dilluns, 9 de febrer del 2015

Hip hop i rap en valencià

Molta gent s'ha sorprés en escoltar el "rap" que li han fet a Pablo Iglesias amb el discurs de la Marcha del Cambio que vaig citar l'altre dia. Però, independentment que tinga flow el condemnat, no és tan sorprenent, ja que, no debades, quasi des de l'inici de La Tuerka en 2010, el programa emés primerament en Tele K Vallecas i ara en Público TV, i del qual va nàixer d'alguna manera Podemos, hi ha hagut una atenció particular al hip hop polític, amb una secció específica. D'ací, per exemple, la relació tan estreta que han mantingut Pablo Iglesias i Íñigo Errejón amb Los Chikos del Maíz, que no han sigut els únics valencians que han passat per La Tuerka. Molts d'ells, a més a més, ho han fet cantant en valencià, com Orxata Sound System, que hi van presentar fa tres anys el seu "Modus operandi", Barraques SudSistema amb "La merda es queda", les xicones d'Efecto Doppler, amb un parell de cançons bilingües, Atupa amb "Desobedients" i un ball masiero inclòs, l'ara arxiconegut Zoo -no explicaré ací l'absurda "polèmica" del darrer Festivern- o la cantant de Mafalda i Suquet de Rap -que solen cantar en castellà, però tenen una cançó que es diu "Nosaltres, els valencians"- amb "La veu dels oblidats". Ací els teniu, per si voleu fer-los una escolteta:  















Com veieu, molta joventut, molta força i molta voluntat de subversió... A més a més, no són els únics grups existents, sinó que l'escena del rap en valencià és cada volta més àmplia, amb grups com Arrap, uns dels pioners dels quals ja vaig parlar ací mateix i que són, segurament, els més declaradament valencianistes, Frida, amb membres dels mateixos Arrap i de Barraques SudSistema, Tesa i Vent de Ponent, amb els quals els anteriors van compartir nominació al millor disc de rap en els darrers Premis Ovidi Montllor, Embolicats, que acaben de traure un single demolidor -el que enllace ací avall- i estan conformats per un oliver, un madrileny i un búlgar, o Pupil·les Dilatives, un altre grup de dones, que en el seu primer disc han fet precisament una col·laboració amb Efecto Doppler. De tots ells vos deixe també una mostra, a la qual afig dos cançons que m'atrauen especialment, una de les mateixes Efecto Doppler, "Festa bona", i una altra de l'anterior disc d'Arrap, "Tracka final" (amb la col·laboració de Pantxo i Palau, quan Orxata Sound System estava en actiu).

Actualització: M'apunten que Arrap també va participar en La Tuerka fa tres anys amb un tema sobre el conflicte nacional basc. Ací el podeu trobar.