Les cròniques cosmogràfiques parlaven insistentment de l'atles que havia fet el portugués Pedro de Teixeira per a Felip IV (1621-1665), però es considerava una obra perduda fins que fa una vintena d'anys dos professors d'Història de l'Art de la Universidad Autònoma de Madrid, Fernando Marías i Felipe Pereda, el van retrobar a la Biblioteca Nacional d'Àustria, a Viena, on l'havia dut algun membre de la mateixa família dels Àustries a mitjan segle XVII. I és, en efecte, una de les millors obres cartogràfiques del segle XVII ibèric, pensat com una Descripción de España y de las costas y puertos de sus reynos, que és com és titula, ja que el seu objectiu prioritari era conéixer de manera gràfica els punts principals del litoral de la península Ibèrica (llavors era dominada per complet per la Casa d'Àustria, que governava tots els seus territoris, incloent el de Portugal). El resultat final, lliurat l'any 1634, incloïa 173 pàgines i 116 imatges a color, incloent-hi 11 relatives a Guipúscoa (que és per on va començar l'expedició per a conéixer in situ tota la costa), 5 de Biscaia, 5 de Castella, 9 de Lleó, 19 de Galícia, 21 de Portugal (d'on era el cartògraf), 16 d'Andalusia, 2 de Múrcia, 6 de València i 6 de Catalunya. I ací teniu les relatives al litoral valencià i català, que, tot i les errades cartogràfiques i toponímiques (d'un portugués escrivint en castellà), són una veritable joia:
Mapa del Regne de València (Pedro de Teixeira, 1634)
Mapa del Regne de Múrcia, incloent la Governació d'Oriola del Regne de València (Pedro de Teixeira, 1634)
Vista del port d'Alacant (Pedro de Teixeira, 1634)
Vista del port de Dénia (Pedro de Teixeira, 1634)
Vista del Grau de València, obviant la ciutat de València que hi havia darrere, a poca distància, i amb un paisatge genèric al fons (Pedro Teixeira, 1634)
Vista del port de Peníscola (Pedro Teixeira, 1634)
Mapa del Principat de Catalunya (Pedro de Teixeira, 1634)
Frontera pirinenca amb França (Pedro de Teixeira, 1634)
Vista del port de Tarragona (Pedro Teixeira, 1634)
Vista del port de Barcelona (Pedro Teixeira, 1634)
Vista del port de Palamós (Pedro Teixeira, 1634)
Vista del port de Roses (Pedro Teixeira, 1634)
Mapamundi (Pedro Teixeira, 1634)
Si voleu tindre a les mans bones reproduccions del que s'ha anomenat modernament l'Atlas del Rey Planeta, les podreu trobar fàcilment en llibreries i Internet buscant per eixe mateix nom. És car, però no s'hi trobareu amb tanta bellesa... Mentrimentres, els que es mostren ací els podeu descarregar en millor resolució del del següent enllaç: https://we.tl/t-dusqCH1kJf
3 comentaris:
L'enllaç als mapes amb millor resolució no és vàlid, Vicent.
Mira a vore ara! ;-)
si, ara si. Moltes Gràcies!
Publica un comentari a l'entrada