dimarts, 19 de juny del 2012

Què dir del "valencia-nano"?

Bocabadat m'he quedat en llegir la notícia de la suposada valencianització del Gran Premi de Fórmula 1 que ens arriba gràcies a la cervesera Amstel: Aunque uno a veces no sea del todo consciente, no hay nada más valenciano que nuestra forma de hablar. Y eso es, precisamente, lo que Amstel SIN ha querido trasladar al Gran Premio de Europa de Fórmula 1 que del 22 al 24 de junio llega a las calles de Valencia. Para conseguirlo ha creado iNano, una aplicación de iPhone que funciona como un traductor de castellano a “valencia-nano”. El iNano puede descargarse gratuitamente de la applestore y permite traducir hasta quince frases relacionadas con la competición de Fórmula 1. El usuario solo tiene que seleccionar la que más le guste y en la pantalla de su iPhone aparecerá una boca que traslada aquello que se quiere decir a una sucesión de “nano, nano, nano…” que cambia de tono e intensidad según lo impactante del mensaje (porque ya sabemos los valencianos que a veces, usando una sola palabra, podemos decir muchas cosas). [...] El iNano es una manera divertida de “valencianizar” el VSC, uno de los eventos más destacados del calendario deportivo que traerá a la ciudad a las figuras y medios internacionales más importantes del mundo del motor junto a miles de aficionados de todo el mundo. Ací en teniu el vídeo promocional de l'engendre:


No sé què dir. En el seu dia vaig parlar dels "tetes" i els "nanos" de Rafa Mora com a fenomen lingüístic curiós introduït en la llengua castellana parlada en terres valencianes. Podia fer certa gràcia, però açò d'Amstel em sembla trist, bastant trist, pràcticament un insult als valencians i al valencià, en menysprear la nostra identitat i reduir-la a un particularisme folcloritzant que no no passa de dir algunes expressions "vernacles". Més encara si això es presenta com una manera de "valencianitzar" res i s'obvia totalment que els valencians tenim una llengua diferent al castellà, amb nom i identitat pròpia. Si volen valencianitzar que ho facen de veres, però si només volen fer la gracieta, almenys que no ens tracten com a curiosos indígenes en procés d'assimilació cultural. Així que els he deixat un missatge al tuit corresponent a l'anunci: Personalment no em fa cap gràcia. Em sembla un insult als valencians, que tenim una llengua pròpia: el valencià. Potser estic filant massa prim, però es la reacció que m'ha provocat la seua campanya, senyors d'Amstel...

Actualització: El que ha començat com un simple post ací mateix, ha acabat en el Trending Topic estatal #ninanonihòsties creat per Josep Nadal, el cantant de la Gossa Sorda, com s'explica en esta notícia de Vilaweb. A banda, també volia deixar constància del post que ha fet Ferran Suay sobre la qüestió, on explica les raons per les quals la campanya d'Amstel ens ha semblat insultant a molts valencians. Finalment, a més a més, la pròpia marca cervesera ha fet un comunicat explicant-se i demanant disculpes a qui s'haja sentit ofés. És d'agrair.
 

20 comentaris:

tammuz ha dit...

em pareix cutre i sense cap gracia , la amstel a perdut el nord o que?

Victor Micó ha dit...

No puc veure el vostre tuit/resposta. Respecte a la campanya m'agradaria no fer cap comentari però es realment trista, patètica i encara em quede curt.

Victor Micó ha dit...

Val, no m'ha costat gaire de trobar.

https://twitter.com/vicentbaydal/status/214999879766917120

A veure si contesten alguna cosa.

Monique LaMer ha dit...

No em sembla que files prim, jo també ho considere vergonyós i cutre, estic farta de la publicitat d´Amstel en Falles, festes vàries i el Gran Premi i lo de "lo tuyo mola más"...vingau-se a viure al Grao i voreu lo que mola, "nanos".

Speaker ha dit...

Sóc usuari habitual de la paraula nano (i defensor, perquè a més de gastar-se en castellà col·loquial, és un mot totalment normal en part del valencià popular), però quan parle valencià use moltes més paraules. El dia que Amstel use expressions com anar més que meló o anar a tota virolla o, simplement, faça una campanya totalment en valencià, començaré a sentir-m’hi identificat. Però des de fa anys demostren que no tenen més intenció que usar espardenyades amb l’objectiu de caure simpàtics.

Sóc del mateix parer que expresses en l'apunt.

Vent d Cabylia ha dit...

Gràcies a tots. Pensava que m'havia tornat boig. Únicament un tuiter m'ha dit que a ell sí que li ha semblat graciós...

Victor, estan esborrant els missatges que els deixem, no només els meus, sinó també el d'algunes altres persones que s'han queixat igualment. Per tant, només queda registre en les nostres pròpies piulades (o siga que no contestaran de cap de les maneres, ans al contrari, estan intentant silenciar tota queixa).

Josep Lluís, no em fotes que a tota virolla és valencià. Jo pensava que també es deia en castellà! Ja veus... :D

Alexandre ha dit...

I ningú ha dit una cosa molt important.La feina principal que Amstel té pendent és fer millor cervesa, perquè la que fabrica ara per ara és més roïna que el greix.

la vida té vida pròpia - Sònia Moll Gamboa ha dit...

No t'has tornat boig. És penós que redueixin la llengua a un pur accident folklòric i curiós, "que fa gràcia". Pena, fa. Gràcies per posar paraules a la indignació.

La Senyoreta Reykjavík ha dit...

De vergonya...
Em sembla lamentable aquesta campanya, a més -com diuen per ací dalt- de, cutre i patètica. Però que s'ha pensat aquesta gent? Els valencians estem patint atacs continus envers la nostra llengua...sense anar més lluny, la Conselleria d'Educació ha presentat un segon esborrany de Decret de Plurilingüisme que margina, més sí cap, el valencià. Poca broma...
I pel que fa a la birra, jo ho tinc clar! RiuRau, Vipa, Antara, Tyris...no ens les acabarem!

Ferran ha dit...

Tot aixòi forma part de l'estratègia de minoració a què ens sotmeten. Burlar-se de nosaltres és de bades, deuen pensar. La manera de contradir-los és eliminar eixa cervesa de la llista de productes que consumim, i recomanar que no la compren les nostres amistats.

Anònim ha dit...

l'any passat ja anava pel mateix camí... dues fotos:

http://www.flickr.com/photos/eme_minuscula/5855721983/in/set-72157626961711536

http://www.flickr.com/photos/eme_minuscula/5833432360/in/set-72157626961711536/

@minuscula_eme

Anònim ha dit...

Així que el hashtag #ninanonihòsties l'ha creat Josep Nadal?

Doncs vaja, em sembla més gros el que fa ell de donar suport a un grup de Gandia que canta en castellà, que té la pàgina web amb domini .ES i amb un vocalista d'Oriola, el País Valencià assimilat a Múrcia gràcies a la repoblació feta amb colons d'allí. Ja ha colat el grupet en més d'un concert de música EN VALENCIÀ, quan no en tenen ni una sola en aquest idioma, i fins i tot en cançons "bilingües" al seu darrer disc, al més pur estil sainet, que per aquest motiu he deixat d'escoltar.

Aquests "illuminati", que diuen als demés el que està bé i el que està mal, cada vegada els tinc més identificats i avorrits per les seus incoherències o favoritismes. Es permeten "opinar" de manera violenta i insultant "ni nano ni hòsties", i després, si els recrimines a ells alguna actitud censurable, et responen amb la mateixa xuleria i prepotència.

Anem a vore: què té de roïn el "nano"? Qualsevol que haja viscut a València ciutat sap que allí és una expressió molt habitual. A mi també m'han dit "tete", per exemple, empleades de botigues o quiosquers, gent que atén de cara al públic, d'una certa edat. És tan contagiós que fins i tot amics meus lliures de tota sospita homòfoba o retrògrada han tornat soltant el "nano" a tort i dret després d'uns pocs mesos d'habitar a la capital. També ho diuen els castellanoparlants, i la publicitat, al meu parer, en cap de moment identifica de forma explícita als valencianoparlants amb el "nano", sinó que ho mostra com una manera peculiar de parlar dels capitalins, cosa que és certa.

Així que s'ha sentit identificat i ofés qui ha volgut: jo, saforenc i valencianoparlant, no ho he fet, i sí que he reconegut l'estereotip de l'habitant de la capital amb el "nano" i fins i tot me n'he rigut. Com tampoc crec que se'n puga sentir identificat un de la Marina, però bé.

I si m'haguera sentit personalment identificat, doncs tampoc haguera passat res: no està malament riure's d'un mateix de tant en tant, que els acudits es fan, el 99% de vegades, a partir d'estereotips (quan en fem dels demés sí que ens fa gràcia, sí).

Al final queixar-se amb tanta intensitat i mala llet d'una cosa tan inofensiva denota més amargura que altra cosa...

Vent d Cabylia ha dit...

Anònim, que té de roïn donar suport a un grup que canta en castellà, siga de València, Oriola o Lima? O en anglés?

D'una altra banda, les raons per les quals molts ens hem sentit ofesos per la campanya les ha explicades molt bé Ferran Suay (en l'enllaç que hi done). No es tracta d'emprar "nano" o "tete", sinó de dir que això és "valencianitzar" res, menyspreant per complet les veritables particularitats valencianes (com ara la llengua). Imagina't que hagueren fet la mateixa campanya per als gallecs usant la paraula "carallo" i dient que es tracta d'un traductor d'espanyo-galegocarallo. Sembla indigne, no?

Joan Carles ha dit...

Efectivament, la campanya és una vergonya. Ja l'havia vista als cartells pel carrer, però és de veres que no em vaig sorprendre: és així. És l'estratègia de minorització lingüística de què parlava Suay, això és clar, però no és nou i, malauradament en trobem exemples cada dia, no sols a l'àmbit publicitari. Conclusió: per sort, hi ha altres cerveses, que nosaltres també som "mercat".

Anònim ha dit...

Sobre què té de roïn donar suport a un grup saforenc que canta en castellà: em pensava que a la gent que esgrimeix l'argument de l'"insult al valencià" en la publicitat d'Amstel no caldria explicar-ho. Que un personatge públic com Nadal, tan bel·ligerant amb Espanya i que en les seues lletres critique a les "femelles falleres parlant castellà" (sic), suposadament perquè van de guardianes de les essències valencianes i després s'expressen en espanyol, convide a un grup valencià, de la zona valencianoparlant, que parla castellà i que té com a identitat nacional ESPAÑA, a una gira de concerts EN VALENCIÀ, hauria de ser una contradicció, a més d'una cosa fora de lloc en una gira de música en valencià. Que a més faça com als sainets, introduïnt cançons en "valenspanish" en un disc que esperaria que fóra en valencià, em desagrada. Res a dir, per contra, si el grup convidat fóra de Lima o de Madrid. Però d'ací i cantant en la llengua de l'enemic, de l'invasor? Si no li veus res de roïn supose que és perquè es compleix allò de les diferents vares de medir i que a molts d'aquests illuminati que critique els arguments els canvien quan són amigatxos. Si cantaren en anglés? Home, em segueix semblant que un grup no cante en la seua llengua pròpia, però almenys estarien lliures de sospita de "col·laboracionistes" amb l'invasor, en no emprar la llengua d'aquest sinó l'anomenada "internacional".

M'he llegit l'article de Ferran Suay , i bé, no ha canviat per a res la meua opinió. És més, m'indigna moltes de les asseveracions que hi fa, i puc explicar-t'ho paràgraf per paràgraf.

Paràgraf 1) Comença partint d'una fal·làcia, ja que enlloc s'ha dit de manera explícita a la campanya (corregeix-me si estic equivocat) que faça referència al valencià, a la llengua valenciana, a l'idioma valencià o al dialecte valencià del català, dis-li com li vulgues dir. I encara que així fóra, bo, dir-li a Suay, per si no ho sap, que l'humor es fa el 99% a base d'exprimir estereotips. Els catalans són agarrats, els madrilenys són xulos... això són estereotips. Que els valencians som incapaços de dir més d'una paraula? Home, és tan exagerat el seu motiu d'indignació que cau pel seu propi pes. Evidentment és una broma. No crec que els senyors d'Amstel, o l'agència VALENCIANA que ha dissenyat la campanya, pensen realment que els valencians som poc menys que retrassats mentals (això els inclouria també a ells). Com que seguisc pensant que mai s'ha dit explícitament que es referien als valencianoparlants, sinó al parlar dels habitants de València capital (i això, malauradament, a dia de hui inclou a més castellanoparlants que valencianoparlants) s'estaria dient el mateix dels castellanoparlants i, per extensió, dels espanyols.

Paràgraf 2) Ja explicat en part al paràgraf 1: al contrari del que diu Suay, la ridiculització sí que inclouria als espanyols, o almenys als castellanoparlants de València capital. He llegit un text al Facebook d'algú que es lamentava de la retirada de la campanya, i que conté un argument que faré meu: ningú hagués protestat a Madrid per el "iTronco".

Paràgraf 3) Ens queixem que els espanyols dediquen hores al parlament a debatre sobre els insults al seu himne o bandera... i ara fem nosaltres el mateix, perdó, pitjor, en indignar-nos per un ACUDIT sobre nosaltres (fet per algú de nosaltres mateixos)? Si els habitants de Lepe feren el mateix cada cop que algú fa un acudit d'ells, la Justícia estaria 1000 cops més col·lapsada.

(continuarà)

Maria José ha dit...

A mi el que més em preocupa és que alguns vegen açò com algo normal, un acudit sense importància. I em preocupa perquè és una forma de menysprear la nostra llengua que ja está en condicions de inferioritat respecte l´espanyol, i menysprea l´esforç que fa i ha fet molta gent durant molt de temps perquè aquesta tinga presència en tots els àmbits. Jo particularment em vaig sentir ofesa al veure l´anunci. Valencianano? No perfavor, perquè primer ,no em sent identificada especialment amb la paraula nano (que concretament no s´utilitza al meu poble) però que encara que la utilitzara sentiria que és una forma reduccionista de tractar una llengua ben rica, segón perquè sí la identifique amb gent de València però que precisament NO parla valencià, i tercer perquè a la nostra terra hi ha molt més que circuits de F1 i mascletades. El humor és bò però els estereotips, segons com i amb que s´utilitzen son mooolt perillosos.
En tot cas, m´alegre que ho hagen retirat...per alguna raó serà!

Antoni ha dit...

El que trobo més sorprenent és que els sorprengui que algú s'ofengui i demanen disculpes si algú s'ofen.
Com si no fos una ofensa objectiva. És condicional.
El cas és que amb el català (jo anomeno així el valencià) tot s'hi val. Només demanen disculpes si algú s'ofen i els toca la butxaca.
Ells no ofenen, en tot cas sóm nosaltres qui tenim la pell fina...

Anònim ha dit...

Prengueu-vos una til·la. Que menysprea quèeeeee? Que menysprea els que fan esforços per recuperar el valencià? Però per quèeeeeeee? A mi no em paguen els d'Amstel ni treballe per a ells, però... perquè aquesta sarta d'atacs?? No menysprea ningú; fa un acudit de la manera de parlar dels habitants de València capital, amb el "nano" a tota hora... És així com es fan els acudits, explotant els estereotips! En cap moment ni lloc he vist encara que els de l'agència, o els d'Amstel, equipararen el "valencianano" amb el català que es parla a València.
Ningú no et demana que t'hages de sentir identificada amb la paraula "nano"; de fet fora de València ciutat gairebé no es diu, com no la dic jo. Per això m'he d'ofendre??? I si sóc de Torrelodones i trauen una campanya fent nosa que els de Madrid estan a tota hora amb el "tronco", també m'hauria de sentir indignat i demanar-ne la retirada?? Estalvia't tot el rotllo de "és que el 'nano' és una forma reduccionista i blah blah blah"... És que és un ACUDIT... ho has entés... un A-C-U-D-I-T! Com aquell que deia que "Com es diu en valencià 'per favor, ves amb compte quan puges al cotxe perquè tens fang a les sabates i vas a embrutar-me la tapisseria'? 'Xè xè xè xè xè xè xè xè!!!!!!!'
També vas a soltar-me el rotllo que "és que no poden fer broma amb el "xè" perquè és reduir un idioma a una paraula i això m'ofén"??? Repetisc: és un A-CU-DIT!!

Per últim: esteu demostrant una ignorància supina sobre la vostra terra i la vostra cultura: a València ciutat SÍ que es fa servir el "nano", i en cantitats industrials... tan pels castellanoparlants... com PELS VALENCIANOPARLANTS. Que no ho sapigueu és una altra història, i que ho considereu de "xungos" és també problema vostre.

Anònim ha dit...

Continuant amb això de l'article de Ferran Suay (http://www.suay.cat/2012/06/amstel-publicitat-ofensiva.html):

paràgraf 4) Molta demagògia això de comparar el que diu un POLÍTIC (en aquest cas Duran i Lleida sobre les ganes de treballar dels andalusos), que té una responsabilitat amb els ciutadans i les paraules del qual han de ser molt més mesurades, amb una inofensiva campanya en to d'humor i broma d'una empresa cervesera. Qualificar-la d'"atac racista" ja ho trobe excessivament fora de lloc. Que es faça mirar les paranoies per un psiquiatre. No crec que jo estiga fent cap "atac racista" quan conte un acudit de Lepe. I farà 3 o 4 anys, en un anunci de la Coca-cola, es podria haver interpretat que els andalusos estaven a tota hora bramant flamenco pel carrer, i que jo sàpiga ningú d'allà es va sentir ofés, ni hi va veure racisme ni en demanà la retirada. Sabeu quan ho van fer? Us ho recorde: quan la Junta Central Fallera es va queixar perquè al mateix anunci eixia ¡durant 2 segons! un home disfressat de fallera. Oh clar, però en aquella ocasió fou una exageració perquè ja sabem que els fallers són tots uns retrògrads...

paràgraf 5) I ací, ja, el colp de gràcia per a encetar una campanya d'"indignació viral": "si ho trobes bé és que ets un imbècil". És a dir, "ho estàs amb mi o estàs contra mi". I clar, a ningú li agrada que li diguen imbècil, així que, si cal, anul·larem el pensament propi i la capacitat de raciocini i ens dedicarem tots a sentir-nos increïblement ofesos i a demanar boicot a Amstel.

Doncs no, senyor. L'imbècil serà vosté, jo encara conserve la meua capacitat de pensar i jo ni he estat vexat ni m'he sentit ofés.

PD: diga'm a vore què opina Duran i Lleida, al que defenia més amunt, del #novullpagar. Que jo sàpiga, la Generalitat de Catalunya té les competències sobre carreteres, així que ja hauria pogut rescatar els peatges fa temps. Per a CiU no és una qüestió de "catalanitat", sinó de la seua butxaca, ja que, sense saber-ho, estic quasi segur que hi tenen interessos. Com també s'hauria d'haver acabat la concessió de l'AP-7 al País Valencia al 2006. No només li van allargar la concessió... sinó que ara és propietat de la CATALANA Abertis.

PD2: feu una ullada al vídeo que he enllaçat de la Coca-cola. Hi apareixen aragonesos i andalusos. No em consta que cap d'ells es sentira ofès en ser "vexats", com diria Suay.

Carles Tomàs ha dit...

No he vist l'anunci en qüestió perquè sembla ser que l'han retirat. Pot ser siga millor així, doncs d'haver-lo vist, pense que el cabreig hauria estat monumental.De tota manera, i per desgràcia, han acerat amb l'ideosincràsia dels valencians -de la majoria- que darrerament parlen molt en castellà i de tant en tant incrusten alguna expressió en valencià perquè no la saben dir en castellà. Els qui ens indignem som la minoria, però una minoria conscienciada de ser un poble quelcom diferent