divendres, 22 de novembre del 2013

L'escòria del valencianisme

Article originalment publicat a la Tribuna d'opinió de la Fundació Nexe.

 Foto impagable de Lluís Bertomeu i Vicente Burgos, nous consellers de RTVV (Germán Caballero, 2013)

Em desdejune amb "El nudo valenciano", un article publicat pel membre del comité executiu provincial del PP de València, José Morgan, en què justifica la "inevitabilitat" del tancament de RTVV: Alberto Fabra no hauria pres "una decisión de este calado y con una carga de antipopularidad tan grande si ésta no fuera inevitable". Això és com dir que la instauració d'una dictadura és irremeiable, ja que és una determinació de gran calat i clarament impopular. Un argument demagògic, vaja. Sofisme en estat pur, com el del mateix Fabra indicant que si no liquida RTVV haurà de tancar col·legis i hospitals. Segur? És l'única opció? Diu que no té els 40 milions necessaris per a assegurar-ne la continuïtat i, en canvi, vol gastar-ne 105 en clausurar-la. Al mateix temps, els pressupostos de la Generalitat Valenciana han destinat enguany 310 milions a la Ciutat de les Arts i de les Ciències i fins a 50 milions a la Societat de Projectes Temàtics de la Comunitat Valenciana, destinada a promocionar màsters de golf, tornejos d'hípica, regates i altres mandangues que s'han mostrat clarament deficitàries i una presa de pèl per a tots els valencians. A què juguem, doncs?

No podrem negar, en tot cas, que d'una manera o una altra a Fabra ja se'l veia vindre. Des que passà a convertir-se en president de la Generalitat Valenciana en trista substitució de l'imputat Camps, no s'ha dedicat a una altra cosa que anar liquidant l'autonomia i el benestar dels valencians, impel·lit per l'herència rebuda de 16 anys de govern popular i el maltracte financer i polític d'un Estat espanyol davant el qual no ha sabut fer una altra cosa que acatxar el cap. Encara més penosa i irritant des d'un punt de vista del nacionalisme valencià és la reacció de l'anomenat sector valencianista del PP, eixos que no s'han cansat de repetir que els populars representaven la defensa dels interessos del poble valencià. Així ho ha manifestat repetidament el mateix Morgan, identificant el projecte polític de Fabra amb el New Deal de Roosevelt (!), un pretés tracte amb els ciutadans "basado en la defensa de los intereses valencianos". En una altra ocasió, esmentant-me com un referent, afirmava creure decididament en el poble valencià i advocava per la "defensa de nuestro autogobierno, un derecho primigenio de los valencianos que en sí mismo representa nuestra existencia como pueblo desde hace ocho siglos". 

On han quedat totes aquelles paraules? Se les ha endut el vent? O és que eren més falses que les pessetes de Negrín? Sí, això és el que ha quedat ben clar: no eren més que pura xarrameca bastarda (en la tercera accepció del diccionari). Mireu, sinó, el discurset de Serafín Castellano dient que "RTVV si no estiguera n'hi hauria que inventar-la, per a defendre la nostra llengua, per a defendre les nostres tradicions, per a defendre la nostra cultura i per a defendre, sobretot, eixos fets diferencials dels que tan orgullosos som els valencians". No els cau la cara de vergonya a estos falsos valencianistes del PP? No tenen el coratge d'abandonar el partit que més frontalment ataca tot allò que ells diuen defensar? Perquè el tancament de RTVV, no sé si se n'adonen, és la humiliació més gran i manifesta que podien fer a dia de hui a la societat valenciana, que, de fet, està responent d'una manera molt transversal. Ni l'infrafinançament autonòmic, ni la desaparició de les caixes d'estalvi, ni la manca d'inversió estatal, ni els entrebancs a l'ensenyament en valencià, han sigut percebuts d'una manera tan clara i general com un intent de destrucció de la vertebració identitària construïda amb penes i esforços durant els darrers 30 anys. 

 


No debades, una ràdio i una televisió pròpies són un dels pilars bàsics de qualsevol comunitat identitària en època contemporània. Sense un imaginari i un discurs col·lectiu reproduïts pels mitjans de comunicació, començant pels públics, no hi ha possibilitats de projectar els interessos comuns cap al futur. És per això que si algú de veritat és i se sent valencianista no pot continuar ni un segon més dins d'un partit polític que, ben al contrari, arrasa eixos mitjans i, per tant, carrega salvatgement contra els fonaments  de tota identitat valenciana. És vergonyós i vergonyant veure que ni tan sols callen, sinó que s'atreveixen a justificar la desfeta, com si les paraules que deien fins ahir no significaren absolutament res. És més, hi ha qui fins i tot té la santa barra de participar directament en el procés de liquidació de RTVV, com Lluís Bertomeu, un dels cinc nous consellers d'administració de l'ens nomenats pel PP. Este és qui, des de dins del partit, no s'ha cansat de donar lliçons de valencianitat, proclamant que, "clar i ras, el Partit Popular de la CV és el valencianisme polític a la nostra terra, el valencianisme dels fets, de la gestió real i pròxima als ciutadans de la política en clau valenciana, útil i realitzable".

No hi ha paraules per definir-los... O potser sí. Tenint en compte que l'escòria és en origen el subproducte no útil que s'obté en el procés de purificació del metall, podríem dir, fent una analogia, que són "l'escòria del valencianisme": allò que sobra i que no serveix absolutament per a res dins del moviment valencianista.

5 comentaris:

Anònim ha dit...

eixe és el valencianisme de dreta, ixe és el nacionalista de dreta.
ho sent, ho tinc que dir, "el pais valencià serà de esquerres o no serà"

Vent d Cabylia ha dit...

Llavors, desgraciadament, no serà... Un país no pot ser només d'una orientació política. El que pot passar, en tot cas, és que el valencianisme progressista passe a ser hegemònic en la política valenciana (com ho ha sigut el regionalisme liberal-conservador durant 20 anys) i que això arrossegue i possibilite l'aparició d'un valencianisme moderat (d'igual forma que l'hegemonia del catalanisme conservador durant dècades a Catalunya ha influenciat tots els espectres polítics).

Anònim ha dit...

en això si que estic d'acord
"llavors, desgraciadament, no serà".
Tambè, que un país no pot ser només d'una orientació política, però la dreta política valenciana té que clar que no ho vol.
Per ser País hem de tindre consciència de ser poble, de ser nació, i en això si que en som quatre gats

El de la Ribera.... del Xúquer clar! ha dit...

Ideari de Canal 9:
"El PP es el partit dels Valencians, els de veres, i son bones persones i treballadores que volen el be comú.... L'oposició, especialment el PSPV i concretament un tal ZP, només està pel seu be propi i només vol fer mal als ciudatans al no deixar treballar a les bones persones"
Es un argument sencill, però una generació repetint-ho i es de veres....
Escoria no es la paraula.... BASURA! (Es un castellanisme, però m'ix de dins).
On estan els de la "batalla de valència"?, els de "Regne"? els de "no mos fareu catalans"?,..... en el PP, Partit d'aPsebrats....
Com d'apesebrats estaven en Canal 9 i encara així si s'enpendeix i no tanca la tele encara li faran més "el caldo gros"

MARE DE DEU QUE PAIS!!!

Héctor ha dit...

Estic fart de la sacralització d'algunes frases de Fuster sense cap ni peus. El País Valencià serà d'esquerres, de dretes, de centre o no serà, però el que està clar és que serà el que volen els valencians.

Una altra cosa és que el País Valencià que volia Fuster poguera ser només d'esquerres, i encara ni això perque una gran part de l'esquerra valenciana no és fusteriana (per sort, afegiria).

Igualar PP amb nacionalisme valencià no-d'esquerres és simplement un insult.