dimecres, 21 de gener del 2009

Cognoms

Distribució del cognom Baydal a l'Estat espanyol pel lloc de naixement

Ahir em preguntava una Baidaleta que com sé que hi ha 116 Baydals valencians. Molt fàcil: perquè a internet [ací] es poden
consultar les dades del padró espanyol de 2006 i esbrinar la distribució territorial dels cognoms -sense accents!- per la província de naixement o per la de residència. Així, per exemple, sé que hi ha 124 Baydals registrats de primer cognom: 94 nascuts a la demarcació d'Alacant, 22 a la de València -que fan els 116 valencians que deia i als qual ara pense que caldria sumar el meu nebot, nat després de la confecció del padró-, 3 a altres circumscripcions i 5 a l'estranger. Pel que fa als Baidals, en canvi, es pot saber que hi ha 180 de primer cognom a tot l'Estat: 107 procedents de la província d'Alacant, 7 de la de València, 6 de la de Madrid, 7 d'altres llocs i ni més ni menys que 53 de l'estranger.

Així mateix, gràcies a esta ferramenta he pogut comprovar que el meu segon cognom, "Sala", té un origen clarament catalanoparlant, ja que el 86% de les persones cognominades de primer així corresponen per este ordre a Barcelona, Alacant, Girona, València, Lleida i les Illes Balears. D'altra banda, en esta altra pàgina web es pot consultar la llista de cognoms més comuna a cada lloc, tant al conjunt d'Espanya com a cadascuna de les províncies. S'hi pot comprovar que excepte a Lleida, on resisteixen els Morrell i Morell, a la resta del territori
s'han imposat els cognoms d'origen castellà, donada la seua major concentració i repetició en unes poques variants -García, López, Pérez, González, Sánchez, Martínez, Rodríguez, Fernández...-, una característica del sistema onomàstic castellà que li ha conferit una capacitat de multiplicació exponencial.

Finalment, supose que existiran eines similars arreu del món, però jo només en conec una altra: la d'Itàlia, on per exemple vaig poder comprovar que no hi ha cap Baydal/Baidal però sí que hi ha molts Sala concentrats al Piemont, la Llombardia, el Trentino, el Véneto, l'Emília-Romanya, el Lazio i la part nord-occidental de Sicília. Si teniu curiositat per conéixer la distribució dels vostres cognoms a terres hispàniques o itàliques ja sabeu el que heu de fer...

Actualització: Tonet, de Bel·la Txao, ens ofereix una eina fantàstica per a cercar el nostre cognom a nivell mundial, i com diu Dani d'El Cadafal, també pot emprar-se per continents com Europa.

13 comentaris:

Vicè ha dit...

Qué curiós! En Alacant viuen 6 Provenzano (y 10 a Pontevedra!!!). Schiavone en tenim un a València. Cap Riina y 7 Soprano, no ubicats en cap provincia.

Comtessa d´Angeville ha dit...

On més persones hi ha amb el meu primer cognom és a Guipuzcoa i a València... Jo que penssava que érem il·lustres alcoians de tota la vida...

Sfrazzera ha dit...

Quina troballa açò!!Que curiós!!
Quasi tots estem a Alacant. Mira que mon pare té un document a casa que diu que Baidal vé de Navarra.
Tots els seus cosins viuen a l´Argentina,però crec que no els coneix. I un que viu ací casat amb una argentina té tres zagales, i els altres cosins baidals que tinc també son homes, així que la descendència está asegurada, almenys per alguns anys més.
Uhh,he descobert una Diana Baidal a Ecuador. Quines coses té açò del interné!I no tenia ni idea que Morell hi havíen tants, recollons pandereta!!!!

sequier ha dit...

Doncs amb el meu primer cognom no quadren les dades. Si ho mire per residència, segons açò a la demarcació de València no hi resideix cap persona, quan és obvi que mon pare, la meua germana i jo (3 com a mínim, per tant) estem vius i empadronats; al 2006 i al 2009.

Vent d Cabylia ha dit...

Sequier, hi ha una "Nota" que diu que no marquen la distribució territorial quan no s'arriba a 5 cognoms dins d'una província, així que eixos 3 que apareixen residents a "Resto" sou vosaltres, que no vos ubiquen a València perquè no en féu ni 5 a la demarcació... De fet, així pots saber que sou els únics de tota València amb eixe primer cognom. Per cert, no sabia que n'éreu tan poquets!

Sfrazzera, Baidal de Navarra? Sí, hooooome... Però, vaja, ben curiós que serà mirar eixe document.

Vicè, molt interessant l'evanescència dels Soprano. I Schiavone valencians n'hi ha 6!

D'altra banda, pel que he vist n'hi ha 348 Borbón, majoritàriament a Osca i Saragossa. Ves quina cosa!

Sfrazzera ha dit...

Quan baixe al poble, t´el envie per correu, si el trobe.

sequier ha dit...

Cal ser burro, xe. Havia vist la nota, però no ho havia relacionat. Doncs sí, sí, en som ben pocs els vius que el portem (de primer només nosaltres tres), i de fet els pocs que el porten de segon són la major part família llunyana. El que passa és que tot açò ara m'ha recordat una cosa que ja tenia oblidada: que si jo no tinc fills el cognom es perdrà per sempre. Sóc d'una família en perill d'extinció!!!!! Aisss, quina responsabilitat ara...

Anònim ha dit...

Fa goig, per una volta, poder fer alguna aportació en aquest bloc (ho vaig treure d'un altre, ja fa dies):
http://www.publicprofiler.org/worldnames/
Té les seves limitacions i biaixos, suposo que donats per les dades primàries, però és sorprenent...
Salut!

Anònim ha dit...

per a nivell europeu i mundial en vaig parlar en un post antic

http://elcadafal.wordpress.com/2008/09/22/mapa-curios/

Jesús M. Tibau ha dit...

és molt curiós consultar aquesta web

Anònim ha dit...

Sequier, ja saps, a fer valencianisme! És a dir, a fer valencians! :P hahaha
Per cert, Vicent, quan parles de l'"estranger" no inclous els madriles... home!
Ostres, i el mapa eixe de distribució de cognoms pel món és vertaderament ratllant: "Hitler" apareix en primer lloc a... Nova Zelanda! I a Alemanya no n'hi ha cap!
Salut!

Vent d Cabylia ha dit...

Ricard, ja sabia jo en el moment d'escriure-ho que algú em diria que l'estranger no és tan lluny... Però el món està fet com està fet...

Anònim ha dit...

No et preocupes, això té una solució ben fàcil: només has d'assistir a aquest curs:
http://www.youtube.com/watch?v=7bVLEYRqctw

Salut!