dimarts, 28 de juliol del 2009

Més sobre futbol i identitats: la selecció espanyola

Natxo Sorolla ha continuat "jugant" amb les dades de l'enquesta del CIS de la qual parlàvem l'altre dia sobre el futbol i la ideologia. En esta ocasió ha realitzat un gràfic en què classifica les aficions dels diversos clubs de futbol en funció de la seua ideologia i del seu interés a la selecció espanyola. Els resultats són nítids per al cas valencià: com ja havíem comentat l'afició del València és la que se situa més a la dreta de totes les de l'estat, però ara s'afig la dada que és, a més, la més interessada per la selecció espanyola, seguida per les aficions del Real Madrid, l'Sporting de Gijón, el Racing de Santander, l'Atlético de Madrid i l'Espanyol de Barcelona (que al seu torn és juntament amb el Real Betis l'afició que es qualifica d'esquerres més seguidora de la selecció d'Espanya). En el pol oposat, com era d'esperar, se situen l'Osasuna, l'Athletic de Bilbao i la Real Sociedad. Espere que amb el seu permís, ací el teniu:


5 comentaris:

Dani ha dit...

el cas del valència no deixa de reflexar el que ocorre en les eleccions (siguen quines siguen): clara victòria de la dreta espanyola. Què va abans, l'ou o la gallina?

em sorpren el cas d'Osasuna en l'eix dreta - esquerra. Si no recordo malament Navarra estava al 90% amb osasuna i ara una gran majoria és d'esquerres i nacionalista. Val que NB i l'esquerra abertzale son forts però hi ha una cosa que no em quadra del tot. Potser el que no em quadra és que Yolanda Barcina sigue l'alcaldesa de pamplona i.

Ricard ha dit...

Si és que els xotos ho teniu tot XDD :P

Oscar ha dit...

Quina capacitat de sorpresa tenim a voltes. Deixant a banda l'espanyolitat, que també ho suposava, el tema de la ideologia de l'afició del VCF no és més que un reflex de la ideologia de la societat valenciana com ens adonem quan venen les votades. Seria estrany que tornaren uns altres resultats donada la popularitat del futbol, no? De tota manera, és una trista realitat, però és la que tenim. Ara, jo sempre dic que els valencianistes (polítics) ho tenim prou malament, però no impossible. Treballar, persistir, esperar. I ho diu un aficionat del VCF nacionaliste i d'esquerres, que "haberlos haylos".

Vent d Cabylia ha dit...

Dani, l'únic que se m'acut és que precisament a Navarra la gent de dretes siga la menys interessada en el futbol i per això la presència de l'esquerra és major entre els enquestats (perquè no hi estan reflectits els que no són aficionats al futbol). No sé. Com també van advertir per ací, l'enquesta pot tindre marges d'errada importants per la menudesa de la mostra. Ara, que li ho diguen a Pica Panter, que ha tret una conclusió clara sobre els valencians: som uns fatxes espanyols i això ja ho sabíem sense analitzar cap dada ni posant com excusa el futbol. :D

Ricard, però que bé que ens saben les victòries sobre el Madrid i el Barça...

Oscar, sense ou no hi ha gallina... A vore si algun dia fem bona la màxima de don Nicolau!

Masclet ha dit...

Qué dura és l'estadística a voltes...

I també explica per qué l'última volta que la selecció espanyola jugà en Bilbao fon en 1967... o en Donosti en 1923 (segons la Wikipedia, i si no m'he enganyat buscant).

En tot cas, també sorprén a primera vista que l'afició de l'Espanyol se situe a l'esquerra de la del Barça. O que l'interés per la selecció espanyola per part dels aficionats dels equips sevillans siga tan relativament baixa en comparació en atres aficions.

Vicent, buscant-te l'enquesta del diari Levante en vaig rescatar també una boníssima del CIS, de 2004, que entre atres coses preguntava als valencians sobre si el valencià és el mateix idioma que el català o no.

Eixa té també molta molla, i al final he escrit un post repassant les dades, a 5 anys vista. Si la cosa no ha canviat massa (que no crec), estem "secessionistes" perduts :D. Pega-li una miraeta.