dimarts, 22 d’abril del 2014

Els malnoms dels pobles de la Marina

 
V. Beltran, "Uns crien la fama i els altres carden la llana. Els pobles de la Marina parlen els uns dels altres: gentilicis i renoms", a E. Casanova i L.R. Valero, XXIX Col·loqui de la Societat d'Onomàstica, Paiporta, 2003, p. 61-71

Fa un temps que vaig penjar este mapa a les xarxes socials i molta gent es mostrà interessada i preguntà per la procedència: ací dalt la teniu. Es tracta d'una comunicació del callosí Vicent Beltran, professor de Filologia a la Universitat d'Alacant i autor de nombrosos llibres i articles sobre dialectologia, com els que tracten sobre el parlar de la Marina Alta en general, o els de Pedreguer, Callosa d'en Sarrià, Tàrbena, Guadalest, Benissa i Bolulla en particular. En este cas es dedicà a recollir els malnoms i renoms de diversos pobles de la Marina, tant l'Alta com la Baixa, a partir d'informacions personals i del testimoni de diversos folkloristes del segle XX, com Francesc Martínez Martínez, Joaquim Martí Gadea i Manuel Sanchis Guarner. L'article sencer el podeu trobar ací, en el qual, a més a més, també s'inclouen dites i refranys que es dediquen uns a altres, com "Pegolins, pocs i roïns", "Callosa, cau de rabosa", "A Alcanalí beuen aigua i pixen ví", "A Gata qui no és gat és gata i qui no mossega arrapa", "A Pedreguer el més bovo és rellonger", "En Xàbia desculats, en Ondara fanfarrons, en Benissa senyorets i en Teulada boquimolls", "Per a boçals Pedreguer, per a senyorets Ondara, per a cabuts Xaló, per a jugadors en Gata" o "A la Nucia tramussos, a Polop els fariners, a la Vila els arriers i a Callosa espardenyers". L'autor també parla del malnom aplicat a determinats barris o grups socials específics de diversos pobles, però millor que llegiu l'article vosaltres mateixos. Jo em limitaré ací a desbudellar per escrit les dades que hi ofereix, representades parcialment en el mapa que veieu dalt.

Alcanalí: raboses, beatos, rebordins 
Alpatró: macarrons
Benialí: floriners
Beniarbeig: els de "Sevilla la xica" (perquè hi anaven molts senyorets a estiuejar)
Benidoleig: caparruts o caparres
Benidorm: cornuts, els de la xangla
Benigembla: manyos, setmesins, emponats
Benimaurell: moros
Benissa: fills de frare (per tindre un convent franciscà), barjols, desculats
Benissili: raboses, húngaros
Benissivà: panderades
Callosa d'en Sarrià: espardenyers, Mingos, turrecs, tomacos
Campell: judios
Castell de Castells: fotres
Dénia: descarats
Fleix: cabelis
Gata: borratxos (per haver-hi molt de bar)
Llíber: gitanos 
Llosa de Camatxo: moros
Murla: manyos (per tindre una parla especial o per cabuts)
Nucia: els de "la pequeña Rusia" (per esquerrans), tramusseros
Ondara: pollets (perquè venien pollastres a l'entrada del poble)
Orba: pàmpols 
Orxa: polacos
Parcent: raboses
Pedreguer: boçals, berbenots 
Poble Nou de Benitatxell: mitges faves (per tacanys)
Senija: barjols, italians, israelites, vikingos
Tàrbena: mallorquins, satarbeners, rabuts
Teulada: teuladins
Vall d'Ebo: gansos, secorrats (per carboners)
Vall de Gallinera: interessats, mallorquins
Vall de Guadalest: els de la Montanya
Vila-joiosa: cabres fotudes
Xàbia: desculats, tabascots
Xaló: cabuts, capgrossos

Ja direu si vos són familiars o encara en coneixeu d'altres. Cal dir, a més a més, que hi ha molts malnoms que ací no apareixen, com els de l'Alfàs del Pi, Altea, l'Atzúbia, Beniarbeig, Beniardà, Benifato, Benimantell, Benimeli, Bolulla, Calp, el Castell de Guadalest, Confrides, Finestrat, Orxeta, Pego, Polop, Sagra, Sanet i Negrals, els Poblets, el Ràfol d'Almúnia, Relleu, Sella, Tormos, la Vall d'Alcalà, la Vall de Laguar i el Verger. Qualsevol aportació serà benvinguda!

7 comentaris:

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

Pispo informacions per al mapa de refranys dels pobles dels Països Catalans.

Vent d Cabylia ha dit...

Per les xarxes han fet un parell de comentaris, per si els vols agafar: als d'Ondara els diuen "carusses" (un d'Ondara és un "carussa") i a "Benifato, arròs amb conill i gaiato. Benimantell, el qui té una dona la vol per ell" (això deia un benifatí sempre que pujava a Aitana amb el seu nét).

Anònim ha dit...

Els de benimeli son palestinos

miracle ha dit...

A Benimantell el que te la dona la vol pa ell,a Benifato te la deixen un rato i a Beniardà tota la vesprà

Marisa Nadal Sala ha dit...

Els de Murla : algepsers (per tindre mines d'algeps) i mal faeners (perquè els homes solien fer molta festa i els agrada va molt la festa). Els manyos són de Benigembla !!!!

El Fester De Altea ha dit...

En el llibre 'Còses de la Meua Terra' de Francesc Martínez i Martínez, s'arreplega una copleta sobre Murla i els algeps.
"M'han dit que et cases en Murla,
i seras dona ditxosa,
el faran picar algeps,
sempre la tindràs polsosa"

Anònim ha dit...

Entre Sanet i Negrals hi ha una uela que arranca queixals.