dijous, 12 de febrer del 2015

Mapes del territori valencià (I)

La nit electoral de les primàries de Compromís alguns insomnes ens vam quedar esperant fins més enllà de les 5:00 de la matinada, que van eixir els resultats. Per a passar el temps, férem una bona sessió tuïtera, en què, a banda del #PrimàriesCompromís canònic, aparegueren hashtags com #FrikisPrimàries o #PelículesAmbPrimàries. A més a més, amb la mateixa intenció d'entretindre, vaig posar alguns dels mapes de totes les classes sobre el País Valencià que he anat recopilant d'internet amb el pas del temps. I, atés que van suscitar interés, vaig pensar que potser seria una bona idea pujar-los al blog, a disposició de qui els vullga emprar. Ara bé, són tants que hauré de fer diversos posts distribuïts en temàtiques i hui volia començar pels mapes històrics, des de les primeres representacions de finals del segle XVI fins a la provincialització del primer terç del segle XIX, amb treballs de les diferents escoles cartogràfiques existents, començant per la flamenca i continuant per la francesa, la italiana i finalment l'espanyola (a banda del de Cavanilles, també hi ha un altre mapa valencià, el primer conegut, de Cassaus en 1693). Com els anava aplegant sense voluntat de publicar-los, igual hi ha algunes dades que no són exactes, però l'any de publicació sí que s'ajusta, si més no, al que deia la font original; en tot cas, si necessiteu més informació sobre cada mapa, sempre podeu buscar per internet a través de les llegendes amb les quals els vaig trobar i que incloc ací mateix.

"Valentiae Regni... typus", en Abraham Ortelius (Abraham Ortels), Theatrum orbis terrarum, Anvers (1584)
"Valentiae Regni... typus", en Abraham Ortelius (Abraham Ortels), Theatrum orbis terrarum, Anvers (1585)

"Valentiae Regnum", en Abraham Ortelius (Abraham Ortels), Epitome orbis terrarum, Anvers (1603)
"Regni Valentiae typus", en Gerard Mercator (Gerhard Kremer), Atlas Minor, Amsterdam (1607)

"Regni Valentiae typus", en Gerard Mercator (Gerhard Kremer), Atlas Minor, Amsterdam (1607) (pintat diferent a l'anterior)

"Regni Valentiae typus", en Gerard Mercator (Gerhard Kremer), L'Atlas ou Mediations cosmographiques, Amsterdam (1609)

"Valentia", en Petrus Bertius (Pieter de Bert), Tabularum geographicarum, Amsterdam (1616)

"Regni Valentiae typus", en Gerard Mercator (Gerhard Kremer), Atlas sive Cosmographicae meditationes de fabrica mundi et fabricati figura, Amsterdam (1619)

"Regni Valentiae typus", en Peter Kaerius (Pieter van den Keer), Atlas Minor, Amsterdam (1632)

"Reyno de Valencia", de Christophe Nicolas Tassin, Cartes generales des provinces de France et d'Espagne, París (1633)

"Reyno de Valencia", de Christophe Nicolas Tassin, Cartes generales des provinces de France et d'Espagne, París (1633) (pintat diferent a l'anterior)

"Valentia Regnum", en Gerard Mercator (Gerhard Kremer), Atlas Novus, Amsterdam (1634)

"Valentia Regnum", en Gerard Mercator (Gerhard Kremer), Atlas Novus, Amsterdam (1638)

"Les Estats de la Couronne d'Arragon en Espagne", en Nicolas Sanson, Cartes genérales de toutes les parties du monde, París (1653)
"Valentia Regnum", en Abraham Ortelius (Abraham Ortels), Theatro del mondo, Roma (1687)

Francisco Antonio Cassaus, "El Reyno de Valencia dividido en sus dos Goviernos que son Valencia y Orihuela y dos tenencias, que son Xativa y Castellón", València, 1693

"Regni di Valenza e di Murcia", en Giacomo Cantelli, Mercurio Geografico, Roma (1696)

"Les Royaumes de Valence et Murcie" (de Giacomo Cantelli), en Jean Baptiste Nolin, Cartes générales de toutes les parties du monde, París (1698)
Charles Inselin, "Carte de Royaume de Valence", s.l., (1701)

Charles Inselin, "Carte de Royaume de Valence", s.l., (1701) (amb les fronteres pintades)
Nicolas de Fer, "Les Royaumes de Valence et de Murcie", París (1707)

Nicolas de Fer, "Les Royaumes de Valence et de Murcie", París (1707) (pintat diferent a l'anterior)
Nicolas de Fer, "Les Royaumes de Valence et de Murcie", París (1707) (amb les governacions i lloc-tinences forals pintades)

"Valentia Regnum. Maiorca Insularum et Regnum", en Pieter van der Aa, Les délices de l'Espagne et du Portugal, Leyden (1707)

"Provincia Valentiae", en Silvestro da Panicale, Chorographica descriptio provinciarum et conventuum F.F. Minorum S. Francisci Capucinorum, Milà (1712)

"Valentia Regnum. Maiorca Insularum et Regnum", en Peter van der Aa, Beschryving van Spanjen, Amsterdam (1714)

Reiner i Joshua Ottens,  "Curiosa nova tabula complectens Regnum Valentiae et Murciae, nec non insulas Iviçam, Majorcam et Minorcam", Amsterdam (c. 1725)
Carel Allard, "Curiosa nova tabula complectens Regnum Valentiae et Murciae, nec non insulas Iviçam, Majorcam et Minorcam", Amsterdam (c. 1725)

Jean Beaurain, "Carte du Royaume de Valence", París (1760)

Tomás López Vargas, "Mapa del Reyno de Valencia", Madrid (1762)
"Regno di Valenza. Isole Pitiuse. Isole Baleari", en Antonio Zatta, Atlas novisimo, Venècia (1775)

"Mapa del Reyno de Valencia", en Bernat Espinalt, Atlante español, Madrid (1786)
Rigobert Bonne, "Castille Nouvelle et Royaume de Valence", París (c. 1787)
Philippe de Pretot, "Chorographie du Royaume de Valence, de la Catalogne et des Isles Maillorques", París (1787)
Tomás López, "Mapa geográfico del Reyno de Valencia", Nüremberg, 1792

"El Regno di Valenza con le Isole di Maiorica, Minorica et Iviça", en Giovanni Maria Cassini, Nuovo Atlante Geografico Universale, Roma (1794)

"Mapa del Reyno de Valencia", en Antoni Josep Cavanilles, Observaciones del Reyno de Valencia, Madrid (1795-1797)

"Reyno de Valencia con las nuevas divisiones", en Henri Auguste Dufour, Atlas de España, Madrid (1836)

7 comentaris:

Anònim ha dit...

Sabem a què es deu que a partir de 1696 l'orientació dels mapes canvia?

Vent d Cabylia ha dit...

No, la veritat és que mai he sabut per què les primeres representacions des del final del segle XVI són en "horitzontal". Potser en este llibre de Vicent Garcia Edo i Albert Ventura ho explique, però ara no ho trobe...

Vicent Garcia ha dit...

Les representacions des de 1584 es fan en horitzontal (mapes occidentats, ja que occident està a dalt), ja que formaven part d'atles en els què quan s'obria el llibre es desplegava el mapa complet, en aquest cas de València, d'esquerra a dreta. Com que la forma del regne és allargada, quedava bé d'eixa manera. Passava el mateix amb el mapa d'Aragó. En canvi no amb el de Catalunya, o Galícia, o altres indrets, a on la forma del territori permetia que els mapes es feren tal com acostumem ara.

Vent d Cabylia ha dit...

Doncs mira, ja ho sabem! I aprofite per a afegir el que ha dit el mateix Vicent per facebook per a qui estiga interessat a aconseguir algun facsímil d'estos mapes: En pots trobar ara mateix cinc a la venta en todocolección.net, posant com a paraules clau: "reproducción mapa valencia". Són interessants els cinc. Desconec si encara queden exemplars a la venda del meu llibre publicat l'any 1994, en fascicles col·leccionables a tot color, pel diari Levante (se'n van fer 60.000 exemplars), titulat "Mapas antiguos del reino de Valencia de los siglos XVI a XIX", a on es conté un primer catàleg de tots els mapes impresos de l'antic regne coneguts fins a 1984. Acabada la promoció del diari, durant anys venia exemplars solts (llibre i carpeta amb 40 reproduccions) la llibreria Paris-Valencia (tot per 18 euros). Jo encara en vaig comprar dos o tres. Ara no sé si en quedaran o si li'n quedaran a l'editorial del diari. Allí estan reproduïts tots els mapes d'aquest post i alguns més, i de tots s'expliquen vida i miracles. Els cinc de todocolección (en aquests moments a 9,38 euros cadascú, -els trobe cars-) procedeixen d'aquella publicació meua.

Anònim ha dit...

Molt interessant! He telefonat a la llibreria i no els en queden. Estaria molt bé que es fera alguna altra edició. M'agradaria fer-me amb ells. Salut!
Francesc Verdú

LENGUA CHURRA ha dit...

Treball interessantíssim. M'ha agradat a montó. Gràcies.

JC Soriano ha dit...

Sobre orientació de mapes antics. Com a mostra de que triaven el format que més s'adaptava a les necessitats aquest de Portugal al segle XVII en el occident a la part de dalt:

https://www.mapandmaps.com/en/spain-portugal-antique-old-maps-cartography/4456-portugalliae-que-olim-old-map-portugal-mercator-jansson-1636.html