Una dada molt més que simbòlica: el mateix dia que va ser processat per un possible suborn de la trama Gürtel, el president Camps se n'anà a sopar amb el propietari de la Fórmula 1, Bernie Ecclestone, per tal d'allargar el Gran Premi de València fins a l'any 2021. Una carrera que de moment ens ha costat 100 milions d'euros per la construcció del circuit urbà, més un canon anual que supera amb escreix els 20 milions d'euros anuals. Tranquil·lament, ens pot eixir la broma per molt més de 300 milions d'euros, quan continuem sense conéixer el seu veritable impacte per a l'economia valenciana -de tots els valencians, de Sorita al Pilar de la Foradada-, deixant de banda el gens menyspreable fet que el soroll dels cotxes ens recorda tots els anys que hem venut el cap i casal, com si fóra una cosa que es pot vendre, a major glòria d'un espectacle esportiu.
I la qüestió cabdal és que eixos milions d'euros, comptats com si no costaren de guanyar, aniran a formar part d'un deute molt més gran, els més de 17.600 milions que la Generalitat Valenciana deu a hores d'ara. Així, s'hi sumaran a la llarga llista de negocis deficitaris, unflats de preu o directament ruïnosos en què s'han invertit -per dir alguna cosa- eixos diners: els 15 milions d'euros per encarregar un projecte per a les inexistents torres de Calatrava, els més de 60 milions d'euros de la visita del Papa, els 215 milions que es volen gastar a la Ciutat de les Llengües, els més de 300 milions d'euros de la Ciutat de la Llum, els 400 milions de Terra Mítica (que es vol malvendre per uns 75), els 1.300 milions de la Ciutat de les Arts i les Ciències (pressupostada inicialment en la desena part), els més de 2.000 milions de l'America's Cup, etc.
Tot plegat, des que el PP arribara al poder en 1995, el deute valencià s'ha multiplicat per sis i hem passat de ser la quarta comunitat autònoma més endeutada a ser la primera, amb un 17,2% del nostre PIB. Evidentment, durant tot este temps s'han fet hospitals, col·legis i infraestructures -faltaria més!-, però amb una voluntat política ben penosa si la comparem amb l'inconscient i temerari balafiament en grans esdeveniments. Per exemple, som la segona autonomia que menys gasta en sanitat pública per persona, per darrere de les Balears, i la tercera en despesa per alumne, només per darrere d'Andalusia i Múrcia. Resumint, des que el PP ha arribat a la Generalitat, els diversos governs populars, més encara baix la presidència del senyor Camps, han malgastat els nostres diners sense trellat fins a arribar a xifres de rècord, desgraciadament negatives.
Ens han hipotecat el futur immediat, però per això no hi ha juí. És plenament legal i ha succeït amb el beneplàcit de la majoria democràtica que elecció rere elecció ha triat el Partit Popular. Tanmateix, l'altra cara de la moneda, la de la corrupció, sí que és punible. I ara li ha tocat al president Camps enfrontar-se amb la justícia per dilucidar si ha acceptat suborns valorats en 14.000 euros. Però ell no dóna la cara, sinó que continua en el seu món de fantasia i il·lusió afonant, si encara es pot més, les arques públiques i l'economia valenciana. Els del seu partit diuen que ací no ha passat res i que no cal que dimitisca encara siga declarat culpable o, fins i tot, encara que accepte la seua culpabilitat pagant la multa que l'evitaria anar a juí. Són 41.250 euros, una ridiculesa del 0,0002% si la comparem amb la xifra del deute públic que el mateix Camps ha alenat sense fi. I dic jo que, ja posats, li ho podríem afegir al compte de tots els valencians. No ens anirà d'això, que el mal ja està fet.
3 comentaris:
Vicent,
Només un petit detall. Quan parles dels “41.250 euros, una ridiculesa del 0,0002% si la comparem amb la xifra del deute públic...” sembla que donis per fet que aquesta multa s’ha de pagar amb fons públics. Jo penso que l’hauria de pagar ell personalment, de la seva butxaca particular. Però llavors es presenta un altre problema: segons la seva declaració de patrimoni feta pública molt recentment, Camps no té diners per pagar la multa. Què et semblaria fer una subscripció popular entre els seus admiradors?
Miquel, no és que ho done per supost, és el que propose -irònicament- a l'article: que afegim la multa al compte públic dels valencians... Total, un 0,0002% més o menys de deute! Conforme estem, i amb l'aquiescència de les urnes -segons l'argumentari del PP-, serien capaços de fer-ho. Era una simple broma...
Quant això de la subscripció popular, estic convençut que, si la fera, reuniria els diners en a penes un parell de dies. La qüestió, ara per ara, és com pagarà la fiança de 55.000 euros. Supose que patrimoni públic personal en tindrà poc, però repartit entre familiars prou més...
Vicent, jo, a més, hi afegiria que, deixant de banda el deute de la Generalitat, si ens cenyim només al cas Gürtel, els vestits són en realitat l'anècdota. El problema gros són els milions d'euros de diners públics que han acabat de manera irregular en mans de la trama corrupta i que han servit per a finançar il.legalment el Partit Popular.
Per cert, ara que acaba de dimitir el Molt Honorable, seria bo recordar aquells primers dies del seu govern, allà pel juny de 2003, quan volia desmarcar-se de la gestió del seu predecessor Zaplana tot reivindicant sobrietat en la despesa pública. "Más importante que la ampliación del museu del IVAM es la construcción de escuelas" va dir llavors el conseller González Pons. Doncs això.
Una curiositat: ací tens el marcador en temps real del deute alemany que els visitants poden contemplar al Museu de la Història de la RFA, a Bonn.
Publica un comentari a l'entrada