dilluns, 2 de gener del 2012

110 anys de nacionalisme valencià

En primer lloc, bon any a tothom. I, en segon, vos adjunte el text amb què encete 2012 a l'Informatiu. Com hi dic, tindrem molt de temps al llarg de l'any per a parlar del 50 aniversari de Nosaltres, els valencians. Però també cal recordar que el valencianisme no va nàixer amb Fuster, sinó que la seua obra i la de molts altres ha estat possible gràcies a un moviment social, polític i cultural anterior, nascut a començaments del segle XX, al caliu de la Renaixença dels Llombart, Llorente, Labaila o Pizcueta. Moltes vegades això ha estat oblidat, potser per les pròpies característiques del nacionalisme d'arrel fusteriana, marcadament catalanista en el seu inici, mentre que aquell nacionalisme primigeni fou partidari de la unitat de la llengua i catalanòfil, però aclaparadorament valencianista, de nació valenciana i senyera valenciana, com explica Faustí Barberà en el text del qual parle a la columna de hui.

De regionalisme i valentinicultura, discurs pronunciat en 1902 i publicat en 1910

2012 té, des del punt de vista del valencianisme, un simbolisme ben clar: és el cinquantenari de Nosaltres, els valencians, l’obra de Joan Fuster que donà peu al nou nacionalisme valencià del qual beu la gran majoria del valencianisme progressista actual. De ben segur que hi haurà les commemoracions i homenatges oportuns, encara que hagen de sorgir de la societat civil, puix és ben dubtós que les institucions valencianes moguen un dit en eixe sentit. Tindrem, doncs, temps de parlar-ne. Però ara voldria destacar un altre aniversari, no tan redó, però igualment important, car el fet que recorda s’ha considerat com la data de naixement del valencianisme contemporani: fa 110 anys, en 1902, el metge alaquaser Faustí Barberà pronuncià el discurs De regionalisme i valentinicultura a la seu de Lo Rat Penat, bo i assentant les bases polítiques del nacionalisme valencià que es desenvolupà amb força fins a la tabula rasa practicada pel franquisme a partir de 1939. [Continua a la columna de l'Informatiu]

12 comentaris:

Anònim ha dit...

Zzzzz Zzzzz Zzzzz

David ha dit...

Bon any Vicent!

Gràcies per recordar-nos la nostra història recent que els valencians tendim a oblidar massa sovint i com se sol dir: "un poble que oblida la seua història perd la seua identitat"

Vent d Cabylia ha dit...

Xe, t'avorreixes i t'adorms al ple migdia? Doncs t'has equivocat de puesto per llevar-te la modorra. Mira a vore en una pàgina d'eixes de funny videos, funny clips and funny pictures i potser t'alegres una miqueta!

Vent d Cabylia ha dit...

David, ens hem creuat! El meu missatge era per a l'anònim, evidentment. Anem fent camí valencianista i qui s'avorrisca que no vinga, que ningú l'obliga!

rafel ha dit...

saSon cada volta més els que s´adonen del verdader camí valencianista. Enhorabona!

Anònim ha dit...

Zzzz Zzzzz Zzzzz

Vent d Cabylia ha dit...

Xico, dormint una altra vegada? Cuida't eixa narcolèpsia, que diuen que pot ser molt perillosa!

Monique LaMer ha dit...

Hola Vicent, Feliç any. Fantàstic el teu article, hi ha coses que cal recordar. un abraç

Jesús Párraga ha dit...

David: "com se sol dir: "un poble que oblida la seua història perd la seua identitat""
Trobe que has creuat dos dites: "Qui perd els origens perd la identitat" i "Els pobles que obliden la seua història estan condemnats a repetir-la". Però bé, el resultat es millor que un altre possible: "Un poble que oblida els seus origens està condemnat a repetir-se"
Uf!
Jo què sé!
:)

Vent d Cabylia ha dit...

Monique, bon any. I per a tu també, Jesús!

David ha dit...

Hola Jesús,

Acabe de vore ara el teu comentari.
Tens raó, em vaig enganyar i vaig barretxar dos dites diferents, però la idea trobe que estava clara.
Està clar que a alguns els interessa que oblidem els nostres origens, les nostres arrels, la nostra història, per tal que pensem que som una altra cosa diferent del que realment som. Volen que pensem que som un poble sense personalitat pròpia, o més ben dit volen que pensem que som un poble amb una història i identitat castellana o espanyola i que oblidem la nostra història com a poble i per això es burlen dels qui, com Vicent, treballen per mantindre viva la nostra identitat com a poble.

Anònim ha dit...

Zzzz Zzzzzzz Zzzzzzzzzzz