Plànol de Mancelli (1608) De nou sobre el plànol de Mancelli de 1608:96. Plaça del Aseo 91. Casa de la Ciudat 90. La Deputation103. Calle de los Cavalleros
Diverses consideracions:
96. Ho transcric com apareix escrit al plànol. Sembla que l'italià va ser tan animal de confondre "la Seo" amb "l'Aseo" o que no sabia escriure-ho bé. En 1608 hi era la seu, la catedral, però encara no la basílica de la Mare de Déu dels Desemparats, que es va començar a construir a mitjans de segle XVII, arran de les almoïnes realitzades per aplacar la pesta de 1647.
91. Era la seu del consell municipal, el que seria el nostre actual ajuntament. Estava sobre el solar on hui estan els jardinets del costat de la Generalitat, fitant amb la plaça de la Seu, hui de la Mare de Déu (no de la Verge, com diu gairebé tothom). Edifici de dos torres que sembla més imponent que el del costat, el de la Diputació. L'edifici va desaparèixer durant el segle XIX, en el context d'especulació immobiliària urbana que acompanyà la consolidació de l'estat i la societat burgesos. A banda de desenes de convents i monestirs també desaparegueren edificis històrics tant importants com este. Precisament la nova Casa de la Ciutat, ara dita Ajuntament, es va instal·lar sobre el solar deixat per l'enorme convent de Sant Francesc, on actualment està la plaça de l'Ajuntament, que potser hauria de rebre este nom històric en compte d'anar canviant cada certes dècades com ho ha fet des de la desaparició del convent. Podem trobar casos semblants com el de Barcelona, on la plaça Sant Jaume rep el nom de l'antiga església enderrocada en 1823.
90. Casa de la Diputació del General o Generalitat, nom que prové de l'impost del mateix nom -del general o generalitats- que era un dels ingressos bàsics de la Diputació, creada per a recaptar els impostos amb els quals s'havien de pagar els serveis concedits en corts als reis. El cos central de l'edifici començà a alçar-se durant la segona dècada del segle XV, però no fou fins 100 anys després que començà a construir-se la torre que recau actualment sobre la plaça de la Mare de Déu, és a dir, sobre l'antiga Casa de la Ciutat. L'altra torre, la que dóna a l'actual plaça Manises no és més que una recreació feta en 1952, fa tres dies, com aquell qui diu. Esta és la torre "falsejada":
Palau de la Generalitat cap a 1980
No obstant això, no sé ben bé que dibuixà Mancelli ja que en el seu plànol apareix precisament una mena de torreta en este costat, on la documentació ens diu no hi havia res més que la teulada, mentre que en l'altre costat no hi és la torrassa que estava construïda -amb tota seguretat- des de feia dècades. Cap a 1500, abans que hi hagués cap torre, podem imaginar que el palau era aproximadament així:
Palau de la Generalitat cap a 1500
Però, en la data en què Mancelli féu el seu plànol, en 1608, el palau s'havia de parèixer més al que va dibuixar Tosca un segle després, en 1704, que al que va representar ell mateix:
Plànol de Tosca (1704)
Ací podem veure clarament el palau tal com apareix en les fotografies anteriors a 1950, amb la torrassa sobre la Casa de la Ciutat i la plaça de la Mare de Déu i sense cap torreta en el costat contrari. Una imprecisió més de Mancelli? Segurament.
Un altre dia contaré com sembla que el palau de la Diputació o Generalitat estigué a punt de córrer la mateixa sort que la Casa de la Ciutat i ser enderrocat sota la piqueta dels interessos immobiliaris. Hui estem contents de poder gaudir-lo i fins i tot s'ha convertit en la seu del govern valencià. Apliquem el conte a tants i tants enderrocaments que es fan hui en dia en nom del suposat progrés.
Per cert, s'hi poden concertar visites gratuïtes a l'interior del palau de 9 a 14 hores telefonant al 96 386 34 61.
4 comentaris:
Jo he sentit que per Aragó encara n'hi ha alguna plaça de poble que es diu "del Aseo".
Per cert, organitzem una visita a la Generalitat? ;)
Degué passar Mancelli per allí. XD
La veritat és que ja quasi no recorde l'interior del palau i no estaria malament anar, que fa no res em vaig llegir l'estudi aquell de Tramoyeres de l'any de la picor que explica les pintures murals del saló de corts. D'ací no res ho parlem.
Jo vaig estar d’excursió amb l’escola, però no recorde res. Parlem-ne, parlem-ne.
M'encanta. La guia està de vacances durant tot agost i no torna fins el 4 de setembre. Visca la conselleria de Turisme! Sempre pensant en el turisme cultural...
Publica un comentari a l'entrada