dijous, 8 de gener del 2009

Blogs Valencianistes (I)

Com van anunciar a Valencianisme.com i a No cap en cap cap m'he incorporat a la nova etapa de Blogs Valencianistes, amb un nou disseny, més atractiu, i una sèrie de repassos periòdics al més interessant del que els bloguistes argumenten entorn del món del nacionalisme valencià. En el meu cas em limitaré a fer una valoració mensual d'alguna de les matèries principals tractades, bo i intentant relacionar-la amb una reflexió de caràcter més general, que aniré enllaçant ací, com també faig amb els articles que escric per a Pàgina26. Així doncs, a continuació copie l'article corresponent al mes de desembre que acabem de deixar (i perdoneu-me que escriga sobre mi en tercera persona, però els posts es publiquen en un to neutre i sense el nom de l'autor).


Desembre: La blogosfera pren el pols de l'opinió valencianista. Publicat a Blogs Valencianistes.

Podem dir a ciència certa que fa 3 anys, en gener de 2006, quan el BLOC celebrava el seu darrer Congrés Nacional, la blogosfera valencianista encara no existia: de tots els blogs ací indexats únicament hi havia els de Pere Fuset, Xavi Bellot i La Mirada Crítica, i no seria fins passar el Congrés, al llarg de l'any 2006, quan van aparéixer els d'Enric Morera, Enric Nomdedéu, Xavi López, Vicent Baydal, Pepa Chesa o No cap en cap cap. Per tant, deixant de banda que la conjuntura política i les expectatives de futur del principal partit del valencianisme eren ben diferents, les opinions a internet sobre el seu Congrés ni estaven ni eren esperades per ningú.

Ara, en canvi, a quasi tres mesos vista, la blogosfera ha estat ben activa a l'hora d'informar, comentar i opinar sobre la immediata reunió nacional del BLOC que es durà a terme entre el 28 de febrer i l'1 de març de 2009. D'una banda, quatre dels autors de les ponències presentades, Pere Fuset, Ignasi Bellido, Rafel Carbonell i Juli Just, tenen blog i els tres primers han fet nombroses referències i explicacions de la seua participació ací, ací, ací, ací, ací, ací o ací. D'una altra banda, càrrecs, membres o simpatitzants del partit, com ara
Enric Nomdedéu, Jordi Julià, Xavi Bellot, Vicent Baydal, Amadeu_horta o Taronget, han expressat el seu acord general amb el text d'una ponència que pretén introduir modificacions de discurs i organització més notables que no la de 2006.

La blogosfera valenciana, però, no s'ha limitat a beneïr el full de ruta proposat per les ponències oficials del BLOC, sinó que també ha mostrat les seues crítiques, com ara les manifestades pel militant històric
Raimon Galiana, pel ferm catalanista Toni Cucarella, o pel jove Guybrush. Tanmateix, on s'ha mostrat més eficaç el món bloguer ha estat en el camp de l'opinió d'aquells que no tenen blog: en molts altres posts, ja siguen d'Enric Morera (ací i ací), de Pere Fuset, de Raimon Galiana o de Toni Cucarella, molts nacionalistes han fet palés el seu punt de vista, que de forma genérica sembla decantar-se cap a la conformitat amb les noves propostes del partit. En eixe sentit, també s'han revelat interessants els diversos debats encetats als fòrums de Valencianisme.com, Racocatalà i Antiblavers.

En definitiva, tot i que fins d'ací dos mesos no se sabrà el resultat definitiu del procés congressual, la blogosfera ja ha servit per tal que uns quants centenars -potser milers- d'interessats coneguen de primera mà els plantejaments del proper Congrés del BLOC, les impressions dels seus promotors i les opinions diverses dels deus militants o simpatitzants. Davant del silenci dels grans mitjans
-únicament Vilaweb i Bon Dia Torrent han entrevistat Enric Morera-, els blogs s'han mostrat com una important eina de difusió del missatge valencianista a la ciutadania, així com de democratització interna del moviment.

Fa 3 anys els discursos del valencianisme eren menys coneguts i menys plurals; ara, ja en el 2009, la blogosfera ha donat peu a superar prejuïns, acostar-lo a la societat i mantindre un canal continu de debat i reflexió. Cal, però, que el treball dels polítics valencianistes siga intens, ferm i coherent per tal d'acompanyar este xicotet però intens impuls que entre tots hem donat des de la plataforma cibernètica.


1 comentari:

Anònim ha dit...

sobre el tema, Nadal de la Gossa en parla i el que diu té bastant trellat.
http://blocs.mesvilaweb.cat/josepnadal

Només amb les imatges que hi posa ja es veu de que va...