Cary Grant, en pantalla gran
Una de les coses que més m'ha sorprés de la vida estiuenca sevillana ha estat la seua intensa activitat cultural, que, des del punt de vista de les institucions públiques, em fa la sensació que supera l'oferida per la ciutat de València. No són un fum els llocs que programen espectacles culturals, però, si més no, hi ha per a tots els dies i per a tots els gustos, com es pot comprovar a El Giraldillo, el web que recull les ofertes d'oci, cultura i turisme de Sevilla i la resta d'Andalusia. Pel que fa a exposicions, per exemple, actualment destaca la de la factoria de Xavier Mariscal, que estava fins fa no res a La Pedrera de Barcelona i que ara es pot veure a la Casa de la Provincia, on estava l'antic Hospital Real de Sevilla. Anteriorment s'hi podia trobar una altra molt bona exposició, l'España oculta, de la fotògrafa Cristiana García Rodero, que vaig poder veure fa unes poques setmanes al castell de Santa Catalina de Cadis, vora la platja de La Caleta.
La mateixa Diputació de Sevilla també programa cinema d'estiu pel mòdic preu de 3 euros, però a un altre lloc, al pati de la mateixa seu de la institució, a un edifici construït al segle XVIII com a quarter de cavalleria. La programació està dirigida a tots els públics, però sense renunciar a la qualitat -una mica com la Filmoteca d'Estiu de València-, bo i oferint títols que van d'El discurso del rey a Two lovers, passant per Origen, El padrino o Arsénico por compasión. Tanmateix, encara que el cicle s'allarga de juliol a setembre, encara no hi hem anat. Preferim la gratuïtat, la proximitat i les projeccions en versió original subtitulada en castellà del programa 21 Grados, organitzat pel CICUS, el Centro de Iniciativas Culturales de la Universidad de Sevilla, ubicat a l'antiga facultat de Medicina, al carrer Madre de Dios -ací hi ha noms catòlics de carrer per a donar i vendre. Despús-ahir, per exemple, va ser tot un goig veure en anglés i en pantalla gran a Cary Grant i Eva Marie Saint a North by Northwest (Con la muerte en los talones). Però, a banda de Hitchcock, enguany s'hi poden contemplar obres d'altres mestres del cinema com Kubrick, Fellini, John Huston o Wong Kar Wai.
Per si fóra poc, els divendres i els dissabtes hi sol haver teatre o música, havent-hi passat obres com el Torvaldo Furioso o grups com Lüger. No és, a més a més, l'únic lloc on es pot anar a veure esta mena de representacions. També, per exemple, al palau de la Buhaira, una residència califal almohade al bell mig del barri de Nervión, on, per 12 euros, es pot assistir a clàssics com Tartufo i Carmen, programats per l'ICAS, l'Instituto de la Cultura y las Artes de l'Ajuntament de Sevilla, que, com qualsevol municipi amb voluntat de modernitat, té una institució d'eixes característiques (a la ciutat de València ni està, ni de moment se l'espera). Encara millor, també es pot anar al teatre romà de l'enorme conjunt arqueològic d'Itálica, on, per un preu semblant -entorn dels 12-15 euros-, es poden contemplar els espectacles del Festival Internacional de Danza, gestionats en este cas per la Diputació provincial (hi vam veure, per exemple, la darrera i polèmica creació de l'alcoiana Sol Picó, "Petra, la mujer araña y el putón de la abeja Maya").
Finalment, també la música té el seu espai a l'estiu sevillà. D'una banda, el Patronato del Real Alcázar de Sevilla organitza des de fa 12 anys un meravellós cicle als jardins de l'antic alcàsser andalusí -posterior palau dels reis de Castella. Per uns preus molt baixos -uns 5 euros- s'hi pot assistir a concerts de música europea precontemporània (medieval, renaixentista, barroca, clàssica) o d'altres llocs, com ara andalusí, oriental, celta, brasilera o cubana. D'una altra banda, la música actual té cabuda al cicle Nocturama del Centro Andaluz de Arte Contemporáneo, de la Junta d'Andalusia, on al llarg de juliol i agost han actuat o actuaran grups i cantants com Hidrogenesse, Alondra Bentley, Depedro, Christina Rosenvinge, Triángulo de Amor Bizarro o Maga. El preu és també irrisori, de 5 euros. Com veieu, una oferta barata i abundant, que espere que no s'acabe amb l'entrada del PP a l'Ajuntament, després de 12 anys de governs de socialistes-andalusistes o socialistes-comunistes. Qui sap, en tot cas, si l'estiu que ve estaré ací per a comprovar-ho. Gaudim-ho, doncs, mentre puguem...
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada