions socials (feminisme, valencianisme, moviment LGTBI, migrants sense papers, drets laborals, educació i sanitat pública, protecció del patrimoni, etc.).

Per tant, el camp per a participar en Tresors amb Història és amplíssim i segur que tots teniu algun xicotet o gran tresor que mostrar-nos, amb una història personal o familiar darrere que alhora és representativa de la història de molts altres valencians i del nostre recorregut com a poble al llarg del temps. Si voleu participar, ja sabeu, entreu en la web!