dijous, 15 de febrer del 2007

Pareguts arquitectònics


Clean Air Park (1959). Fred Freeman

Açò és una il·lustració del dibuixant Fred Freeman publicada a la portada de la revista This Week el 21 de juny de 1959 en el context de les utopies urbanístiques i els projectes futuristes dels anys '50 estadounidencs. Sembla que els conceptes arquitectònics s'inspiraven una mica en les teories de Richard Buckminster, qui posteriorment publicà Utopia or oblivion (1969). Doncs bé, no vos sona alguna cosa d'eixa ciutat? El restaurant de l'Oceanogràfic 40 anys abans de ser concebut per Félix Candela? Sembla exactament igual:

Restaurant de L'Oceanogràfic. València-Ciutat (País Valencià). Félix Candela


Però la realitat és que aquelles formes ja havien estat concebudes pel mateix Candela. Per aquella època, en 1958, ja havia realitzat un projecte molt semblant per a un restaurant mexicà:

Restaurant Los Manantiales. Xochimilco (Mèxic). Félix Candela

Supose que Candela, a la vellea (tenia 87 anys quan es va fer L'Oceanogràfic), no tenia ganes d'innovar, sinó d'acabar prompte. L'edifici em continua agradant estèticament, però estes coincidències m'han deixat de pedra.


14 comentaris:

Xàtiva i Progrés ha dit...

Si voleu seguir les malifetes del president del PP de Valencia, Alfonso Rus, com alcalde de Xàtiva, podeu fer-nos una visita.

Sol solet ha dit...

Ostres, m'ha encantat l'entrada. A més, pel que veig en les dades (si no vaig errat) seria Fred Freeman qui s'hauria inspirat en l'obra mexicana de Fèlix Candela. O tal vegada siguen unes formes comunes a l'època, no ho sé, no sóc expert en arquitectura

Anònim ha dit...

Clar, està lleig desmuntar el post, però segons les dades que tu mateix dones el restaurant de Mèxic és anterior al dibuix de Freeman.

Vent d Cabylia ha dit...

Eixe és el punt que no he acabat d'esbrinar. Per cronologia sembla que Freeman hauria copiat el disseny de Candela, però no he trobat cap evidència. El que sí que és cert és que Buckminster i Candela s'influïren mútuament. Siga com siga, segurament sí que copiava a Candela, ja que els dos restaurants estan fets a base d'una forma arquitectònica característica, el paraboloide hiperbòlic o hypar, de la qual el màxim precursor i exponent és el mateix Candela.
Jo tampoc sóc expert en arquitectura, però m'agrada amb deliri. Per cert, hui m'ha sobtat la quantitat d'arquitectes que formen part de l'equip de Joan Ignasi Pla...

Vent d Cabylia ha dit...

Ah, Andarella, te m'has avançat. Crec que he contestat: no ho sé segur, però sí, supose que Freeman copiava Candela. El post té l'ordre pel qual m'he trobat la informació successivament. En tot cas, crec que les imatges i les coincidències són dignes de comentar.

Sol solet ha dit...

De tota manera, la dada de publicació de la portada no significa necessàriament la dada en que es va fer el dibuix. Igual que se supossa que els esbossos de Candela per a l'edifici mexicà seran d'abans... En tot cas coincidisc en que es tracta d'una coberta -Félix Candela només va dissenyar les cobertes de l'Oceanogràfic- molt més interessant que la resta d'edificis de Calatrava en la CAC, llevat tal vegada de l'Hemisfèric

Vent d Cabylia ha dit...

Compartim gust estètic: l'Hemisfèric i el restaurant són els que se salven de la CAC. Quan torne la riuada, espere que se salven :)

Anònim ha dit...

Una altra obra pràcticament igual de Candela és la que va fer, precisament el 1959, a Cuernavaca, al famós Casino de la Selva. Primer havia de ser una capella, però va acabar sent un restaurant (no està malament el canvi).
Tot això va ser destruït fa pocs anys per la multinacional Costco (que ha instal·lat un centre comercial), com també els nombrosos murals que hi havia, obra de pintors reconeguts, incloent-hi el valencià Josep Renau.

Anònim ha dit...

COMPROMIS PEL PAIS VALENCIA
Dissabte 17 de febrer, a les 11.30 hores, al Paraninf de la Universitat Politècnica de València, presentació pública.
http://compromis2007.bloc.cat
www.esquerraipais.org

Vent d Cabylia ha dit...

Després d'haver indagat una miqueta més sobre Candela i Freeman estic quasi segur que este va traslladar al seu dibuix els dissenys hiperbòlics del primer. L'obra de Candela va impactar en el seu temps i Freeman estava a l'aguait de les grans obres arquitectòniques del moment. Com si ara en un dibuix del futur posarem tot d'edificis d'oficines nouvelians i museus gehryans.

Anònim ha dit...

Supose que ja te n' hauràs adonat, pero la Fig.9 del pdf d' aquest enllaç que has posat en el post més recent, http://www3.uva.es/maderas/Files/2001%20Articulo%20CUERNAVACA.pdf , és molt paregut a l' edifici que hi ha darrere del "restaurant de l' oceanogràfic" del dibuix de Freeman. No és igual, però es pareix xD

Vent d Cabylia ha dit...

Sí, de fet, bona part dels edificis del dibuix de Freeman són reconeixibles i prenen models construïts en algun lloc del món

Anònim ha dit...

Hola,
En primer lloc,moltes gràcies per incloure un enllaç al meu blog.
I per altra banda sols volia dir que aquesta és una entrada molt curiosa. Sóc arquitècta tècnica i aquestes coses són molt freqüents...jejeje
Tots agafem idees d'ací i d'allí.
Fins prompte.

Carles ha dit...

Quan jugava al GTA: San Andreas, vàrem descobrir un company i jo jugant a este joc a casa d'un francés de Limoges que estava l'Oceanogràfic a San Andreas!! Concretament a Las Venturas. És un edifici molt paregut, per no dir idèntic i crec que tenia la palmereta i tot. No he trobat cap foto però sí una fotografia aèrea del mapa del joc (http://servcontent.wyrihaximus.net/wyrihaximus.net/blog/customgooglemaptiles/gtasa_aerial_map.jpg), l'Oceanografic està dalt a la dreta baix d'un edifici de color morat. Si algún dia torne a jugar al GTA:SA li faré un PrtSc i pujaré la foto perquè pareix que no hi ha res a internet sobre açò