Ara que el València Club de Futbol passarà a ser de tots els valencians -la Generalitat en serà la propietària-, caldrà posar fi a una vella polèmica que circula dins dels cenacles valencianistes (nacionalistes valencians, vull dir): ¿És cert que l'escut original del València CF no duia blau i constava únicament de la quadribarrada? ¿És cert que el blau s'hi afegí en plena batalla de València com a reacció blavera? En relació amb això, centenars d'imatges en què l'escut apareix exclusivament amb les quatre barres i el nom sobre una franja blanca corroborarien esta idea. Com, per exemple, totes estes:
Estes i moltes altres imatges: la història del futbol va plena d'escuts del València CF sense el blau, però no perquè no formara part integrant del mateix des d'un bon principi. Cal deixar-ho clar i resulta ben fàcil desmentir tal bola, probablement inventada per algú en vore alguns d'estos escuts que cromàticament només portaven el rat-penat en negre i les quatre barres roges i grogues. Per contra, també hi ha centenars d'imatges, des de ben al principi -el club es va fundar en 1919- que indiquen la presència de la franja blava en l'escut: en banderes, en l'equipament, en cartells, en postals, etc. Ací en van unes quantes:
Quadro commemoratiu del subcampionat "regional" de 1923-1924
Portada de la Historia del Valencia Fútbol Club, de 1941
Passe de l'abonada Pepita Gisbert, de 1943
Àlbum de 1946-1947
Calcomanies de la dècada de 1950
Fotografia de l'equip en la temporada 1950-1951
Portada de la Historia del Valencia C. de F., de 1963
Cartell del Trofeu Ramon de Carranza de 1967
Benedicció de la bandera del València FC, en 1924
Cartell del València FC - Real Betis, de 1933
Cartell del València CF, de la temporada 1942-1943
Fotografia de Mundo, que va jugar en el València CF durant la dècada de 1940
Postal del València CF com a campió de la Copa del Generalíssim en 1954
Cartell anunciador de la final de la Copa de Fires de 1963
Portada de la revista Deportes, de 1969
Ara bé, per què esta duplicitat de representacions? La raó sembla clara: perquè el blau no tenia la significació simbòlica que va prendre a partir de la Transició i la batalla de València. En conseqüència, no importava gens si la franja blava, menuda i que servia de fons al nom de l'equip, es posava o no. De fet, tipogràficament era més fàcil no posar-la, ja que les lletres de "Valencia F.C." o "Valencia C.F." (el canvi de nom es va produir en 1941) ressaltaven molt millor si anaven en negre sobre un fons blanc. Per tant, l'escut es representava així moltes vegades, tot i que oficialment duia els colors tradicionals de l'ensenya municipal, incloent el blau. Tanmateix, sembla que tot canvià a partir del conflicte entre "catalanistes" i "blavers" que començà en 1977, de manera que la franja blava adquirí una importància cabdal. No és estrany, doncs, que siga molt més difícil trobar algun escut del València CF sense el blau a partir de llavors (algun n'hi ha, com el que adjunte baix de 1994). Així mateix, aquella mateixa temporada, la de 1977-1978, la directiva decidí recuperar la camiseta de la reial senyera que ja s'havia dut en la temporada 1956-1957, amb certs precedents en la final de Copa de 1934, durant la Segona República, quan l'ensenya es portà vorejant el coll d'una samarreta fosca, com també podeu vore a continuació:
El València FC en la final de la Copa d'Espanya de 1934
Camiseta de la Senyera, en la temporada 1956-1957
Camiseta de la Senyera, en la temporada 1976-1977
Portada de Valencia. 75 años de gloria, de 1994
Tot plegat, doncs, cal proscriure eixa hipòtesi infundada que encara circula per ahí. L'escut del València CF, com és lògic i normal, ha portat des de sempre els colors de l'ensenya de la ciutat de València (excepte el primer, que va durar de 1919 a 1921 i que es basava no en la bandera, sinó en l'escut municipal). En tot cas, la història de la seua representació és una mostra de la pròpia història politicoidentitària dels valencians: la franja blava en formava part, però no tenia la importància indispensable que adoptà en passar a simbolitzar la "lluita contra el catalanisme" a partir de 1977. Fins a aquell moment la bandera sense blau, que també s'identificava amb un símbol tradicional valencià, va conviure tranquil·lament amb la que duia blau, la bandera de la ciutat de València, triada pel nacionalisme valencià de començaments del segle XX com a ensenya representativa de tot el país. El problema vingué quan una i altra foren associades a ideologies polítiques i identitàries antagòniques.
En qualsevol cas, tot i haver-se associat al regionalisme blaver durant els anys '70, no penseu que la senyera amb blau no és una bandera que, en el món del futbol, no cause rebuig per part de molts sectors espanyolistes. Ja ho va fer en 1977, quan el València CF decidí posar-se l'equipament de la senyera en el Santiago Bernabéu i rebé una xiulada monumental ("El público del Bernabéu no es autonomista" titulà El País en la crònica posterior). I ho continuà fent 34 anys després, en 2011, quan el rebé en Mestalla de la mateixa manera, com explica L'Emboirat en este post, on arreplegà nombrosos insults destinats al València per part d'aficionats madridistes. No debades, com ja vaig exposar en este altre post, el significat de tot símbol depén d'una convenció social i al cap i a la fi la senyera tricolor representa oficialment al nostre país. És per això que aquells que no toleren la diferència, aquells de l'España una, tampoc poden tolerar una bandera, un idioma o un nacionalisme que siguen diferents als espanyols...
Aficionats valencianistes, amb una quadribarrada, acompanyant l'autocar del València CF en la dècada de 1940
Evolució històrica de l'escut del València CF
Fonts: La majoria d'imatges d'este post estan extretes dels blogs Fotos del Valencia CF i Valencia en el recuerdo. A més, ja es va parlar d'este tema al fòrum de valencianisme.com.
15 comentaris:
"Ara que el València Club de Futbol passarà a ser de tots els valencians -la Generalitat en serà la propietària-, caldrà posar fi a una vella polèmica que circula dins dels cenacles valencianistes (nacionalistes valencians, vull dir): ¿És cert que l'escut original del València CF no duia blau i constava únicament de la quadribarrada? ¿És cert que el blau s'hi afegí en plena batalla de València com a reacció blavera?"
On has sentit tu la polèmica???
Anònim, l'he sentida on dic: dins de cercles nacionalistes valencians. Persones que argüeixen això per a "demostrar" que el València CF és un equip "blavero". El mateix fil de valencianisme.com que he enllaçat és un reflex d'eixa "polèmica".
"I ho continuà fent 34 anys després, en 2011, quan el rebé en Mestalla de la mateixa manera, com explica L'Emboirat en este post, on arreplegà nombrosos insults destinats al València per part d'aficionats madridistes"
Amic, no pareix molt rigoròs açó...afirmar de forma generalitzada tal o qual cosa perquè quatre senyors posaren uns comentaris en twitter...
JoC, considere que sí que és molt significatiu no només que es feren quatre comentaris al twitter, sinó que es creara tota una discussió cibernètica sobre l'equipatge de la senyera (madridistes acusant de nacionalistes als valencians i valencianistes tractant d'explicar el simbolisme de la senyera). I en eixe sentit, com dic, als que s'escamen per l'equipatge de la senyera poc els importa que duga blau...
Evidentment, la polèmica de què parla Baydal no està en la primera plana dels diaris generalistes ni en boca de tots els tertulians dels bars de València (com segurament tampoc ho estan altres temes de què parla en el blog). Però, encara que siga de cercles reduïts, com ell explica, no deixa de ser una polèmica. Com a mínim, és un tema que a molts ens interessa.
Reconec, Vicent, que ara pense de manera diferent de com pensava fa uns pocs anys, quan et rebatia amb passió en este blog que l’única bandera de tots els valencians era sense blau. Ara el tema de les banderes ja no m’apassiona ni que em pareix tan crucial.
La conclusió que trac de l’apunt és que, independentment de quina siga ara l’oficial, tant la bandera amb blau com sense han sigut estigmatitzades per un part de la societat, quan abans (sembla que) convivien. Tanmateix, continue pensant que la que més s’ha estigmatitzat és la que no du blau. Un exemple personal: l’altre dia veia unes fotos de l’entrega de premis d’un torneig de tenis que vaig jugar de menut. Com és normal en eixes celebracions, estava ple de banderes. Quatribarrades, sense blau. Si ara férem això no tardaria gens a arribar algú a aücar i a tractar de llevar-les, acusant l’organització de catalanista.
Molt ben documentat l’apunt, per cert. Curiós que la vestimenta taronja fóra considerada (segons l’articuliste de El País) com “una disfressa”.
No sé, Josep, depén de la zona del país. En molts llocs no hi ha tanta estigmatització com a la capital i els voltants... En tot cas, estic molt d'acord en què s'haurien de desestigmatizar i conviure pacíficament, tenint clar que les dos (les dos) són vàlides per a representar el país. Quant a l'articulistes, bé, era qui era...
Esta és una polèmica absurda, perquè està basada en agafar-se-la amb paper de fumar. Que en impresos apareguen sense blau respon a una qüestió tècnica: Impressió a dos tintes.
Hui en dia pot parèixer marcià imprimir soles en 2 tintes, ho veiem tot en multicolor, però no fa tant, la diferència d¡utilitzar 2 colors a 3 era milionària, no existia tecnologia i fer-ho costava molt.
Un incís en els escuts, el VCF no ha tingut mai cap altre escut que el que te ara, eixa "bola" circular és un invent modern que va trauré algún a un forum, i lo del escut municipal que menciones es l'escut del Club València, del de la exposició regional de 1909.
A més, qualsevol que encara visca atormentant per esta llegenda urbana, té dos feines: Vore la foto de la bandera fundacional (abans de que es cambiara el nom) i passar-se hores veient documents de 1920, 30 i 40, 50 i 60, i 70, per a vore que en l'escut de la samarreta sempre havia blau.
I per cert, la samarreta de la senyera apareix per primera volta als anys 50, amb un amistós amb el Rangers, els escocecos lluien el blau de la seua bandera, i el vcf va lluir la senyera.
Desme, moltíssimes gràcies per la informació que aportes!!
Quant a l'escut de 1919 a 1921, em referia a què eixe mateix (la "bola") era el que estava basat en l'escut municipal, però si dius que això no ha existit mai, doncs res, que quede ben clar ací en els comentaris, que eixe suposat escut de 1919-1921 és una invenció, que tu eres l'expert en la matèria!
Finalment, tant de bo es poguera difondre alguna imatge de l'equipatge de la senyera dels '50. Ho he llegit en diversos llocs, que fou llavors quan s'emprà, però mai n'he vist cap representació gràfica...
Lo del escut es una confusió prou comuna, perquè si veus les primers fotos dels primers partits del VCF no tenen escuts a les samarretes. I a més, que en les imatges dels partits de foot-ball de l'exposició apareixen.
la foto jo l'he vista, i si no em falla la memòria crec que la tinc en algún llibre, si vols escaneje i la pose al facebook.
la foto de la senyera vs Rangers volia dir.
El bloc d'Emboirat està bloquejat, sols es pot accedir per invitació.
Però el post en cocnret es va publicar a Valencianisme.com
http://www.valencianisme.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3283&Itemid=1
Hola Vicent: supose que coneixeràs de fa temps aquest post que vaig fer fa anys.Estan adjunts gorreta i indígina que tenia qualsevol forofo del València CF, com jo era aleshores i ara. L'escut i el rat-pnat eren els colors de l'equipatge. La senyera era la part inferior de l'escut. Aleshores no tenia cap bri de valenciania que no fóra l'equip.Ni idioma ni res i em sentia perfectament español.
http://blocs.mesvilaweb.cat/node/view/id/39262
Jo he conegut ben be l'escut del valencia sense blau, no fa tants ansy, fon el president Ramos Marco el que, si, en plena batalla de valencia s'el va afegir.
Tantmateix he conegur que el nom del valencia era Valencia Futbol Club (i no F.C. tot ho canvien)
El nom del club es va canviar amb la instauració del règim franquista, que va obligar tots els clubs a "castellanitzar" els seus noms. Posteriorment, en els 70, d'altres com el Sevilla o el Barcelona recuperaren els noms tradicionals, però no així el València.
Quant al blau, doncs res, les imatges que veus dalt deuen ser muntatges fets amb Photoshop i l'explicació que he fet era tot un pourparler. L'escut del València mai va dur blau fins els 70, és cert...
La veritat que els catalanistes ja canseu, quin problema hi ha en dir-li C.F.? En valencià és més correcte que l'anglicisme F.C. Si penseu que els valencians anem a posar pegues a alguna cosa que parega comuna al castellà la porteu clara. Xé aneu a Catalunya a viure que ací sobreu!
Publica un comentari a l'entrada