divendres, 10 d’agost del 2007

Literatura valenciana (en català)

Ara que ve Frankfurt (sembla que seran cinc dies d'octubre), tothom llegirà llibres en català pel carrer... Em sembla que no, si més no al País Valencià (vegeu, per exemple, l'estudi sociolingüístic fet a Vila-real el 2007: no arriba al 2% de lectors que compren llibres en valencià). De fet, sembla que també molts pocs seran els escriptors valencians convidats a la fira alemanya per l'Institut Ramon Llull. Confiem que les noves generacions escolaritzades en valencià solucionen una mica este magre panorama al País Valencià, malgrat els entrebancs polítics denunciats contínuament per Escola Valenciana.

Mentrestant, a la xarxa podem gaudir de bades d'excel·lent literatura valenciana. D'una banda, a
Toni Cucarella Edicions el susdit autor ha penjat uns quants poemes i una desena de relats de difícil localització (trobe especialment bell Carrer de les ànimes). I, d'altra banda, l'Hiperbloc de Carles Bellver ofereix els arguments "fantàstics", ressenyes i materials d'El llibre de tòpics (Lovecraft pel mig) i La vida canina, així com també el Diari de Tasmània. Una tria casual, un excel·lent regal de Nadal amb una selecció d'escrits del seu propi blog. Si teniu temps, gaudiu-ho.

Actualització. I encara en tenim més d'en Bellver: notes sobre el seu pròxim llibre, Això no és tot, incloent un primer avançament (amb el pròleg, un capítol i un escrit addicional) i els esborranys d'un i un altre capítol (Finca Roja pel mig), acabadet de penjar.