dimecres, 30 d’abril del 2014

Noms alcoians medievals

 Imatge d'un Tacuinum Sanitatis de finals del s. XIV. Dos dones cuinen i un home menja

Recentment, Ricard Bañó ha publicat Un notal alcoià dels anys 1296-1303, el volum notarial més antic dels conservats a l'Arxiu Municipal d'Alcoi i el segon que es publica en tot el País Valencià després d'Els registres notarials de Miquel Llagària. Sueca 1541-1552, editat per Frederic Aparisi i Daniel Muñoz. Una cosa que m'ha sobtat del referent a Alcoi han estat els noms de persona cristians, deixant de banda els jueus i, sobretot, els molts musulmans que també hi apareixen. S'han fet diversos treballs sobre onomàstica medieval i els historiadors estem acostumats al tipus de noms de l'època, però en este cas, a banda dels típics, hi ha certament uns quants que no havia trobat mai, especialment entre els femenins. De fet, entre els masculins únicament desconeixia els de Montesino i Quilis, associats a dos persones que havien arribat a Alcoi procedents de Terol. Entre els de dona, en canvi, hi ha moltíssims que no havia vist fins ara en documents valencians, com Asena, Avinent, Bonança, Bondia, Esperça, Esbelina, Fullelma, Manresa, Mansèlia, Mascanosa, Meraga, Novella, Orenga, Poma, Selvana o Serena. A banda, hi ha molts altres noms, alguns realment preciosos, com podeu comprovar ací mateix, en el resum que he fet a partir dels índexs antroponímics preparats per Ricard Bañó.

Noms masculins: Albert, Alfonso, Amigó, Andreu, Antoni, Arnau, Assalit, Auger, Barceló, Bartomeu, Blasco, Beneito, Benet, Berenguer, Bernat, Bertran, Bonanat, Bruno, Climent, Diego, Domènec, Domingo, Eimeric, Eiximén, Ermengol, Esteve, Ferran, Ferrando, Ferrer, Francesc, Galcerà, Garcia, Gil, Gisbert, Gombau, Gonçal, Gonzalbo, Guerau, Guillem, Hug, Ibáñez/Hivanyes, Jaume, Joan, Julià, Llorenç, Macià, Marc, Martí, Mateu, Matías, Miquel, Montesino, Nadal, Nicolau, Oliver, Pasqual, Pedro, Pelegrí, Pere, Quilis, Ramon, Roderic, Romeu, Salvador, Sancho, Sanç, Soriano, Tomàs, Vicent, Vidal.

Noms femenins: Alamanda, Alegreta, Andrea, Anglesa, Antònia, Aparícia, Arsendis, Asena, Astruga, Avinent, Barcelona, Bartomeua, Beneita, Benencasa, Benvinguda, Berenguera, Blanca, Bonança, Bondia, Boneta, Bruneta, Burgesa, Catalana, Caterina, Cecília, Clara, Climença, Constança, Damieta, Dolça, Domenja, Elisenda, Elvira, Ermessenda, Esbelina, Esclarmunda, Esperça, Felícia, Ferrera, Florença, Francesca, Fullelma, Guillema, Gràcia, Gilaberta, Gueraula, Jaquesa, Joana, Jordana, Magdalena, Manresa, Mansèlia, Margarida, Martina, Mascanosa, Mataliona, Menga, Meraga, Miquela, Nadala, Narbona, Natàlia, Novella, Orenga, Òria, Pasquala, Poma, Ramona, Rosa, Sança, Saurina, Selvana, Serena, Sibil·la, Teresa, Toda, Urraca, Valençola.
 

2 comentaris:

besnétdesaneca ha dit...

Quina "morrinya" d'aquells temps en els que anava a l'arxiu del regne (a l'albereda) a revisar documents notarials de segles passats -que tal i com estaven conservats, en molts casos la pròpia tinta ja se'ls haurà menjat-... En fi, que li anem a fer, els designis del senyor i la pròpia vida ens du per on li dóna la gana!

En altre ordre de coses, i com li comentava l'altre dia sobre els blogs, no pot deixar de passar-se per "la página definitiva". Els co-editors son dos professors de la Universitat de València (un de periodisme, Guillermo López García, i altre de dret administratiu, Andrés Boix Palop), que segurament els coneix ja, i que, a banda dels seus blogs personals i alguns altres (hi ha un d'orientació anarquista molt interessant, per cert), hi presenta la joia de la corona: "la paella russa"...
Política, història, economia, periodisme, dret, literatura, cinema, religió... Les entrades solen estar prop dels 100 comentaris, però aquest més han arribat en una entrada a prop dels tres-cents. Alguns dels participants tenen blogs propis prou interessants i jo hi aprenc molt, com al blog de vosté. Si veu per allí a un dels més mediocres comentaristes amb el nom de "ieau", no tire a matar, que sóc jo. Passege's per allí i vorà quina fauna.

Vent d Cabylia ha dit...

Els conec i tant que els conec. El món de les xarxes (twitter i facebook) unix molt! ;-) En tot cas, no em referia a eixe tipus de blogs, que són com tribunes d'opinió d'un diari, sinó a les connexions i la febra bloguera de fa uns anys, que ja no existix. Ara hi han altres tipus de febra...