divendres, 3 de juliol del 2009

Clot o canaleta?

He/She (Tim Noble i Sue Webster)
Instal·lació a la galeria Modern Art, Londres, 2003


L'altre dia, quan vaig parlar de les dites que Orxata Sound System incloïa a la seua cançó "Badalls" em vaig deixar una que apareix fugaçment al vers
mira el genio mâ que és sabio, que al pixar fa clot, derivat d'una mateixa frase feta amb diverses variants: ta mare quan pixa fa clot?, ta mare quan pixa fa clotet?, ta mare quan pixa fa rogle?, ta mare quan pixa fa clot o bassa?, ta mare quan pixa fa clot o canaleta? Totes elles (i segurament també alguna altra variant) són emprades en forma d'exabrupte per a expressar al receptor que "no es clave on no li toca" , que "no n'ha de fer res" del tema del qual es parla o directament que se'n vaja a fer punyetes.

Cercant-la pel google, tot i que està inclosa a diverses llistes d'expressions (de Xixona, Moncofa o Alcanar), només apareix en 40 ocasions. I precisament on es dóna una millor definició és en la Unofficial "Valencian-to-English" Conversation Guide -de la qual ja vaig parlar-, que inclou la traducció "directa" anglesa (Does your mother make a hole when she is pissing?) i l'explica tot dient: Aquesta 'pregunta retòrica' es formula quan una persona comença a molestar-se pels comentaris d'altri que es burla d'ell, quan la persona troba que ja n'hi ha prou de bromes, que s'estan ficant en la seua vida privada i ja s'ha d'acabar la befa. Aleshores fa aquest comentari tallant per tal de restablir la serietat. En tot cas, no haurien de preocupar-se els editors de la guia, perquè sembla que la frase valenciana és molt fàcil d'aprendre per als estrangers:


6 comentaris:

Sfrazzera ha dit...

Ahir se´n va oblidar dir-te que "Qui s´alça matí caga a on vol"
(els que poden, clar)
Gutes Wochenende!!!!!

Toni En Blanc ha dit...

Jo la frase l'havia escoltada més referint-se a la uela que a la mare.

I el vídeo molt bo, jajaja.

Felip ha dit...

Jo sempre dic: "ta mare quan pixa esguita o fa clot?".

Res, només hi volia fer la meua xicoteta aportació. Què bo el vídeo del guiri.

Salut!

Vent d Cabylia ha dit...

Sfrazzera, no ho havia sentit en la vida, però, vaja, no és un dels meus objectius per matinar... :D

Toni, doncs amb ta uela crec que tampoc l'he sentida mai...

Felip, blogvingut i gràcies per la variant!

Comtessa d´Angeville ha dit...

Parlant de pixaes i coses d'eixes de la parrús, ací et deixe un video que vaig fer d'una amiga cantant un clàssic del cançoner valencià a l'Electrosplash de 2006, que no té desperdici (es que me l'estic remirant ara i dic açò una miqueta amb l'assumpte de pixar i fer clot sí que va):

http://www.youtube.com/watch?v=QHvtG_xUN7U

Oscar ha dit...

Jo havia sentit l'expressió per a la gent es pensa que són d'alta alcúrnia, és a dir, que pixen tan alt que fan clotet. Una expressió equivalent que diuen en el meu poble quan algú ja s'ha fartat del seu interlocutor és una miqueta més bròfega: "_ la figa ta mare té pèls en l'esquena?"

Molt bo el guiri, per cert.