dijous, 17 de maig del 2012

Autoodi a Gandia: el cas brutal d'Alberto Pina

En els bons temps de Federico Jiménez Losantos a la COPE, deien que hi havia molta gent d'esquerres que s'alçava escoltant les seues diatribes extremistes, com a forma d'agitar-se i rebre un bon sacsó de matí. Jo mateix ho vaig fer alguna vegada, tot i que, més que agitar-me, m'admirava davant el cinisme i la intel·ligència mal aplicada que reflectien els discursos del filòleg turolenc. Es notava que estava fent un paper i que moltes vegades ni ell mateix es creia les coses que deia i per això mateix, almenys en el meu cas, la seua retòrica no em resultava tan esfereïdora. Ara bé, he descobert un "periodista" de Gandia, Alberto Pina, que sí que alça els meus instints més baixos, el senta quan el senta, de matí, de vesprada o de nit. I per això tractaré de no escoltar-lo més, si no vull acabar posant-me malalt. Compadisc, en tot cas, als gandiencs que hagen d'aguantar-lo quotidianament, ja que, pel que sembla, és una figura prou coneguda a la capital de la Safor. És, de fet, la veu oficial de l'alcalde Arturo Torró, des del seu programa "informatiu" perpetrat a Radio 7. Vos en deixe una xicoteta mostra del seu estil i de les barbaritats insultants que diu. Val molt la pena escoltar els 5 minuts sencers (i si en voleu dos tasses, ací podeu sentir i descarregar-vos més programes seus).


Transcric la part grossa de la qüestió, a partir del minut 1' 30": Rusia abre destino en Gandía [...] Una empresa pública, Gandía Protur, que trabaja, y trabaja un montón por intentar traer turistas en esta denostada playa de Gandía que tenemos aquí, desgraciadamente, después de 28 años de mal gobierno del Partido Socialista. Los socialistas nos dejaron la playa, pues, completamente pelada de turistas durante prácticamente diez meses al año. Sólo había un poquito de temporada alta, en julio y en agosto, y tampoco demasiado. Tampoco es que fuera para lanzar las campanas al vuelo. Pero el resto del año, diez meses, una playa completamente vacía. Pues ahora hay un gobierno que trabaja, una empresa pública, Gandía Protur, que se está, vamos, rompiendo los sesos por intentar traer gente de fuera.  Ahora parece que son los rusos los que van a intentar traer, los que van a venir a partir de esta primavera-verano. Esperemos que esto se consolide, esperemos que demos una buena oferta, de calidad y precio, con unos buenos... vamos, con... que la gente disfrute, que se lo pase bien, que los rusos que vengan aquí disfruten y se lo pasen bien, y así puedan hablar bien de nosotros y sigan viniendo otros años más rusos todavía.

Ahora se darán cuenta, como siempre les digo, de mirarse el ombligo. Los nacionalistas y el Partido Socialista, que siempre se están mirando el ombligo, que si el 25 de abril, que si hablar en valenciano y que si otras estupideces de ese calibre... Ahora vendrán los rusos y, si quieren, les contamos también que hay que hablar en valenciano y que hay que celebrar el 25 de abril. Benditas imbecilidades, que dicen siempre los de la izquierda y los nacionalistas. Lo que hay que hacer es aprender idiomas extranjeros porque Gandía tiene que vivir del turismo, Gandía tiene que dejar de mirarse el ombligo, Gandía tiene que empezar a ser una capital abierta, completamente abierta al mundo. No preocuparnos para nada de nuestra identidad... Si nuestra identidad está sobradamente, sobradamente reconocida, sobradamente consolidada. Si antes, ahora y después, siempre, todo el mundo aquí ha sabido hablar en valenciano, porque eso es algo que se enseña en casa, que se enseña con la familia, que se enseña con los amigos. Si eso no necesita ninguna protección. Yo cuando iba al colegio -hace ya muchos años de eso- nunca jamás estudié el valenciano y lo hablo perfectamente porque es algo que se aprende en casa y que se aprende en el recreo con los compañeros del colegio. Lo que hay que aprender son otros idiomas, fundamentalmente el inglés. Gandía tiene que ser una ciudad abierta, una ciudad completamente abierta al mundo, donde se puedan hablar varios idiomas para que la gente venga a visitarnos y se sienta como en su casa. Hasta que no se nos meta eso en la cabeza a todos los gandienses y, sobre todo, hasta que no echemos completamente de la ciudad y para siempre a los nacionalistas y a los de la izquierda, la ciudad no será lo que debe de ser. Por lo tanto, háganme caso, echemos de esta ciudad a los nacionalistas, echemos a la izquierda para siempre, abramos la ciudad al mundo, traigamos turismo de todas las partes del mundo, hablemos idiomas. En definitiva, abrámonos al mundo para poder vivir del turismo, porque si no lo hacemos así acabaremos pasando hambre. Háganme caso, cuando vean a los nacionalistas y a los de la izquierda, échenlos, pero sin contemplaciones, de la ciudad. Esta gente es gente mala, gente que destruye, gente que jamás construye, gente que lo hace todo polvo. Por lo tanto, echemos a la izquierda y a los nacionalistas de nuestra ciudad, porque están sobradamente de sobra. Y lo que, les digo siempre, felicitaciones a Gandía Protur, felicitaciones al gobierno municipal, por haber abierto el mercado del turismo a los rusos, y ojalá vengan un montón de rusos a visitarnos cada año.


Volia oferir arguments en contrari, però crec que no ho mereix. Ell mateix es desqualifica, barrejant-ho tot, amb una obsessió malaltissa, intolerant i guerracivilista contra el valencianisme d'esquerres. I tot això amb un accent valencià que supose que maleirà. Només li diré una cosa: que té a vore ser una ciutat oberta amb impulsar la seua pròpia identitat? Li sembla que Barcelona o París, que defensen a bastament la identitat catalana i la francesa, són ciutats tancades? Com sempre, "ser obert" vol dir, en paraules d'esta gent, "deixeu morir el valencià, que ja està a punt de fer-ho". Valents antivalencianistes! Com deia un dietari del segle XV: Aquest és destroïdor de València e de tot lo regne!

17 comentaris:

Jordi Let ha dit...

Vaja, sí que és fort... I dius que l'escolta prou gent? Perquè les seues afirmacions són prou grosses.

Unknown ha dit...

El que em sap greu, admirat Vicent, és que t'hages molestat a mecanografiar -o com es diga ara- tot aquest text. Amb el text oral ja n'hi havia prou -ni l'he obert- però que un dels nostres joves medievalistes més prometedors haja de passar una vesprada així és el que em preocupa. Això, que ho denuncie el BLOC i el PSOE de Gandia, que facen la campanya! Perquè sí passa a Gandia també deu passar al nord i al sud del País Valencià. Els ultramuntanyencs no ho són més per la seua situació geogràfica: ho són perquè ho són. Mira, a mi què m'ha de dir aquest home si sóc cap d'un Servei de Turisme d'un municipi valencià? No en sap res, absolutament res, dels factors identitaris i de diferenciació -diguem-li factors d'exotisme- que empren tots els organismes turístics del món per atreure els turistes. Però tu, estimat Vicent, has estat cridat per escampar una altra sensibilitat i no per fer de "vocero" (sense que això siga la teua intenció) d'aquest home inculte i ignorant.

Amaia ha dit...

Mal de fetge de bon matí.

Vent d Cabylia ha dit...

Jordilet, no conec bé la vida de Gandia, però he cercat a internet i sembla que l'home és prou conegut a la ciutat...

Joan-Carles, no patisques, que això ho vaig fer en mitja horeta abans de dormir. I no li faig de "vocero", ben al contrari, el denuncie!!

APMB ha dit...

I al subnormal este qui li ha dit que per parlar valencià ja no es poden parlar altres llengües? Jo sóc valencianoparlant i sé castellà, anglés, italià i em defenc amb l'alemany i el francès i el tros de soca este probablement no parle bé ni el castellà. No sé que haurà passat en Gandia per a que la gentola esta s'haja fet amb el poder.

Anònim ha dit...

He de dir que sóc de Gandia i que me l'has descobert tu, aquest senyor... no sóc d'aquelles que em martiritze amb la cope ni amb ràdio/tele 7, que a la ciutat ja l'han batejada com a "ràdio/tele torró". Crec que personatges així, que no aporten res de nou i que només fan que repetir les mateixes consignes i desqualificacions de sempre, no es mereixen ni un segon de les nostres vides. Roser

Vicent Baydal ha dit...

Amaia, droga dura, com em deien per ahí...

APMB, evidentment, no valen les raons contra gent així. Barregen ignorància i mala fe, molta mala fe...

Roser, fas bé, però el que em preocupa és la gent de dretes que el senta tots els dies i al final es convença que, efectivament, això del valencià són "imbecilitats"... Mal anem si el PP de Gandia té elements així, que no és que siguen com els d'UPyD, sinó pitjor encara, perquè parteixen de l'autoodi més absolut.

Maria Josep Escrivà ha dit...

Benvolgut Vicent: tenia ganes de saludar-te personalment. Intente seguir les coses que fas, i admire la teua feina. Sóc del Grau (el de Gandia)i fa molt de temps que estic implicada en la vida cultural --sobretot literària-- de la ciutat que els torronians es pensen ara que és seua (haaaa!) Entenc la teua perplexitat, però compartisc només per responsabilitat la teua sorpresa. Aquesta persona demostra estar mal del cap, i segurament es deu malguanyar el sou ideant com ajuntar en un discurs tantes barbaritats juntes. Fa pena i provoca vomitera. A les ordres del psicòpata major que li paga. Fa molt de temps que molta gent ens hem cregut i hem treballat, i fins i tot hem presumit per un model de ciutat cultural que no és, per a res, aquest. Qui no es vulga apuntar al carro, es penjarà al pit la medalla d'analfabet palurdo cavernícola (ho sent; això no té traducció). Si és aquesta la imatge que volen que els russos s'enduguen dels esbirros del PP, allà ells.
No perdes mai la capacitat crítica i combativa, però protegeix-te el fetge, amic, que et necessitem íntegre.

Vent d Cabylia ha dit...

Encantat, Maria Josep. Una de les coses per les quals m'ha sorprés tant és precisament eixa: que Gandia és una de les poques ciutats valencianes que irradia nacionalisme valencià amb força... D'una altra banda, tampoc he vist mai a Torró fer ús d'eixos arguments, però si un dels seus principals portaveus diu coses així, ja podem plegar. No res, molts d'ànims amb la faena -cultural i de tot tipus- que féu a Gandia!! I esperem que gent com esta passe a ser, simplement, l'anècdota trista d'una de les ciutats amb més vitalitat valencianista.

Anònim ha dit...

Hui he rebut una revista, Vicent, que feia temps que no rebia i he tingut una immensa alegria en vore't a tu al Consell de Redacció i a Jordi Colomina a l'Assessorament lingüístic. Per a mi és una grandíssima notícia i, estic convençut, també ho és per al valencianisme.

Gràcies pel teu atreviment!

Anònim ha dit...

El d'abans sóc jo, Oscar, de www.valencianisme.com

Gràcies de nou!

Anònim ha dit...

Veus com a la dreta no hi ha valencianisme i menys nacionalisme possible

Vent d Cabylia ha dit...

Oscar, a vore si la setmana vinent, abans d'anar-me'n uns dies de vacances, faig l'explicació de la falla. Ja vorem com acabem!

Anònim, això és com si jo t'agafe a Kim Jong-il i et dic: veus com a l'esquerra no hi ha llibertat possible?

David ha dit...

Vicent, com sempre, trobe molt encertada l'entrada, pense que hem de denunciar a tota eixa gentoleta que es dedica a dir ximpleries impunement, aprofitant-se un mitjà de comunicació, mentint i manipulant a la gent. El cas és que jo conec a molta gent que pensa igual que aquest "energumen".
Jo tan sols afegiria una discrepància. Jo pense que si que mereix la pena aportar arguments en contrari, conec a molta gent que pensa igual, que diuen que celebrar el 25 d'Abril o defensar la nostra llengua està en contra de la internacionalització i tonteries per l'estil.
És com si dir als americans que han de deixar de celebrar el dia d'acció de gràcies per tal de fer-se més internacionals.
Molt trist...

Anònim ha dit...

si em pose a pensar,te diria i a Kim Jong-il també, més de un politic, personatge pùblic, etc de esquerres que creuen i denfesen la llibertat. Pesonatges pùblics de dreta, nacionalistes valencians estaràn ben amagats

la cruda verdad ha dit...

Desde cuando Alberto Pina es portavoz de Arturo Torro, Ufffff Hasta donde sois capaces de llegar,

Que pasa con la herencia que ha recibido el PP del PSOE, en Gandia y en toda Espanya, de eso no hablais, vaya tela chavales, vais bien y eso que teneis carrera ufffffff.......

Carles Tomàs ha dit...

No sé per què porteu aquest individu a la palestra. Poques voltes l'he escoltat. Solament en algun d'aquells programes de contertulis que emitien a les TV locals. Deplorable aquest individu. Mai més l'he escoltat. És perdre el temps i fer-se malalt.
Vicent, Gandia -dius- irradia nacionalisme, però vas pel carrer i el valencià l'escoltes ben poquet. A banda de la forta inmigració, la gent pixavina està girant-se l'abric a l'inrevés.