dimarts, 17 d’abril del 2007

Primeres Jornades de Repoblació Mallorquina

Jornades a Tàrbena sobre la repoblació mallorquina

M'informen des de Santa Margalida (Mallorca) que el cap de setmana del 5 i el 6 de maig se celebren les Ies Jornades de Repoblació mallorquina al sud valencià, segle XVII, i, com no, es fan a Tàrbena, l'únic lloc del país on encara es manté viu -de forma regressiva- el parlar salat portat pels mallorquins que poblaren part de la terra conreada pels musulmans abans de la seua expulsió definitiva del regne de València l'any 1609. El cartell promet: la vida i els sistemes de regadiu musulmans abans de l'expulsió (amb visita inclosa a la font de Benissalim i les hortes del voltant), l'expulsió i la repoblació amb mallorquins de La Marina en general i la Baronia de Xaló en particular, l'emigració mallorquina vista des de Santa Margalida i Pollença, i les influències lingüístiques, onomàstiques, gastronòmiques i arquitectòniques llegades pels mallorquins a terra valenciana.

Tot plegat, un pla immillorable, tenint en compte, a més a més, que la inscripció a les Jornades (abans del 30 d'abril ací mateix) és debades. I, per si hi hagués poc amb això, com escrivia fa poc Toni Pont al seu blog Tarbana, eixe cap de setmana se celebraran a la mateixa Tàrbena els actes de commemoració del desè aniversari de l'agermanament entre la vila i Santa Margalida, amb desembarcament de margalidans inclosa, correfocs, cercaviles, dinarots, sopars de germanor, encontre de bandes, ball de bót i danses, actuacions musicals i ofrena d'una rèplica de la imatge de la santa mallorquina Catalina Tomàs a l'església parroquial de Tàrbena.

Només hi ha un xicotet-molt gran problema: és el cap de setmana de la manifestació en record de la batalla d'Almansa del 25 d'abril de 1707, que enguany se celebra el
dissabte 5 de maig. A més de ser històrica, pel tres-centè aniversari, es fa tot just tres setmanes abans d'unes eleccions que per primera vegada en la història de l'autonomia valenciana poden donar pas a l'entrada de les esquerres i els valencianistes progressistes en el govern. I el concertàs de Tarongers no és cap broma, també promet fer història. Amics margalidans, a la pròxima trieu un altre cap de setmana (així i tot jo encara estic pensant d'anar...). En qualsevol cas, qui estiga fart de les manifestacions del 25 d'abril o decidisca no anar per qualsevol motiu ja té, si vol, un altre molt bon pla.


PS: La història del margalidà més conegut, Joan March, el "darrer pirata de la Mediterrània" o "banquer de Franco", es mereix un post a banda. Entre els patrocinadors de les Jornades hi és evidentment la Banca March, així com el mític restaurant tarbener Can Pinet (i també Sa Canterella o els benissers d'Agrícola Ivars, que no es queixen que no els cite).