dijous, 14 d’agost del 2008

Les cartes portolanes medievals

Carta portolana de finals del segle XIV

Segurament estos darrers dies han estat els de menor presència d'investigadors a l'Arxiu de la Corona d'Aragó. Literalment érem quatre gats: un sard, un que investiga la Generalitat catalana al segle XVII, un home major i jo. I per a donar-nos servei s'han quedat uns quants arxivers, entre els quals hi ha el medievalista valencià Ramon Pujades, qui, a banda de complir a la perfecció amb les seues tasques arxivístiques, acaba de publicar l'obra -de moment- de la seua vida, una obra sense parangó a nivell mundial, titulada Les cartes portolanes. La representació d'una mar solcada.

L'obra, coeditada per
l'Institut Cartogràfic de Catalunya, l'Institut Europeu de la Mediterrània i l'Institut d'Estudis Catalans (que n'ha fet un recull de premsa), reuneix (amb el seu DVD corresponent de 330 imatges) totes les cartes portolanes conegudes -conservades arreu del món- produïdes abans de 1470. Este aplec documental ha permés a Pujades datar i situar cartes fins ara anònimes, així com descriure l'evolució de la cartografia portolana a través d'un complet estudi arxivístic sobre els usos i usuaris de les cartes, i també sobre el seu procés de disseny i producció als tallers cartogràfics.

A més a més, l'edició inclou la traducció del text a l'anglès, el que permetrà la seua difusió dins la historiografia internacional. Com afirma Richard Pflederer en la ressenya publicada al Journal of the Washington Map Society: "Este volum editat magníficament és la obra més exhaustiva en la matèria de les cartes marítimes medievals apareguda en molts anys. [...] El llibre de Ramon Pujades està destinat a ser considerat com una fita cabdal en l'estudi d'este fascinant capítol de la història de la cartografia."

És, doncs, un llibre gran en tots els sentits, tant de rigorositat com de grandària (526 pàgines a 29x36,5 cm, més el DVD) o de preu: costa vora 100 euros. Però és un llibre que val per tota la producció historiogràfica sobre cartografia medieval feta fins ara. I escrit en valencià!

[I demà me'n vaig uns dies de vaga d'ordinador. Fins la setmana vinent!]


7 comentaris:

Anònim ha dit...

Per l'abril del 2007 vam anar amb els companys de l'institut a Barcelona i per influència del professor d'història vam passar per l'arxiu a fer una visita. Resulta que qui ens va guiar per allí va ser Ramon.
M'alegre que haja publicat aquesta obra. Espere que la biblioteca de la UV es faça amb almenys un exemplar per poder donar-li un colp d'ull.

Au, que vaja bé la vaga!

Vent d Cabylia ha dit...

Difícil era que no vos tocara un valencià (l'arxiu en va ple). A la Cartoteca de la Facultat d'Història ja el tenen si vols pegar-li una mirada.

Anònim ha dit...

I no haura un alma benevolent que puxe el dvd al emule o que mostre les imatges?

Anònim ha dit...

Uoh! És molt interessant! (i com tot allò interessant, malauradament, molt car).
De totes maneres, gràcies per la informació.:)

Anònim ha dit...

Em passaré per la cartoteca.

Anònim ha dit...

he estat llegint el blocg i he vist que tens part de Benissa, ja et tiraré unes pedres, com a bon "senijero".

Vent d Cabylia ha dit...

Catalanet, 12 anys de treball i només penseu que en el pirateig. Mâ que...

I, res, anònim "senijero", a vore si a algú li pega per estudiar la història andalusina i mudèjar de Senija, que estaria prou bé (per desitjar...)