Estos dies no tinc temps d'escriure al blog malgrat que tinc moltes coses a dir. Estic tractant d'arribar al moll de l'os d'una petita qüestió historiogràfica. I mentre més m'hi acoste vaig pensant si el moll de l'os i el meollo de la cuestión tenen res a vore. I, efectivament, el moll és la medul·la òssia però també és la matèria que constitueix la part central de la soca i de les branques dels vegetals llenyosos, és a dir, el meollo castellà, que prové igualment del llatí medulla i, si no ho he entés malament, seria, per exemple, tant la part de l'anell central en el cas dels arbres...:
...com la part comestible de fruites que tenen pinyol o clovella:
Però a banda de medul·la òssia i medul·la vegetal, com tots sabem, moll ha estat una de les paraules preferides pel nacionalisme d'esquerres per definir la societat valenciana, tot seguint la coneguda frase del comte-duc d'Olivares en les Corts de 1626 sobre els valencians, que Fuster va citar en la introducció de Nosaltres, els valencians: tenemos a los valencianos por más muelles [que catalans i aragonesos]. I, com defineix el GDLC, este moll vol dir que cedeix fàcilment a la pressió -fet normal pel que fa la situació de 1626 i les característiques particulars del poder reial al regne de València-, i prové del llatí mollis, 'tou, flexible, suau', accepció de la qual supose que també deriven estos molls:
Però moll encara té més significats etimològicament diferents. També hi tenim el moll que serveix per a facilitar l'embarcament i el desembarcament de persones i mercaderies i, de vegades, de refugi a les naus, que deriva del grec môlos i del llatí moles (com també, per exemple, mola):
I, encara hi ha més molls al món vegetal...:
...i també al món animal, del llatí mullus, el meu moll preferit, :
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada