dimarts, 25 d’abril del 2006

Colonialisme


El GDLC defineix colonialisme com a: Doctrina i actitud que defensen la colonització amb raonaments racials, ètnics, econòmics, polítics o morals.
Colonització: Acció de colonitzar.
Colonitzar: 1. Establir una colònia (en una terra). 2. Convertir un territori en colònia.
Colònia (en el sentit que ens interessa): 1. Establiment fundat per un cert nombre d'habitants d'un país que van a poblar una terra allunyada d'aquell, amb el qual continuen vinculats.
Així doncs, segons la definició del diccionari, el colonialisme seria la doctrina i actitud que defensen l'establiment de colònies o la conversió d'altres territoris en colònies, és a dir, en establiments fundats per un cert nombre d'habitants d'un país que van a poblar una terra allunyada d'aquell, amb el qual continuen vinculats.
La definició, evidentment, no ompli el sentit general del concepte. Una definició que hi podríem donar, referent al colonialisme contemporani, seria la de: Fenomen segons el qual un Estat –que seria la metròpoli– proclama la sobirania sobre un territori i una població de fora de les pròpies fronteres –que seria la colònia– per tal d’assegurar la dominació econòmica sobre els seus recursos, la seua força de treball i els seus mercats. Tot això acompanyat per un conjunt de pensaments que justifiquen eixa situació proclamant la superioritat civilitzadora i cultural del país colonitzador sobre el colonitzat.
Etimològicament la paraula colòniá vé del substantiu llatí colonus, que procedeix del verb colere, que vol dir éstablir-se, habitar i conrear alhora. Per tant, la colònia seria el lloc on hi ha colons, és a dir, on hi ha persones que s'estableixen en un lloc, l’habiten i el conreen.
Tanmateix, el matís que no ens dóna este origen etimològic és que eixe lloc per establir-se, habitar i conrear està sempre lluny del lloc original dels colons i que per això provoca un contacte amb poblacions que ja residien en el territori on s’estableix la nova colònia. I generalment això suposa la conquesta o la dominació d'estes poblacions. Eixe és el tret distintiu del colonialisme, la dominació dels altres, que no està inclòs a la definició del GDLC.
Finalment, com a curiositat, podem afegir que del verb colere també deriva cultura, que literalment seria l’establiment, habitatge i conreu de la terra. Així doncs, etimològicament no té "cultura" cap societat preagrícola, de caçadors-recol·lectors o de nòmades. En el llenguatge que hem heretat també hi ha implícits judicis de valor que potser no desitjariem, o sí?

4 comentaris:

Anònim ha dit...

em pregunte si tens un dormir prim que no et deixa fer de tronc d'ikea o matineges a ritme d'ona barcelona.
A qui matina farina, val,amb dret, però el cas és que
Renat DesCartes va morir agarrant una pulmonia "d'aqui tespero"(del llatinus esperonarus- espentar- cap al celet), això sí a Estocolm, però per matinar matinar, a les 5 am, i acudir a una biblioteca atravessant un claustre suec per preparar la lliçó a no sé quina princeseta... i no crec que pagara gens la pena, ni matinar ni morir-se així.
la pregunta és: quantes neurones funcionen, si més no llueixen, a eixes hores del matí, en les que alguns només desitgem un porret?
colonialisme?, no fotes!!

Vent d Cabylia ha dit...

Ie, però... (que diria la caricatura de JF). Què fas tu per ací?
La veritat és que no m'interessa massa la vida dels filòsofs, sobretot si es dedicaven a fer de preceptors de les infantetes. Amb tot, això de morir-se, ja siga a les 5 am o a les 11 pm sí que m'importa. De moment, com diu mon pare, val més viure que morir.
Per altra banda el colonialisme d'ikea és millor que el de burger king tot i que al cap i a la fi ambdós són roïns igualment. Colonialisme? No, gràcies, però el poder per decidir-ho no el tenim nosaltres...
Salutacions a Admitància i Concomitància.

Anònim ha dit...

doncs a mi em diverteixen més les anècdotes que no pas els anomenats fets exactes dels historiadors.
conceptankai

Anònim ha dit...

o dels filòlegs, o lo que òsties t'interesse