dimecres, 18 de juliol del 2007

Desconfiança en la política i en la societat

Des que vaig tornar a escriure al blog després del parèntesi ocasionat pel resultat electoral del 27 de maig i la preparació final de la tesina, a penes si he escrit sobre política i, en cas de fer-ho, ha sigut per solucionar "problemes interns", és a dir, per parlar sobre les esquerres valencianistes i no sobre el veritable objectiu de la política: la societat en conjunt (la valenciana en este cas). L'aclaparadora victòria del PP, malgrat el que havíem vist els darrers quatre anys (creixement econòmic desordenat a costa del territori, manipulació, corrupció, indiferència pels valors democràtics, etc.), m'ha fet perdre momentàniament -espere- la confiança en la possibilitat de construir una societat valenciana amb uns millors valors polítics.

Entre les notícies que he deixat de comentar destaquen dues en les quals discrepe de l'opinió progressista majoritària. En primer lloc, el tancament de l'emissió d'InfoTV per part de l'Ajuntament d'Ontinyent: si muntes un mitjà de comunicació polititzat (als seus accionistes em referisc, com Pla, Mayor, Marcos, Morera, Peris, municipis socialistes, etc.) és normal que els adversaris polítics et perseguisquen; una altra cosa és que tinguen la barra de dir que ho fan en ares de la "pluralitat informativa". En segon lloc, la construcció d'un temple catòlic als "beats màrtirs de 1936" a la ciutat de València em sembla també, fins i tot, lògica. L'Església és una entitat privada i és normal que no silencie els seus morts, de la mateixa manera que darrerament no ho ha fet l'esquerra (com a acte legítim de justícia històrica); l'assassinat de clergues, frares i monges, per l'únic fet de pertànyer a l'Església, va ser una barrabassada que no té per què ser oblidada i és lògic que "els seus" ho recorden (com també ho és des de l'altre costat).

El problema de fons en ambdós casos és l'exercici arbitrari del poder executiu i la manca d'intervenció del poder judicial per corregir eixa discrecionalitat. El que no pot ser, d'una banda, és que InfoTV no haja rebut una llicència per emetre en favor d'altres cadenes que, ni de lluny, compleixen com aquella les condicions establertes (feta totalment en valencià, empresa 100% valenciana); tanmateix, segurament el recurs presentat per InfoTV no prosperarà, cosa que demostrarà que els tribunals no són capaços de fer complir l'esperit de les lleis front la voluntat política dels governants, una situació que devalua totalment el sistema democràtic, ja que, a més a més, eixa voluntat política no és equilibradora, sinó totalment parcial. El que tampoc pot ser, d'altra banda, és que l'Ajuntament de València faça "regals" a una entitat privada com l'Església. Si no m'enganye, la nau industrial on s'alçarà el temple als màrtirs del 36 forma part del lot de quatre solars que el municipi va donar a l'arquebisbat de forma perpètua a canvi de la cessió durant 99 anys del solar de l'Almoïna, darrere de la Basílica de la Mare de Déu, que, incomprensiblement, tornarà a titularitat eclesiàstica a finals del segle XXI. Però cap jutge és capaç (ni s'atreveix) de defensar allò públic. Per afegiment, en ser un edifici patrimonial, la cessió incompleix la Llei de Patrimoni Històric (tant l'espanyola com la valenciana), però, com ja hem vist, les lleis serveixen per a poc amb un poder executiu que fa el que li ve en gana i un poder judicial que no es preocupa per la qualitat de la democràcia.

La victòria electoral del PP, però, sembla legitimar esta manca de qualitat democràtica. A "la majoria dels valencians" sembla no importar-li sempre i quan l'economia funcione; uns altres valors són els prioritaris. Què hem de fer, doncs? Refugiar-nos en altres qüestions o tractar de continuar fent forat, a veure si algú ens sent clamar en el desert?

Per cert: InfoTV amplia capital en paquets de 300 euros. Algú s'anima?


4 comentaris:

Felip ha dit...

Jo ja fa temps que vaig perdre la fe, però el "colp de gràcia" van ser també les passades eleccions autonòmiques.

Democràcia popular i participativa sí, aquesta pantomima que només serveix per satisfer els interessos d'uns pocs no.

Sona a típic tòpic, però és que conforme estan les coses trobe que no es pot dir molt més..

Roger T. ha dit...

cal tractar de continuar fent forat, sens dubte. En quansevol moment, es pot produïr una espurna que provoqui una reacció en cadena...

Anònim ha dit...

Bueno, es que lo de València no té nom!

Que li passa a l'esquerra que és incapaç de movilitzar al seu electorat per molt que les circustàncies li sigin extremadament favorables?

Son els seus liders desmotivadors? O es que ha calat el discurs del malvat PSOE que us treu l'aigua i us vol anexionar a Cataluya?

En fi, bona sort amb la tesina, jo algu any m'hauria de posar a començar a pensar el títol i el contingut que el mwu tutor em matarà!

Vent d Cabylia ha dit...

És simptomàtic que responga un valencià "sense fe" i dos catalans, que encara la teniu al vostre país... Al cap i a la fi, què hem de fer si pensem així? Resistir fins on puguem mentre gaudim de la vida, supose...