dimarts, 10 de maig del 2011

La negació de la realitat demoscòpica

Desgraciadament, no pinten bé...

Bé, comencem amb una columna per a l'Informatiu sobre el futur electoral de Compromís. Jo també pense que les coses s'han fet raonablement bé, però una cosa és el que jo o nosaltres pensem i una altra -molt diferent- el que estan dient les enquestes:

Tots els sondejos d'opinió sobre les eleccions valencianes que tindran lloc en a penes dos caps de setmana diuen el mateix: el PP creixerà lleugerament, el PSOE baixarà correlativament i EU entrarà en les Corts amb un 6% dels vots, aconseguint entre 3 i 6 diputats. La Coalició Compromís, és a dir, el BLOC, Iniciativa i Els Verds-Esquerra Ecologista, quedaran fora, amb menys d'un 5%. Pràcticament no hi ha discrepància.
Com recull el web de l'Electómetro, cuine qui cuine l'enquesta, el resultat és si fa no fa el mateix, ja siguen els progressistes del CIS, el Levante-EMV, Valencia Plaza i El País o els conservadors de Las Provincias, l'ABC, El Mundo, La Razón, La Gaceta o la Cope. Únicament n'hi ha una que diu el contrari, la de Público, que hi fa entrar tant Esquerra Unida com Compromís, però, evidentment, està tan cuinada o més que les altres...

Tanmateix, encara que a algú comencen a tremolar-li les cames, sembla que la reacció majoritària entre els partidaris de la coalició valencianista-ecosocialista-verda és la de negar la major: "No pot ser, ho preparen per a desmobilitzar l'electorat. Però si està claríssim que hi entrem. Esta vegada s'han fet les coses bé!". I a priori pareix que tinguen raó, almenys en esta darrera observació: el pacte s'ha presentat amb molta antelació, la sintonia entre els coalitzats és bona, s'han eixamplat notablement les candidatures municipals, els quatre diputats han pencat durament al llarg de tota la legislatura, s'hi compta amb el tiró urbà de Mònica Oltra i Joan Ribó, s'està fent una campanya moderna i professional, els actes electorals compten amb un nombre d'assistents important i la presència a internet és molt destacada. No obstant això, les enquestes reiteren una i una altra vegada el mateix resultat.
[Continua a la columna de l'Informatiu]

6 comentaris:

Jesús ha dit...

Hola, comentaor retrobat: que els del CIS puguen ser descrits com a «progressistes» (o «conservadors»; em té igual) no hauria de ser molt acurat.
PD: Ben tornat i ben rematat!

Vent d Cabylia ha dit...

Ja ens entenem, Jesús... No sé com s'ho fan que normalment els resultats del CIS -si més no els de les enquestes electorals- solen tendir a afavorir les previsions del govern en qüestió.

Anònim ha dit...

Que tal si s'uniren EU, ERPV i BLOC??, que tal si pensaren en remar per un País i no en voler viure de la política?, que tal si Bloc no es decantara tant pel centre on competeix amb el Psoe?, podríem així pujar al 15, 16,...%?

kirikú ha dit...

Vicent et responc el que t'he deixat a la columna de l'informatiu:

Hauria d'estar prohibit publicar enquestes electorals en els periodes preelectorals, entre d'altres coses perquè condicionen l'actitud dels votants i, sempre, sempre, afavoreixen els partits majoritaris i el bipartidisme. Només per això ja està bé negar o almenys qüestionar eixos resultats. La majoria de nosaltres no entenem massa d'enquestes electorals, però el que està clar és que quan es tracta de grups més minoritaris el marge d'error és més gran. Hi ha moltíssims factors més per a qüestionar-les, que no cal esmentar perquè ja s'han dit prou. Però el que es percibeix a l'ambient -al nostre, clar- és un aire diferent del d'altres vegades- i no parle només de la xarxa. A mi em passa -i també a altra gent- que tenim molts coneguts i saludats votants dels PSOE o d'EU que ara ens diuen que votaran COMPROMÍS ... a molts pobles i ciutats s'han fet coalicions i s'han renovat candidatures, també a ciutats grans. L'ambient al carrer és diferent al d'altres ocasions, no només a la xarxa. Jo pense que si en el 2003 el Bloc va traure un 4,9% és normal que amb totes les coses estem dient tinguem confiança en treure un 0,1% més que aleshores, no creus?. Fa quatre anys pensàvem que hi hauria possibilitat d'acabar amb el PP, i ens vàrem pegar una batacà, ara només pretenem traure més de un 5% i si ens peguem la batà ens la pegarem, ja ho hem fet moltes vegades i ací estem. Però d'això ja parlarem el 23, perquè potser eixe pronòstic no es cumplisca i Compromís siga la sorpresa.

La veritat, Vicent, és que pense que podries haver fet un article més engrescador, animant a la gent a implicar-se i a remar ... En tot cas, no és el moment de parlar de les diferents estratègies de creixement o de qüestionar la orientació política de la coalició, sino de recolzar-la sense reserves. No és el moment d'aquesta mena de reflexions sino d'activar tots els mecanismes que tinguem per a influir de manera positiva. Som molts els que estem prou convençuts que Compromís tindrà un bon resultat. I eixe és l'esperit que hem d'anar encomanant per ahí, pel carrer i per la xarxa, entre d'altres coses perquè eixe ambient que anem creant també influirà en el resultat. I si vols, el 23 tornem a parlar.

Vent d Cabylia ha dit...

Hola kirikú! Fa quatre anys estava optimista, però ara, amb l'experiència, preferisc curar-me en salut i si ens trobem amb diputats -crec que molt merescuts-, millor que millor. En tot cas, independentment dels estats d'ànims, la "realitat de les enquestes" és la que és... Conec l'argumentari en contra, però, collons, és que no donen espai al 5%! D'altra banda, també sé que les sensacions són diferents, hi ha moltes més llistes, la candidatura de València pot arrossegar els vots necessaris, etc. Però, tractant de comentar-ho com a observador extern, no em puc deixar dur per cap tipus d'eufòria interna, sinó que, ans al contrari, m'he de limitar a reflexionar sobre el que veig i el que està passant al voltant... En tot cas, no ho escrivia per desencoratjar, sinó per advertir que cal fer un darrer esforç i convéncer a tots eixos del PSOE i d'EU que comentes que cal votar Compromís (diguen el que diguen les enquestes!).

Anònim, això ja es va intentar i va acabar com va acabar. Crec que haurà de passar molt de temps per tal que es repetisca una experiència similar...

Carles Lluch ha dit...

Comparteixo la precaució. Estic convençut que vivim en una mena de bombolla: ens relacionem amb gent "de la corda", els correus i facebooks que ens arriben van la majoria en la mateixa línia perquè no ens parlen de l'ambient, sinó de les nostres pròpies idees. Potser és per això que sempre tendim a creure en una realitat millor que la que tenim (i no parlo només d'eleccions).
Amb tot, i a propòsit dels comentaris, estic d'acord que no s'ha de fer derrotisme i ananr a votar i votar nacionalista. Com sempre, i esperar que aquest cop serà diferent. Encara que no hi confiem.