dilluns, 4 de novembre del 2019

"Mimi Picoretes" i "Bruna i el drac", la nova aposta infantil de Llibres de la Drassana

Feia temps que en Llibres de la Drassana veníem rumiant la possibilitat de llançar una col·lecció de títols per als més menuts de la casa. A tots ens ha passat trobar-nos que en les prestatgeries de les llibreries o ja a casa, amb els llibres que han regalat als nostres fills uns i altres, ens trobem amb la immensa majoria dels textos escrits en castellà o en estàndard català i bé, no passa res, perquè tots ens entenem i al remat som els majors els que llegim els llibres als xiquets, però fa una miqueta de ràbia, evidentment. Per què no podem tindre una bona selecció i oferta de contes en estàndard valencià, sense haver de canviar les nostres paraules habituals i l'imaginari col·lectiu propi dels valencians? I és així com finalment, tot i l'arriscada aposta econòmica que comporta fer bons àlbums il·lustrats, ens hem decidit a llançar dos primers títols en valencià en una nova col·lecció infantil de l'editorial, anomenada Drassaneta

Es tracta, d'una banda, de Mimi Picoretes, que hem preparat la il·lustradora britànica Jem Maybank i jo mateix, i, d'una altra banda, de Bruna i el drac, fet per l'il·lustrador serbi Aleksandar Zolotic i Josep Vicent Miralles. En el primer cas el conte narra la història d'una gosseta ratera valenciana que viu a l'Albufera de València amb la seua família cuidant una barraca, en època medieval, però és expulsada pels amos perquè, en compte de lladrar als intrusos, els fa cosconelles i acaba fent-se amiga d'ells; finalment, després de llançar-se a la mar cap a terres llunyanes i passar aventures amb nous animalets que anirà coneixent, arribarà a terres bretones i es trobarà amb dos personatges ben coneguts de la literatura medieval valenciana, Tirant i Diafebus! Quant al segon conte, la història naix d'un parell de preguntes universals: què és en realitat el monstre? I de quins materials està feta la por? Un bon dia apareixerà un temible drac a la cova del Montgó, bramant i tirant foc, davant l'horror dels habitants de la Marina. Però no tot és el que pareix i si es tenen la curiositat i el valor suficients, com els tindrà Bruna, podrem descobrir que en realitat es tracta d'un drac enfitat per menjar massa carabasses i la seua nova amiga el curarà amb un remei casolà de romer, boja i timó.

Són, en definitiva, contes feliços que busquen estranyes amistats i tracten de superar les pors i els prejuís dels nostres xiquets i xiquetes per tal de trobar què s'amaga més enllà del nostre entorn, alhora que es divertixen. Esperem que siguen del vostre gust i que els trobeu en les vostres llibreries més properes, però si voleu col·laborar ja en el seu llançament, amb un descompte de fins al 30% (28 euros els dos contes en lloc de 40), ho podeu fer exclusivament a través d'este verkami de Llibres de la Drassanahttps://www.verkami.com/projects/24676-llibres-de-la-drassana-2019. Només li queden uns dies, així que ja sabeu, afanyeu-vos! Vos deixe mentrestant ací un aperitiu  gràfic de les dos històries.