dimarts, 5 de juny del 2012

#AspraDiàspora

Ho expliquen en este article de la revista musical Enderrock: novament, com ja va passar amb la cançó "Suavitat Universal" del seu disc 2.0, Orxata Sound System demana la participació dels internautes per tal de fer una lletra col·laborativa en el 3.0, que estan cofinançant amb un verkami. En este cas el tema escollit és el de l'"Aspra Diàspora" que patim/fruïm molts dels que vivim fora de les terres valencianes. Així ho expliquen en el vídeo específic que han fet sobre la qüestió, dient que: Volem fer una cançó amb les veus de l'exili que faça col·lectiu allò que es viu en primera persona. Per això llancem l'etiqueta #AspraDiàspora: conta en 140 caracters les teues raons, allò que vius i anheles fora de casa. Ens sentirem i ens farem escoltar. Tots els tuits amb el HT podran formar part de la cançó i, si inclouen vídeo, podran eixir al #pedrapapertisora. El podeu vore ací mateix, una peça que, a més a més, es va incloure en el programa Pedra Paper Tisora #03:



Els que em conegueu, haureu pogut comprovar que jo mateix hi isc, explicant que estic vivint a Sevilla, amb la meua xicona, esperant a obtindre alguna beca postdoral per anar-me'n fora durant dos o tres anys i que espere, en tot cas, que això canvie i que en un futur no massa llunyà, tots els que volem tornar puguem fer-ho. Aprofite per agrair als Orxata que em possibilitaren dir la meua. I a partir d'este vídeo, llançat a la xarxa el dilluns 28 de maig, començà un festival de piulades amb el hashtag #AspraDiàspora, que va arribar a ser Trending Topic estatal, amb tuits com els següents: Valencianitat extrema quan entres a un Mercadona de l'Eixample i n lloc d'amanides i patates pots comprar ensalaes i creïlles; Immigració inversa ja! No fugiu cap al Nord que l'arròs no el fan sequet; Tornar no pel dinar de les iaies, ni x l'albufera - Tornar per dignitat, les intifalles i la ciutat que ens espera!!; Al nord som uns "surenyus" / fans de la taronja i l'arròs / parlem com "extremenyus" / que caiga el mur de Vinaròs; El latinlover paella triomfa per Europa; Ja no saps on pertanys, i ni ací ni allà tens una vida com cal, la teua vida són les dolces anades i les amargues tornades; Si demanes herbero fan cara d'albargínia, igual que si demanes cassalla Cerveró; Vicent, ves-te'n de Violència!; El bridge està molt entretingut, però jo sóc més del truc amb cigrons; En la cima del mon caganme en tot; #AspraDiàspora o pegar a fugir com cagalló per sèquia; Granera, bresquilla, paelleta de la güela, comboi, a fer la mà, per l'horta; Mig País Valencià al compàs del cha-ca-chà; Pegant a fugir com rates de marjal; Facturar herbero; CamonMoneAmonNemonAu!!!!#AspraDiàspora és quan te'n vas a pegar una volta per l'asprà?

Com veieu, la majoria estava relacionada amb la presència de valencians a Catalunya, que són desenes i desenes de milers, encara que també n'hi ha sobre molts altres llocs, d'arreu del món. A més, també s'ha enviat algun vídeo tan freak com el que enllace ací baix, d'uns catalans de Valls, o d'altres com el d'Àngela i Júlia, dos valencianes a Irlanda, que ha aparegut al Pedra Paper Tisora #04, programa, d'una altra banda, que recomane encaridament. Vos deixe amb ells i vos recorde que encara queda tota esta setmana, fins al diumenge 10 de juny, per a continuar publicant tuits amb el hashtag #AspraDiàspora. La "recompensa", deixar uns versets en una cançó d'Orxata Sound System, no és bufa de pato!