dilluns, 16 d’abril del 2007

Més d'OT

Operación Triunfo pel món

L'altre dia parlava d'Edurne, la d'OT. Hui finiré les meues cabòries sobre el programa deixant unes pinzellades curioses sobre el programa, un invent de Gestmusic -els de La Trinca-, que és la branca espanyola de la productora holandesa Endemol.

La wikipedia conté abundant informació sobre el format, que s'ha exportat a quasi tot el món: Operación Triunfo als països de llengua castellana, The One a Estats Units (que té una altra versió dita American Idol), Fame Academy al Regne Unit, Star Academy a França, Bèlgica, Marroc i el món àrab, Project Fame i Tusker Project Fame a l'Àfrica, Fame Gurukul a l'Índia, Fabrika Zvezd a Rússia, etc. Pràcticament ha passat pel tot el món:




Els països marcats en blau pàl·lid han fet versions interestatals, dutes a terme, per exemple, al continent africà: el Project Fame de Sudàfrica, amb participants sudafricans, nigerians, keniates, zimbabwesos i guanyador zambià, i el Tusker Project Fame, de països de l'Àfrica de l'Est. També al Pròxim Orient s'ha fet una versió conjunta d'Star Academy per al món de llengua àrab, desenvolupada al Líban i amb participants del mateix país i d'Egipte, Síria, Jordània, Palestina, Aràbia Saudita, Iraq, Kuwait, Oman, Bahrain, Emirats Àrabs Units, Marroc, Algèria i Tunis. Precisament la darrera edició va passar a ser notícia internacional perquè xiïtes i sunnites d'Iraq s'uniren per donar el seu suport a la participant Shatha Hassoun, qui va resultar finalment la guanyadora. Dins d'esta versió panàrab podem observar números que potser no imaginaríem sense estar al corrent de la forta occidentalització d'aquell món que alguns tracten encara com si foren països a colonitzar:

Ací versionant Austin Powers



I ací una participant canta amb la megaestrella libanesa
Haifa Wehbe



Fins i tot a Haifa Wehbe li han tret vídeo porno fals per internet com si fóra una estrella occidental, segons es desprén d'un
altre vídeo del youtube que reprodueix una entrevista a la mateixa Haifa, també trucada, en què em sembla que se li pregunta en àrab -amb un doblatge fals- si ho ha fet amb un cavall. Haifa també va aparèixer en els noticiaris occidentals el darrer any en ocasió dels bombardejos israelians sobre el Líban en donar el seu suport al líder de Hezbollah, Hassan Nasrallah, per la seua resistència contra Israel. Alhora, però, és el blanc de les crítiques dels fonamentalistes islamistes pel potencial eròtic de la seua imatge.


Tornat a Operación Triunfo també va ser curiosa la influència hispana sobre el darrer Star Academy 6 francès, que va acabar a finals d'any passat (allí l'Acadèmia se situa a un château campestre). D'una banda, en el programa final els set concursants que farien la gira posterior van cantar de forma conjunta el "Por qué te vas" famós de Jeannette, extret de la pel·lícula "Cria cuervos" de Carlos Saura. Finalment, ha sigut un single de l'Star Academy francesa, amb videoclip castís inclòs:




D'altra banda, entre aquells set no hi era un concursant que també potencià allò "espanyol" en el programa: Gael Garcia, un gitano amb evidents arrels espanyoles, que es presentava com el creador d'un nou estil anomenat "Flamencopop", una mena de música comercial aflamencada com la que sentim ací (Niña Pastori, Ketama, etc.). Sembla que a França les cançons assignades a cada concursant s'adapten plenament a les condicions de cada cantant i Gael va cantar quasi sempre en castellà.

La seua presentació



Cantant "Mala vida"



"Volare"



"Hasta siempre" (amb parafernàlia militar inclosa)




Amb tot, sembla que la seua forta personalitat el va dur a enfrontar-se amb el director de l'Acadèmia i abandonar el concurs ja que no es va voler convidar als Gipsy Kings al programa i no es va permetre a Gael enregistrar un duet amb aquells en l'imminent disc que estaven preparant. Ho explica al
seu web i ací es pot vore la seqüència en què Gael decideix abandonar el concurs:





Finalment, per acabar amb les curiositats, li dedicaré a un amic apassionat de Julio Iglesias la participació d'este en l'Star Academy francès, cantant amb el mateix Gael Garcia, dos versions franceses seues: "Je n'ai pas change" ("No vengo ni voy") i "Il faut toujours un perdant" ("Hey").