dijous, 3 d’abril del 2014

Música en valencià a Spotify

 

Dijous passat la presentació d'Estellés euskaraz, en què a banda d'una àgil introducció a les circumstàncies llibre vam assistir a un recital poliglota que mostrà la magnificència dels versos estellesians en anglés, italià, portugués, francés, castellà, basc i valencià, va finalitzar amb l'actuació que teniu dalt, el "M'aclame a tu" interpretat per Josep Ferriol i Eduard Marco. Llavors, en tornar a Anglaterra, necessitat de música com estic durant els processos de lectura per a la confecció de ponències i articles -en breu tinc congrés a Dubrovnik-, vaig pensar que feia molt de temps que no escoltava l'Ovidi. I el vaig cercar a l'Spotify, que en té una molt bona col·lecció. Llavors, no sé per què -no ho havia fet mai-, vaig cercar "música en valencià" a veure què hi trobava... I el resultat va ser decepcionant: bàsicament hi havia dos àlbums titulats "Valencia en Fallas" i "Fallas en Valencia" i només dos llistes de reproducció fetes per usuaris particulars, amb un espectre d'artistes molt reduït (i encara com): Obrint Pas, Aspencat, La Gossa Sorda, Atzembla i Pep Botifarra. En canvi, si indiques "música en español" trobes més de 150 llistes de reproducció i si busques "música en català" en són 17. En estes, evidentment, estan representats alguns grups valencians, però es limiten fonamentalment al dos primers esmentats, més Feliu Ventura i Pau Alabajos. Tot plegat, no deu arribar ni al 3%, sent generosos, de la "música en català" enllaçada en les llistes particulars d'Spotify.

El següent pas era evident: fer una llista de música en valencià amb una varietat molt més àmplia per tal que si algun altre incaut tinguera la mateixa ocurrència que jo, poguera trobar una mostra suficientment representativa dels artistes valencians. Dit i fet: avall la teniu incrustada i ací teniu l'enllaç directe a la llista, que he anomenat "Música en valencià (PV)" per a deixar clar que es circumscriu a cançons fetes per músics valencians. He intentat seleccionar un bon nombre d'ells, però cal tindre en compte que la tria segueix els meus gustos personals, de manera que segurament uns estan sobre-representats, mentre que d'altres que ho mereixerien en una mostra més professional no hi apareixen (o encara d'altres, com Orxata i Arrap, no participen en Spotify). En qualsevol cas, podreu trobar més d'14 hores de música en valencià, 220 cançons i 80 artistes, alguns dels quals ben coneguts, però d'altres no gens i val la pena parar-los una miqueta d'atenció (continuen o no en actiu). Així, als noms ja mencionats se sumen els de Senior i el Cor Brutal, Arthur Caravan, Make some are us, Malnom, Mai Mai, Tashkenti, Batà, Litoral, Mi Sostingut, Andreu Valor, Tomàs de los Santos i Borja Penalba, Joan Amèric, Carles Dénia, Clara Andrés, Miquel Gil, Mara Aranda, Araceli Banyuls, Eva Dénia, Rafel Arnal, Màrius Asensi, Aljub, Quamlibet, El cau del llop, Naia, Urbàlia Rurana, La Romàntica del Saladar, Gent del DesertSoul Atac, Besugo, Auxili, Lilit i Dionís, El Diluvi, 121 dB, Vertigen, Va de Bo, Trineu Tanoka, Mugroman, Tardor, El Corredor Polonés, The Garrophones, Bajoqueta Rock, Arròs Caldós, Candela Roots, Aluminosis, Sva-ters, Pellikana, Atupa, Red Roja, Inèrcia, Enderrocks, Smoking Soul's, Rapsodes, La Caixa de Gel, Joan Palomares, Tremp, Miquel Herrero i els Autòmats, Bertomeu, Lluís Vicent, Carles Enguix, Novembre Elèctric, Amanida Peiot, Paco Muñoz, Lluís el Sifoner, Els Pavesos, Òscar Briz, Rafa Xambó, Julio Bustamante, Pep Laguarda, Remigi Palmero, Al Tall, Raimon o el mateix Ovidi Montllor.

Com veieu, una mostra prou àmplia, tant en el temps com en els gèneres: hi ha artistes dels darrers 50 anys de la música valenciana, ja facen cançó d'autor, pop, rock, pop punk, pop rock, ska, folk, soul o altres estils de vegades inclassificables. D'una altra banda, com bé sabreu els usuaris habituals d'Spotify, podeu "jugar" amb la llista, ordenant-la per cançons, artistes o àlbums, o, simplement, clicant el botó de reproducció aleatòria. Gaudiu-la, si voleu!   




7 comentaris:

Jordi ha dit...

Gràcies per enllaçar-nos sa llista, segur que alguna cosa n'aprofitaré :)

Realment sa quantitat de música que trobam a spotify és impressionant. Just pareix no acabar-se mai. Salut!

Dani 🍋 Дани ha dit...

Moltes gràcies, Vicent, per l'enllaç. M'interessa molt perquè conec poca música en valencià i hi estic interessat.

Per cert, d'eixos tres usuaris amb llistes de reproducció "música en valencià" que esmentes, un en sóc jo ;)

Vent d Cabylia ha dit...

De res als dos. Per a això l'he feta, bàsicament, tant per a que l'escolte qui vullga com per a donar a conéixer grups i artistes valencians. D'alguns pose només una cançó, però val la pena clicar en ells i sentir discos sencers...

D'una altra banda, Danié, ja veus, en el teu cas caldria dir: "de fora vindran que ens faran més ganes d'estar a casa!" ;-)

caprones ha dit...

Ains! Això és que no vas fer bé la recerca! Ja fa uns anyets que a l'Spotify pots trobar les 'Músiques de Gormandia' :)

http://open.spotify.com/user/gormandia/playlist/7nW8KUj5g08Duwg2F8hoo2

Vent d Cabylia ha dit...

Ei, moltes gràcies! Afegiré uns quants dels artistes que hi apareixen i no estan en la llista de "Música en valencià (PV)". D'altra banda, buscant per "música valenciana" o "música en valencià" no apareix, no... :-(

besnetdesaneca ha dit...

Jo no sé bé com funciona el tema de les llistes. De fet, quan pose "música en valencià" la seua llista no m'apareix (he accedit a través de l'enllaç)...
En casa és que som (i volem) molt de Paco Muñoz (gran músic i millor persona), així que em falta, al menys, "El vell Montgó".
I dos lp's bàsics que no haurien de faltar: "Els nostres poetes" (de Paco Muñoz, Lluís Miquel i Juli Mira; amb uns arranjaments magnífics del Murillo) i, com no, "Quan el mal ve d'Almansa", d'Altall. I em falta el Raimon cantant als clàssics...

Vent d Cabylia ha dit...

Així que puga n'afegiré uns quants dels que dius! De moment, anem pels 67 seguidors i crec que es pot trobar buscant "Musica en valencià" (eixa era la idea). Tant de bo acaben trobant la llista moltes persones més!!