dimecres, 17 de setembre del 2008

Valencianisme (per a iniciats)

Com que no tinc massa temps continuaré omplint el blog de temes metacibernètics sense excessiva rellevància politicosocial, ço és, adjuntaré un clarificador esquema sobre "La gran família valencianista" que ha elaborat el Centre d'Estudis Valencianistes, conformat per Amadeu Horta (No cap en cap cap!) i el seu hàbil ús del Paint. És fruit de diverses tesis doctorals, una megaenquesta entre els 92 valencianistes que queden i una nit d'insomni del mateix Amadeu, que ha publicat els resultats en la prestigiosa pàgina web de ciències polítiques i socials Valencianisme.com:

Podeu clicar sobre la imatge o ací per a veure-la en gran


Actualització: a petició privada via mail aclarisc algunes de les claus de l'esquema, de dalt cap a baix (explicació que ve a demostrar com d'útils són els esquemes):

- Pega-falleres: Sentandreu, líder dels anticatalanistes Coalición Valenciana, va ser detingut per un pressumpte delicte (arxivat) de violència de gènere contra la seua amant, que havia estat fallera major (o de la cort de la fallera, ara no ho sé).
- Nomosfareuisme: del lema anticatalanista, "No mos fareu catalans"
- RACV (amb accents): la Reial Acadèmia de Cultura Valenciana és el "centre cultural" del secessionisme lingüístic. Empren normes ortogràfiques pròpies (dites del Puig) i estan dividits entre qui posa accents i qui no en posa.

- Unió Valenciana... amb Boris Izaguirre: baix teniu la foto del líder d'UV, clavãet a Boris...
- ONV (el del mortero): minipartit valencianista d'anticata
lanisme soft liderat per un membre de la família Choví, els que fan allioli venut en morterets de plàstic (com els de la foto)
- Adlertistes: seguidors de Miquel Adlert, un dels pares del secessionisme valencià durant la Transició

- PJV: Plataforma Jovenil Valencianista. Secessionistes, anticatalanistes i jòvens. Alguns tenen contactes amb el GAV, Grup d'Acció Valencianista, que ha protagonitzat algunes accions violentes.
- Tercerviísme: ni catalanistes ni blaveros, ni sociates ni peperos, tot està al tercer espai
- Gallart-faustinisme: Gallart és un usuari de val.com caracteritzat per les seues llargues i assenyades raons doctrinàries. Faustí és qui manté e
ste blog sota el pseudònim de Faustí Barbera, un dels pares del valencianisme.
- Romancero: "Amic d'anar amb romanços, històries llargues i importunes, dilacions".
- Document88isme: Document 88 fou el llibre que marcà una inflexió en el catalanisme valencià per a donar lloc a un valencianisme (que podia
ocupar eixe tercer espai -suposadament-omnipotent)
- Baetisme: de Víctor Baeta, històric nacionalista que ha passat per mil "parãetes", del FRAP (poca broma) a Annanotícies i República Valenciana.
- Fusterianisme: de Joan Fuster. Pel que fa a "Nosaltres,
els valencians", simplicitat i ploma genial = poder de convicció. Després han vingut els profetes...
- JFMirisme: de Joan Francesc Mira. Pel que fa al valencianisme, el precursor de Document 88
- Eliseuisme: d'Eliseu Climent, editor de 3 i 4, profeta fusterianista a tope però socialista en la intimitat (o això diuen)
- ERPVc (l'evolució impagable): secció regional (web dixit) d'ERC al País Valencià. El seu darrer lema a les eleccions era "L'evolució imparable" (als resultats electorals apareixen en "Altres")

- Sanjosep Guia: Josep Guia, fundador del PSAN. Promotor de l'exitosa marca "Catalunya" per a denominar el País Valencià (un nom que, d'altra banda, ja és pecat...). Este sí que és un geni visionari i no el del Cola-Cao: aquí fora li puc dir, clar i ras, que sóc de València, que València és una ciutat de Catalunya i que Catalunya és una nació a cavall dels estats francès i espanyol, des de Perpinyà i Andorra fins a Alacant i Maó, amb una petita incursió a l’Alguer, a Sardenya, que més valdria que, abans que no italiana, fos catalana d’una Catalunya lliure. I també li diré que això de «País Valencià» i de «Països Catalans» són fórmules casolanes, d’ús intern i sense validesa internacional. Entesos?


26 comentaris:

Anònim ha dit...

De seguida ho passo al grup de valencians que conec, segur que s'hi veuen reflectits!

Vent d Cabylia ha dit...

És per a valencianistes mooolt iniciats, eh?

Sergi ha dit...

És molt bó! El company s'ha pegat una bona currada. Jo em situaria en lacorrent dels guradians de les esències! Encara que sense fer negoci. Je je je

Anònim ha dit...

Jo posaria la frontera espanyolista just per damunt dels tercerviistes i sent bona persona...

Salut!

Anònim ha dit...

Xe que bo...Encara que jo hauria inclòs Mira dins els neoblavers il·lustrats...

Vent d Cabylia ha dit...

Quant de traïdor a la pàtria valenciana que passa per ací... :DDD

I, anònim, com bé indica l'esquema, el "JFMirisme" és pare del "neoblaverisme il·lustrat", però no en forma part. Que escriu a "El Temps", home! :-)

maria ha dit...

Què bo!
No tinc molt clar que entre els guardians de les essències i els portadors de la veritat absoluta només hi haja una fletxeta que uneix...
Encara m'estic buscant (crec que tinc un problema, o dos).

Comtessa d´Angeville ha dit...

AAAAAA què bó què bó!! Ai, però jo tampoc m´acabe de trobar... una miqueta entre una cosa i altra i un poquet d´altre lloc... però açò m´ho guarde!

Lucrècia de Borja ha dit...

molt bo el gràfic xDD

Jo em situe als guardians de les essències, però no tinc massa clar cap a quina branca. Crec que em decantaré per la del P. Sant Josep Guia amb el que, per cert, vaig estar de festa setmana passada... xDD

ciber-besets essencials

Jordi ha dit...

L'altre dia vaig estar a Mosqueruela (jordigarciaieulogio.blogspot.com) i per dinar ens feren una paella que era molt semblant a d'açò, no sabies on collons ficar la cullera: gambes, conill, pimentó i clar arròs per poder dir-li paella. El símil: república, independència, autonomia, què sé jo!, tot arremullat d'una llengua (o vàries, segons es mire) per poder tindre nom.
Jo estic al Bloc, al poble (Museros) no saben ben bé com definir-nos, així que l'etiqueta ("els del Bloc!") va bé. Qui som? què fem?.... No sé...."eixos, els del Bloc"..... i a la marxa.

Anònim ha dit...

Ja, ja, ja!

Anònim ha dit...

Mmm, jo crec que em situe als voltants del mirisme tirant cap al Bloc. Potser ens hauríem de fer camisoles de l'estil "¿y tu de quién eres?", com l'anunci aquell de KAS.

Salut!

Vent d Cabylia ha dit...

Lucre, tu sempre amb els casos perduts... I deu ser una classificació per a hòmens perquè ni tu, ni Maria ni la Senyora Comtessa s'acabeu de trobar...

Jordi, doncs comenceu a dir-vos "valencianistes" en compte de "bloqueros" i ja tindreu alguna cosa guanyada!

Jero, tu quoque? "Ha, ha, ha"... "Ja" és un adverbi de temps o "sí" en alemany... Ho sent, si no ho deia rebentava... ;-)

Blai, no crec que ens posàrem d'acord per al lema de la camisola...

maria ha dit...

Jo, que m'ho he mirat vàries voltes per trobar el meu lloc (em preocupava prou no trobar-me), crec que em situaria a algunt punt entre "a la vejez viruelas" i els derrotistes i penitents.
Un drama.

Anònim ha dit...

Recollons, però n'hi ha prou gent al País Valencià per a totes les ratlletes de l'esquema o dins cada corrent n'hi ha gent amb personalitats múltiples?

Comtessa d´Angeville ha dit...

puc ser guardiana de les essències però amb personalitat múltiple que diuen per ací dalt?

Quina gàbia de grills.

Miquel Castells ha dit...

Jo encara afegiria un altre grup, que potser siga el majoritari: el menfotista. Aquest és el que predomina a tot el País i així ens va.

Enhorabona pel blog.

Anònim ha dit...

JFMirista poc convençut de res i ningu a estes altures, estaria dalt de la fletxeta que va cap amunt.

No sabia això del all i oli.

Jordi ha dit...

Valencianistes? mmmmmmmmmmmmmmmm.... seria interessant, però el terme ha estat pervertit per totes les corrents de l'esquema que has penjat. Ja m'agradaria, quan em pregunten: "al Bloc sou catalanistes? separatistes?", contestaré: "no, no, no... que nosaltres som valencianistes!!!". La resposta pot ser: "però si a tu no t'agrada el futbol!!!".

Vent d Cabylia ha dit...

Home, doncs això Jordi... Llavors tu li dius que el "valencianisme" en política vol dir treballar per allò valencià: la nostra gent, els nostres productes, la nostra llengua, la nostra cultura (dels que se senten valencians i viuen al territori valencià). Pedagogia i ganes és el que cal...

Anònim ha dit...

Ho sé ;) (de vegades em traïciona la llengua materna).

Vent d Cabylia ha dit...

Ai, tant de bo n'hi haguera molts més com tu!

Jordi ha dit...

D'acord, pedagogia i ganes. Haver-ho dit abans !

Anònim ha dit...

moltes gràcies a tots i totes, tot i que el mèrit és, com bé s'ha dit, del "Centre d'Estudis Valencianistes", jo només sóc un neoblaver d'anar per casa que fa el treball brut... ;)

Salut i País.

Carles ha dit...

Sense una altra intenció que la de donar més llum sobre el ja famós esquema i l'encertada descripció-aclariment feta en este blog, el nostre minipartit (o micropartit si es vol) no té com un dels seus trets el ser anti res. Per cert, a mi també em costa posicionar-me en l'esquema.

Un abraç

El del mortero

Vent d Cabylia ha dit...

Ja ho sé, Carles. L'explicació està feta des del simplisme i la brofegueria, tant per a ONV com per a la resta...