dimarts, 2 d’octubre del 2007

Pàgina26.com (I)

Diari electrònic valencià

Sí, des d'esta setmana col·labore en Pàgina26.com, el nou diari electrònic valencià aparegut a finals d'agost. En primer lloc la crítica, una i fonamental: no m'agrada el seu disseny. En comparació amb d'altres diaris digitals de l'àmbit lingüístic català és el menys bonic i atraient; particularment, m'agraden molt els de Tribuna.cat i Tribunamallorca.cat. En segon lloc l'aspecte positiu, també un de fonamental: és el primer diari d'àmbit general -dirigit a tota la societat i no a un determinat sector, com L'Avanç, Annanotícies o L'Accent- escrit íntegrament en valencià i que, a més a més, tracta de connectar informativament tot el país, del Sénia al Segura, amb notícies polítiques que afecten tot el territori valencià o a les grans i mitjanes ciutats, per sobre de l'estancament tradicionalment en províncies d'altres mitjans valencians.

Com que espere i confie que la qüestió del disseny serà solucionada en un futur (no immediat, però futur), he decidit participar-hi per tal d'ajudar a endegar un projecte il·lusionant i necessari per vertebrar una mica el nostre país, comunitat o com vulgueu dir-li. Al cap i a la fi, per a valencianistes o no, és el territori administratiu i històric en el qual vivim els valencians i, per tant, paga la pena estar informats de què es cou a cada lloc i també a nivell territorial; i si pot ser en valencià, millor que millor, que anem escassos de mitjans en la nostra llengua.

D'altra banda, sóc conscient de les dificultats ocasionades pel poc de capital i personal invertit inicialment, les quals provoquen, a més a més, alguna eventual descoordinació així com un funcionament més paregut a una agència de notícies i notes de premsa que a un diari amb línia editorial.
En este sentit, per un costat, les institucions, especialment aquelles que promocionen l'ús social del valencià, haurien de coadjuvar financerament a consolidar i millorar el projecte, mentre que, per l'altre costat, tampoc cal considerar de forma excessivament negativa l'actual funcionament del diari, ja que permet als lectors sentir la veu de tots els partits polítics alhora que estar informat de diverses notícies diàries, no de immediatesa però relatives al País Valencià (terme que, per cert, no hi és emprat).

Tot plegat, em sembla un projecte interessant, complementari amb d'altres mitjans valencians, i esperem que de llarg recorregut. I, per cert, allí (en la portada, encara no en "Opinió", a l'espera de canvis de disseny) signe amb el meu nom, que fins ara havia mantingut en silenci, ja que quan vaig començar esta aventura bloguera no sabia si necessitaria de l'anonimat per escriure els meus textos i vaig recórrer als acrònims (Vent d Cabylia i també Saül Ahav dit el Balancy -en certa manera- ho són). En conseqüència, ja no tinc res a amagar i l'afegiré al blog.

Pàgina 26.com: Comença el curs polític

5 comentaris:

Felip ha dit...

No en sabia res d'este nou diari. Molt interessant, vaig a pegar-li una ulladeta.

Daniel Monfort ha dit...

Ja el coneixia des de fa un temps este diari, crec que el va enllaçar Enric Gil al seu blog (hi participa ell?). Interessant, encara més si t'hi incorpores.

Anònim ha dit...

Hola Vicent! La veritat que el diari aquest és un projecte interessant. Li he pegat una ullada, i tens raó el disseny tampoc m'acaba de fer... Per una banda, sí perquè és senzill (colors, destacats,...);però, per l'altra, no m'acaba d'agradar l'estructura, no està massa i perds prou temps en trobar la informació de la teua ciutat, per exemple en la secció d'urbs!

Això sí, calen més diaris com aquest... Al cap i a la fi, el valencianisme d'esquerres està ttrobant el seu lloc a la xarxa... llàstima que no es corresponga amb edicions impreses! Ara toca promocionar-lo...

Un abraç!

PS: Fa temps que et llig, i la veritat em vaig sorprendre moltíssim que em tingueres en els enllaços!! :D També t'agregue

PS2: Molt xulo l'article sobre el curs polític

Vent d Cabylia ha dit...

Moseguellet, ja he canviat el nom del teu blog als enllaços. Hi contes coses molt interessants i alhora podem conèixer una mica més els francesos i els crevillentins... Que vaja bé!

Alibaimor ha dit...

Ey, senyor amb nom i (molt respetuós) cognom!!! La més sinzera enhorabona per eixa incorporació columnística!!

Sembla mentira, però jo tampoc n´havia sentit parlar de Pàgina 26 (també és ben cert que estic molt desconectada). Però es tindrà molt en compte.

En quant al disseny, només assenyalar que hi ha molts diaris consolidats que encara tenen moltíssima faena per davant en la seua adaptació digital; així que per a un que comença de zero, no cal dir res...Pas a pas.

Molts éxits i ja ens vas contant.

Besets