dilluns, 14 de maig del 2007

L'antiga facultat de Medicina de València-ciutat

Ahir El Mercantil Valenciano donà esta notícia: El entorno de la biblioteca del Hospital sigue sin rehabilitarse y los elementos se deterioran. I la foto que l'acompanyava era la següent:

Amb este peu de foto: Los bomberos han precintado los arcos del jardín de la biblioteca por los desprendimientos. Sembla, doncs, que el periodista que signava la notícia desconeix que això no són los arcos del jardín, sinó els arcs de la porta de l'antiga Facultat de Medicina de València [foto actual], acabada de construir en 1883 precisament al costat de l'Hospital Provincial, hereu de l'antic Hospital General de començaments de segle XVI (de la mateixa manera que hui en dia l'Hospital Clínic Universitari fita amb la moderna Facultat de Medicina).

En construir-se una nova Facultat a partir de la dècada de 1930 i un nou Hospital General, inaugurat a principis de la dècada de 1960, aquells edificis deixaren de tindre funció, enderrocant-se l'antiga Facultat de Medicina i conservant-se l'antic Hospital gràcies -sobretot- a les gestions de Felip Mateu i Llopis, ja que sobre ell també planava un projecte de demolició immediata. Finalment, en 1979 l'antic Hospital passà a albergar la Biblioteca Pública de València, fins aleshores amb la seu central a la Casa Vestuari de la plaça de la Mare de Déu i conformada pels fons dels convents suprimits amb la desamortització de 1835 i per la donació de la biblioteca particular de Nicolau Primitiu Gómez-Serrano.

D'altra banda, de la façana de l'antiga Facultat de Medicina han restat dempeus els tres arcs del cos inferior amb quatre medallons que representen Hipócrates (460-377 aC), el conegut metge de l'antiguitat hel·lènica, un metge andalusí, sembla que Ibn Zuhr (1090-1162), el valencià Crisòstom Martínez (1638-1694), autor d'un important Atles anatòmic, i el metge i filòsof de la Matarranya aragonesa Andreu Piquer (1711-1772), catedràtic d'anatomia a València i conseller mèdic de Ferran VI. A més a més, dins dels actuals jardins podem trobar l'Asclepi, el déu de la medicina dels antics grecs, que coronava originàriament la façana.


Antic Hospital General de València-ciutat. Des de 1979 Biblioteca Pública de València, de titularitat estatal però actualment gestionada per la Generalitat Valenciana


Plànol original de la façana de la Facultat de Medicina (Sebastián Monleón, 1875)


Asclepi de l'antiga Facultat de Medicina de València-ciutat,
ubicat actualment als jardins de la Biblioteca Pública de València



2 comentaris:

Anònim ha dit...

Woola! He descobert que tens un enllaç al meu blog i he vingut a parar aquí! Molt currat no? Intentaré passar-m'hi sovint!

Vent d Cabylia ha dit...

L'enllaç del teu nom no funciona però supose que seràs "l'arqueòleg glamurós", mots que per a un arqueòleg urbà semblen a priori incompatibles ;)
Jo no et visite tot el que m'agradaria, però m'identifique molt amb el teu punt de vista sobre moltes coses. Salutacions!