dimarts, 19 de desembre del 2006

Seychelles, quin paradís!

Bandera de la República de Seychelles

La República de Seychelles està formada per un arxipèlag de 115 illes al nord-est de Madagascar que alberga una població d'uns 80.000 habitants, la majoria seychellians nadius, de religió catòlica i llengua criolla seychelliana.



La república es declarà independent de la Gran Bretanya el1976 i des de 1977 fins a 2004 el seu president va ser el populista
Albert René, arribat al poder a través d'un colp d'estat. En 1979 instaurà el seu partit polític com a únic, el Partit Progressista del Poble de Seychelles, i així i tot convocà eleccions en 1984 i 1989, que evidentment guanyà. Tanmateix, el 1993, davant la pressió interna i de la comunitat internacional, procedí a una obertura del sistema polític i continuà guanyant les eleccions democràtiques amb més del 65% dels vots. En 2001 el seu suport baixà al 54% front el 45% del candidat del Partit Nacional de Seychelles, que al·legà frau electoral. En 2004, el president, de 70 anys, després de quasi 30 al poder i sembla que afectat per una malaltia, traspassà els poders al seu vicepresident.

El més particular del seu mandat ha estat el sistema econòmic desenvolupat: l'Estat dirigeix quasi absolutament l'economia, aportant més del 50% del Producte Interior Brut i controlant les llicències d'importació de béns i servicis, bo i redistribuint-los. D'altra banda, una política de baixa pressió fiscal i d'encobriment de la procedència de les divises estrangeres han atret capitals fugitius de tot el món. De fet, en 1995 l'Acta de Desenvolupament Econòmic donà immunitat de tota extradició als estrangers i de confiscació dels seus béns, tot i que hagué de ser derogada finalment per la pressió de Gran Bretanya. Tanmateix, comprar la nacionalitat seychelliana és relativament barat: 25.000 dòlars. I els ciutadans seychellians rarament són extraditats.

Així Seychelles ha arribat a ser l'estat amb la renda per càpita i l'Índex de Desenvolupament Humà més alts de l'Àfrica sudsahariana, però a costa de ser un d'eixos paradisos fiscals que els països de l'OCDE pressionen amb tanta tibiesa. Al cap i a la fi, si no eres tan parat com Mayte Zaldívar, és rendible anar a un paradís fiscal: platja, pocs impostos i res d'extradicions. No seria una bona manera de lluitar contra el crim organitzat i el frau fiscal als nostres països eradicar-los completament? Si voleu participar donar més força a la pressió exercida per l'organització europea ATTAC contra la delinqüència financera i els paradisos fiscals podeu signar ací.

O si preferiu amagar els vostres capitals podeu contactar amb l'Oficina d'Inversió de les Seychelles o comprar un bitllet d'avió a qualsevol d'es
tos llocs: Anguilla, Antigua i Barbuda, Aruba, Bahamas, Bahrein, Belize, Illes Bermuda, Illes Caiman, Illes Cook, Xipre, Dominica, Gibraltar, Granada, Guernsey, Illa de Man, Jersey, Malta, Illes Maurici, Montserrat, Nauru, Antilles Holandeses, Niue, Samoa, St. Christopher & Nevis, St. Lucia, San Marino, St. Vincent and the Grenadines, Turks & Caicos Islands, US Virgin Islands, Vanatu, etc. I en eixe cas segur que esteu contents de sentir l'himne d'eixe gran petit país: l'Himne seychellià.