dijous, 16 d’octubre del 2014

València en Vimeo

Normalment per les nits, després de sopar, treballe. Continue davant de l'ordinador com al llarg del dia, bo i tractant d'aprofitar la solitud i el retir que Oxford em proporcionen provisionalment. Però hi ha dies que necessite descansar, el cos m'ho demana, i ahir va ser un d'ells. Així que vaig decidir dedicar-me a una de les meues activitats favorites, fussar per internet, per Vimeo concretament. La primera cerca va ser "València". I amb això ja vaig tindre prou... Vaig ordenar els vídeos pel nombre de visites i hala, a disfrutar. Hi ha un poc de tot i entre les peces així referenciades apareixen magnífics documentals, curts i videoclips de gent com Anna Boluda (Homo Baby Boom), César Sabater (Cinespañol), Sara Monedero (Gordofobia) i Orxata Sound System (Violència). Però ara volia parlar-vos dels vídeos, alguns més casolans i d'altres professionals, que s'hi poden trobar sobre la ciutat de València. Tot i que hi ha alguns de denúncia, com el que recull imatges de la Primavera Valenciana o el que mostra la impossibilitat de circular amb normalitat a València pel Carril Bici, la realitat és que la majoria d'ells són peces de tall "turístic", per dir-ho d'alguna manera. És a dir, que mostren la València vista pels visitants, la València bonica i despreocupada, que cau a vegades en els tòpics i el bonrotllisme. Ací en teniu un parell de mostres:


I ací un altre de tall molt més rudimentari, però que val la pena per les vistes que ensenya al principi, que són les que veuen els creueristes en arribar al port de València:Hi ha un altre, ben xulo i ben complet, amb les gravacions fetes sobre una bici del Valenbisi per un visitant que residí en la ciutat durant tres mesos. Ara bé, la música aflamencada crec que no li xoca gens:Pitjor encara és qui se'n puja al Micalet (a partir del minut 1:06) i grava unes imatges aèries ben interessants de la ciutat, però les ambienta amb música de Lole y Manuel, com si estiguérem en l'Andalusia occidental:

I si de bicis parlàvem, cal apuntar que Vimeo va ple de vídeos d'skaters i bikers, locals o de fora, que van a València a passar uns dies i rodar pels seus carrers. Alguns d'ells, com els xics del primer vídeo o les xiques del tercer, paguen la pena de vore només pel que fan, estiguen o no al cap i casal:


Però si hi han uns vídeos que m'han agradat especialment són els dos darrers que posaré i que van més enllà de la imatge típica de València. El primer està fet per un estudi audiovisual colombianocatalà i, tot i ser igualmente bonrotllista, s'acosta un peliu més a la vida dels valencians:

El segon i darrer, finalment, no té comparació amb res perquè és una passada de vídeo, que m'arribà a emocionar pels llocs que hi apareixen però també pel títol, "Fins prompte, València". Es tracta del treball de fi de màster un jove riojà, Israel Melero, que anà a València a estudiar durant tres anys i abans de deixar-la li reté un homenatge com pocs li han fet: un vídeo de time lapses amb més 50.000 fotografies. Sembla que tingué certa nomenada l'any passat, quan fou penjat en la xarxa, i aparegué en el Levante-EMV i Las Provincias, però jo no l'havia vist encara. Si vosaltres tampoc, gaudiu-lo!