divendres, 30 de març del 2007

Els reis mags parlaven valencià!

Xe Gaspar, 'xò està molt llunt o què? No patiu, collons, que ja'rribem

Any 1734. Aprovació feta per ordre
dels eclesiàstics bascos Antonio Arenaza Garate i Andrés de Orbe Larreategui (Ermua, 1672-1740), arquebisbe de València, conseller reial i inquisidor general en els dominics d'Espanya, al llibre del famós notari valencià Carles Ros (1703-1773), Epítome del origen y grandezas del idioma valenciano (1734). Escriu l'aprovació Tomàs Ròdenas, antic rector de la vila d'Aiora i catedràtic jubilat de prosòdia i retòrica de la Universitat de València, el qual considera que:

Los tres Reyes eran Españoles, y no de Asia. De España los Reyes Magos? Si, assi lo escrive la delgada pluma del Ilustrissimo Caramuel: luego hablavan en Español? Si, responde Antonio Brixiano; mas no en Castellano, no en Bascuenze, no en Portugués, no en Catalan, sino en idioma Valenciano; porque era Valencia la que hablava: Mercurius fuit stella Magorum, quo circa canis imaginem ad custodiam hominum adhibitam semper ad jiciebant. Y nadie ignora que en la antigua moneda con la cabeza de Mercurio, y en su reverso la Cornucopia, y letra que dezia VALENTIA, estava en ella Valencia llena de flores, y frutos representada... Lithologia de Olmos, cap I. 3. pag. 3.


Quin embolic mental s'havia fet el bo de Tomàs Ròdenas per considerar que els reis mags eren espanyols (en el sentit de l'Espanya geogràfica que inclou Portugal) i parlaven valencià? En primer lloc, sembla que
Juan Caramuel
havia escrit que els reis mags eren espanyols, i que l'italià Antonio Rizzardi (Brixiano) havia dit que parlaven espanyol. Per acabar-ho d'adobar segons la Vulgata l'estrela dels mags "Mercurium fuit", el que Ròdenas vinculava a les monedes romanes que s'havien trobat feia quasi un segle en fer els ciments de la basílica de la Mare de Déu, entre les quals es trobava alguna amb el cap del déu Mercuri (com la de la foto). Així ho havia explicat el valencià Josep Vicent de l'Olmo (1620-1696) en l'obra que cita Tomàs Ròdenas: Lithologia o explicación de las piedras y otras antigüedades halladas en las çanjas que se abriero para los fundamentos de la Capilla de Nuestra Señora de los Desamparados de Valencia (1653). Tot quadrava: els reis eren espanyols, com deia Caramuel, parlaven en espanyol, com deia Rizzardi, i concretament ho feien en valencià, ja que com deia la mateixa bíblia l'estrela de Betlem era Mercuri, el mateix símbol que apareixia en les antigues monedes de València, ergo els reis mags parlaven valencià.

Cap de Mercuri


1 comentari:

Anònim ha dit...

que hablaban valenciano? ese idioma no existe diga vd. mas bien catalan tio lioso¡¡¡¡