dilluns, 23 d’abril del 2012

Vela, menteix més que alena

El conseller d'Hisenda, José Manuel Vela, presentant el pla de pagaments a proveïdors

L’edició valenciana del diari ABC ens va delectar ahir ‒per dir alguna cosa‒ amb la publicació d’una entrevista al conseller d’Hisenda de la Generalitat Valenciana, José Manuel Vela. I l’única conclusió clara és que si en principi va arribar amb l’aureola de tindre un perfil tècnic, allunyat dels polítics tradicionals, el que ens podia fer esperar alguna altra cosa, al remat se li ha apegat el principal vici d’estos darrers: menteix més que alena. Segons diu, la Generalitat ni està intervinguda ni la intervindran, sinó que, ans al contrari, va camí de la recuperació gràcies al pla de pagaments a proveïdors que s’acaba de presentar i a les retallades decretades fa uns mesos. Així i tot, mira per a on, reconeix que el Govern Valencià també adoptarà les retallades anunciades per Rajoy i, a més a més, n’aprovarà de noves esta mateixa setmana, que afectaran les inversions pressupostades. Vaja, que, encara que no ho admeta, açò és un pou sense fons, en fallida tècnica i sotmés a mesures improvisades i desesperades.

Tan desesperades que el conseller es dedica a vendre el fet que la Generalitat pagarà per fi 4.000 milions d’euros pendents en deutes com una mesura positiva i que reactivarà l’economia. Què vol dir? Que la reactivarà després d’haver-la desactivada en no pagar als proveïdors? Amb un pla, a més a més, que costarà quasi 1.400 milions d’euros en interessos? Ah, no, perdó, que no ens hem endeutat tant com diuen, ni els nostres governants han balafiat, ni res per l’estil: “La Comunidad Valenciana, en contra de lo que se ha dicho, no es la que más deuda arrastra por habitante. Además, aquí ni se ha despilfarrado ni se ha gastado más que en otras autonomías. Lo que ha sucedido es que fracasó la emisión de deuda minorista que lanzamos a finales de 2011 y nos impidió afrontar nuestros pagos”. Clar, clar, la culpa de tot la tenen els compradors minoristes de deute públic. Mira que no fiar-se de la Generalitat Valenciana... Per què serà si ací s’han gestionat les finances públiques de manera exemplar?

Perquè eixa és una altra. Vela, que ha assessorat el Govern del PPCV en matèria econòmica o ha exercit càrrecs de responsabilitat política des de fa 12 anys, afirma que tot s’ha fet la mar de bé: “tuve el privilegio de participar en la elaboración de mi primer presupuesto en el año 2000 a las órdenes de un gran conseller de Hacienda como Vicente Rambla. Más tarde, con Gerardo Camps, que fue otro gran conseller”. Xe, que grans han sigut tots! Ja ho deia Camps: el far d’Espanya durant l’hivern nuclear del zapaterisme!! Bé, tot plegat, tampoc hauria d’estranyar que Vela mentisca tant, si ell mateix va dir l’estiu passat que apujar impostos seria un “suïcidi econòmic” i uns mesos després es va afartar a fer-ho. Ara bé, canvia d’opinió per al que vol, perquè en preguntar-li si té pensat recuperar l’Impost del Patrimoni, amb el qual es recaptarien fins a 90 milions d’euros entre les 19.000 famílies valencianes més riques respon que: “Todavía no. Hemos de analizar muchos factores teniendo en cuenta que hay que preservar un Estado del Bienestar que sea viable desde el punto de vista económico. Lo importante ahora es asegurar las prestaciones sociales. No corren tiempos de prioridades ideológicas, por lo que, si tenemos que recuperar el impuesto de Patrimonio, lo haremos”. Però açò quina presa de pèl és? Eixa què serà, l’última mesura que prendran? O és que no la pensen prendre mai?

De la mateixa manera que ara que Rajoy governa, Vela reconeix que no poden exigir-li un nou model de finançament que deixe d’escatimar-nos vora 1.000 milions d’euros anuals: “El problema es que el Gobierno está refundando el Estado autonómico en la mayor reforma de la historia de la democracia y no es el mejor momento ni para sacar esa bandera ni para negociar en plena caída de ingresos del Estado”. O siga que després d’estar cantant la cançoneta mentre governava el PSOE, ara muts i a acatxar el cap, com a bons covards (que en la seua ment equival a bons patriotes). Quanta mentira tota junta. I sembla que no tenen vergonya! No debades, durant anys i anys s’han dedicat a seguir la màxima del senador Roark: “El poder no ve d’una placa o d’una pistola. El poder ve de la mentira. Mentir exageradament i aconseguir que tot el maleït món et seguisca la veta. Quan tots arriben a estar d’acord amb el que en el fons dels seus cors saben que no és cert, els tens atrapats. Eres el seu líder. Pots pegar-li la volta a la realitat dins dels seus caps i t’aplaudiran”.

Però ja en som molts els que estem farts de tanta mentira i cada vegada són menys els ciutadans que aplaudeixen la farsa de polítics que ens governa. Diu també Vela que “si supiera que si me marcho la crisis se arregla, ya habría dimitido”. Això està clar, la crisi no s’arreglaria, però almenys semblaria que a vosté li queda una mica de dignitat.