divendres, 13 de gener del 2017

Propòsit per a 2017: que canvieu de companyia a Som Energia

Som Energia, un projecte per a transformar el món

Tinc molts propòsits personals per al 2017, molts d'ells relacionats amb qüestions acadèmiques i editorials que impliquen a molta gent, però si n'hi ha un de cara a tots els que llegiu els meus escrits que em faria especial il·lusió, seria una cosa aparentment tan "senzilla" com que canviàreu de companyia elèctrica i que ho féreu, a més a més, a Som Energia. Sí, pot resultar estrany que faça esta publicitat gratuïtat a una empresa. No ho solc practicar i crec recordar que l'únic cas en què he fet una cosa semblant ha estat amb la Caixa Popular, ja fa més de cinc anys (ací i ací), i no me'n penedisc en absolut, ja que, de fet, continue amb ells (ara amb targeta Compromís pel valencià inclosa). En aquella ocasió vos intentava convéncer pel fet que era una cooperativa valenciana, compromesa amb la nostra societat, que genera un important retorn als valencians i que, a més a més, tracta amb exquisidesa els seus socis-clients i els proporciona beneficis tangibles. 

Ara no hi ha incidència en el marc territorial valencià, però sí que hi ha coincidència en altres dos aspectes: també és una cooperativa sense ànim de lucre (amb socis de tot Espanya, especialment de Catalunya, on va ser fundada, a Banyoles, per l'holandés Gijsbert Huijink) i també tracta amb exquisidesa i beneficis tangibles els seus socis-clients. A més a més, en una qüestió tan important com l'energia que consumim hi han altres dos poderoses raons per a apostar per Som Energia: en primer lloc, tota l'electricitat que proporcionen és d'origen renovable i, per tant, neta i verda (en un moment en què el canvi climàtic és un dels principals problemes per al futur de la humanitat) i, en segon lloc, és una cooperativa compromesa amb el canvi del model energètic, en contrast i confrontació amb l'oligopoli que mantenen les tres grans companyies elèctriques espanyoles (Iberdrola, Endesa i Gas Natural), que pugen pactadament els preus, reben subvencions milionàries controlant l'administració i frenen l'ús de les energies renovables i de l'autoconsum fotovoltaic. 

A casa ens van canviar ara fa un any i mig i més contents no podem estar: l'estalvi enfront de l'antiga factura d'Iberdrola (sent un més en la família) és d'una mitjana de 120 euros anuals. És una d'eixes coses que, tot i haver vist documentals sobre la qüestió (de Salvados o de qui siga) i ser ben conscients que les grans empreses no estan disposades a moure un dit per beneficiar la ciutadania, quasi mai no ens atrevim a fer, o ens fa peresa, o ens genera dubtes. El canvi a Som Energia és molt fàcil i no comporta cap canvi d'instal·lació:  ací trobareu el formulari (cal advertir que s'han de pagar 100 euros com a capital per a formar part amb veu i vot de la cooperativa, però després no hi ha cap altra quota anual i els diners es tornen si en qualsevol moment et dones de baixa, cosa que es pot fer molt fàcilment). Com he dit, el tracte als socis-clients és exquisit, l'estalvi evident i els beneficis materials i socials per a tots són ben manifestos. No debades dels 150 socis inicials de fa sis anys s'ha passat a 30.000 socis en l'actualitat, la qual cosa ha permés que l'autoproducció i la inversió en renovables haja anat creixent, així com els projectes destinats a divulgar la importància d'impulsar l'energia verda i les empreses responsables que servixen els interessos ciutadans. 

Vos deixe amb esta notícia que explica l'evolució de Som Energia des de la seua fundació i amb un parell de vídeos breus, un sobre les raons per a participar en la cooperativa i un altre sobre les enormes deficiències de l'actual model energètic espanyol. Ja sabeu, si ho veieu clar, animeu-vos!






2 comentaris:

Unknown ha dit...

caixa popular,? esta que imposa en les seues hipoteques l'índex IRPH en compte del mes assequible i menys perjudicial per a les famílies, EURIBOR? La que embarga a ancianes de 77 anys? vetges tu,quina recomanació.....

Vent d Cabylia ha dit...

Desconec l'experiència personal que tindrà amb Caixa Popular. La meua és molt bona (d'altra banda, no tinc cap hipoteca) i, pel que fa a desnonaments, el que conec és que Caixa Popular va ser l'única entitat, amb Caixa Ontinyent i Cajamar, en signar el pla antidesnonaments i oferir moratòries.