dijous, 29 de juliol del 2010

La nova pàtria valenciana: Chandler, Arizona

Qui més qui menys dins de l'ambient valencianista sempre ha pensat en la construcció d'una Utopia nacionalista valenciana, posem per cas en una illa deshabitada, on els valencians que creuen en la identitat, la llengua i la cultura valencianes formarien una nova societat valenciana i valencianista. Però ben prompte la qüestió es dissipa, per totalitària, per impracticable i per destrellatada: què seria del País Valencià sense el seu territori, el seu paisatge, les seues ciutats, els seus pobles, els seus monuments, els seus rius, la seua costa? Tanmateix, si no ho fem no serà perquè als Estats Units d'Amèrica no ens ho posen fàcil. Ans al contrari, com ja vam comentar ací mateix fa més de tres anys, un dels comtats de l'estat de Nou Mèxic adoptà parcialment l'escut de València com a emblema (substituint una fulla de llorer per una pebrera picant mexicana!):

Escut del sheriff del comtat de Valencia (Nou Mèxic, EUA)

Comtat de Valencia (EUA) sobre un mapa de 1895. Atenció que hi ha els
nuclis de "Peralta" i "Luna" (serà una avançada socialista?).També hi ha
el "Río Puerco"...


Ara és l'estat federal del costat, Arizona, el que ens ofereix les bases d'un Nou Món: el Valencia Neighborhood de Chandler, una ciutat propera a la capital, Phoenix. Per tal de convéncer-vos, vegeu un parell d'imatges del model de casa Alicante i el vídeo promocional, amb escut reial, aigua a manta, moltes palmeres... Tot per a recordar el lloc d'on venim els valencians (faltaria el tema de la senyalització en castellà, però això amb un parell d'esprais ho tenim apanyat):

Exterior del model de casa Alicante

Cuina del model de casa Alicante



Com podeu comprovar, la coentor és allò que predomina en conjunt, així que ens sentirem com a casa. El seu fundador i promotor, Tom W. Lewis, un home fet a si mateix, ens ho explica amb detall: Some of the architectural themes offered at Valencia include Tuscan, Spanish Colonial, Ranch Hacienda, Desert Prairie and French Country, to name a few. While architectural themes vary by neighborhood, all include elements of Old World sophistication, making Valencia a beautifully articulated and refined community. Nyas, coca: toscà, colonial espanyol, d'hisenda ranxera, de praderes del desert, rural francés... "per citar uns quants estils". A este bon home encara no li han explicat que qui guisa dolç guisa pâ molts, però qui guisa salat guisa pâl gat. En tot cas, estic convençut que pot ser el nostre nou messies. Ací el tenim en una imatge amb la seua dona Jan i en un vídeo que acaba amb qualsevol dubte sobre la qualitat de les construccions de Lewis:

Tom W. Lewis i Jan Lewis,
possibles promotors-presidents de la República Valenciana




Particularment, sempre havia tingut quimera que la bandera d'Arizona,
mig senyera de Dubon, mig bandera de la Penya Gol Gran, no podia ser casual. I ara he trobat l'explicació: des de fa temps s'està preparant la colonització valenciana, abans que acabem com la "reserva panda" del vídeo aquell... No debades la Valencia owner's association està al costat del barri de San Vicente i forma un estrany triangle amb el comtat de València (de l'estat de Nou Mèxic) i la ciutat mexicana de Juárez (la Santa Teresa dels bolanyistes, on passen coses rares). Si després de la darrera derrota electoral ja hi van haver propostes d'emigració massiva que no quallaren, potser ara tinguem un lloc on dirigir la mirada: Chandler, Arizona!

Bandera de l'estat d'Arizona. Una senyera en sol naixent o ponent?

Banderes de la Penya Gol Gran. Baix a l'esquerra
s'observa una molt pareguda a la bandera d'Arizona


Ubicació del Valencia Neighborhood a Chandler, Arizona (EUA)

Triangle format pel Valencia Neighborhood, el Valencia County i Ciudad de Juárez

7 comentaris:

TdlH ha dit...

Calla, qu'anit vaig vôre Into the Wild i...

Language Continuity ha dit...

Interessant article, sí senyor! Arquitectura, toponímia, utopies... ho té tot.

La propagació del nom 'València' arreu del món està ple de curiositats, com les que has aportat ja en el teu blog. L'altre dia, llegint un llibre sobre topònims romano-britànics, em vaig trobar el següent: en temps de Teodosi (finals del s. IV d.C.) la província de Britannia estava dividida en cinc regions, la cinquena de les quals (afegida a posteriori sobre les quatre incials) es deia 'Valentia'. Autors com ara Ammianus i Polemius Silvius la mencionen. Sembla que el territori 'valencià' de Gran Bretanya s'estenia pel nord d'Anglaterra i la seua capital era Carlisle.

També hi ha alguns topònims del tipus 'Valence' o 'Valencia' en Anglaterra, però provénen d'una família senyorial francesa originària de la ciutat de Valence.

maria ha dit...

Quines coses més curioses! L'assumpte de la fulla de llorer i la pebrera m'ha paregut especialment desconcertant... espere que no tinga res a veure en que Nou Mèxic siga terra d'OVNIS per excel·lència!

Vent d Cabylia ha dit...

Tî Toni, nemon pac'allà...

Jesús, m'ho anote això de Teodosi! De la Valence occitana sempre he volgut fer un post, a vore quan tinc temps.

Maria, això de la pebrera (el coent o el que siga) supose que és com si nosaltres posàrem una paella en la senyera (que, ben mirat, no és tan mala idea).

A. Dragomiloff ha dit...

Ideal

Oxímoron ha dit...

Hola Vicent! Molt interessant la informació que aportes.
Pel que fa a la bandera d´Arizona i la lògica comparació amb el logotip original de GG t´he de dir que no sé si s´optà per este símbol basant-se en ella, però sí que existí abans una enganxina de Joventuts Ratpenatistes amb la mateixa inspiració. Algún va portar a una reunió de la penya una d´elles i va ser destruïda en directe per a eliminar proves que posaren en dubte la relativa originalitat del logotip del grup.
Ja se sap que els símbols són molt importants per als valencians i que la iconoclàstia és tradició autòctona, hahaha!
Salutacions!

Language Continuity ha dit...

Acabe de publicar una entrada en el meu blog en la qual comente algunes d'estes qüestions toponímiques. Això sí, en anglès. Si voleu fer-li una ullada, ací teniu el link:

http://languagecontinuity.blogspot.com/2010/08/toponymic-notes-1-valentia.html

Salutacions!