dimecres, 15 de juliol del 2009

Joves malifetes

Bala de palla i tonell (Castelló d'Empúries, Dacrous)

Ara més que mai, la meua vida s'ha convertit en un full d'arxiu. No faig una altra cosa que consultar registres de la Cancelleria reial o mirar i remirar Lletres Closes i Comunes de l'escrivania municipal de Barcelona. Com diu l'Apòstata i diuen per ací, vaig de bòlit (per cert, això és un bòlit). No conec els fitxatges del València per a la propera temporada, no tinc ni idea de com és el nou finançament autonòmic i no sé què passa exactament al món. Transcric i transcric per a començar a organitzar tota la informació extractada d'ací unes poques setmanes. Per això el blog s'ha reduït a tres matèries bàsiques i rapidetes d'escriure: música, blogosfera i els documents amb què estic treballant.

Haurem de continuar així durant una temporadeta i en eixa línia hui citaré un parell de cartes enviades als consellers de Barcelona pels seus oficials a dos viles que eren propietat senyorial de la ciutat durant el segle XV. En primer lloc, un cas que m'ha recordat un post del blog Eixa altra Edat Mitjana en què Jero Méndez parlava de la jovenalla que anava en cercavila pels carrers de la Tàrrega de l'any 1325. En este cas, qui anava corrent per Castelló d'Empúries en 1434 era un grup de mossos que segons deia el batle local, volents mostrar lur vana juventut, trastejaven per la vila:
Anaven armats per la dita vila, rodant botes per lo carrés e entrevessant los bancs, hoc que pijor és, que com atrobaven nagun per vil·la tiraven las spases, e els fien passar per lo mig d'ells, de què vench a mi gran clamor per molts habitants de aquesta vil·la. E com yo, vahent que tals cosas no eren per supportar, una nit me mís per vila e atrobí los jóvens e aquells de fet descerní.
La segona cita correspon al mateix any però a la vila de Flix, a la ribera de l'Ebre, un dels pocs llocs de Catalunya on els cristians coexistien amb els musulmans, tot i que, pel que sembla, els primers se n'aprofitaven de la condició minoritària i minoritzada dels darrers. Segons informava el batle de Flix als consellers de Barcelona dos joves cristians d'entre 12 i 13 anys maltractaven un moratell de la seua edat i havien amenaçat de matar-lo fent xantatge al pare, que, tot i ser pobre, havia hagut de pagar més de 20 florins per evitar-ho. La situació, deia l'oficial, es devia en part a la permissivitat de les autoritats barcelonines amb els excessos cristians, tot posant com a exemple un cas succeït deu anys abans:
Un fadrí christià de pochs dies asajà de matar un moratell lo qual era axí matex de poch tems. Lo moratell, no guardant-se del dit christià, abaxà en terra per girar una çíquia d'aygua e, con fo bax, ab una pedra donà-li tants colbs fins que·s pensà fos mort e fogí.
Al cap de dos anys, tanmateix, a pregàries del poble lo christià tornà e foren amichs, però lo pare del moro romàs endeutat per la despesa de les nafres de son fill, que dix l'asesor que los béns del pare no eren obligats ab les malícies del fill. Per això, el batle demanava ara que no passara el mateix i que es castigara els pares dels fills que havien fet xantatge, ja que ell, com a bon i expert administratiu que era, sabia que los moros donen renda a senyor tots dies e són bons vassalls e profitosos a senyor. És a dir, que per la seua mateixa condició de minoria ètnica, se'ls podia explotar amb més duresa que als cristians. De fet, els en podia donar un altre exemple, ell havia servit en la batlia del comtat de Prades durant dotze anys i, allà, els comtes i els seus oficials defenien a tort i a dret les vexacions fetes contra jueus i musulmans:
Hon se trobaben colpables, lo senyor los pelava en tal forma que estaven pla.

20 comentaris:

Anònim ha dit...

Com sempe, molt interessant!

Anònim ha dit...

Francesc

Lluís-Antoni Navarro Cucarella ha dit...

Això del bòlit és el joc de pic-i-pala. Les regles són semblants, tot i que les valencianes tenen més complexitat. Ara que ho sabem, i comptant amb una prova més de la unitat cultural dels Països Catalans, caldrà promoure una Federació de Pic-i-Pala dels Països Catalans. I a per l'or olímpic!

Visca el Pic-i-Pala i els Països Catalans!

Toni Cucarella

Vent d Cabylia ha dit...

No, home, no, és una prova 'fefaent' que el valencià i el català són llengües distintes. I, evidentment, que el valencià és molt més dolç, imaginatiu i bonico que el català. Faltaria més...

Per cert, no trobe "pic i pala" al Diccionari de l'Institut d'Estudis Catalans ni a l'Enciclopèdia Catalana. En canví, sí que apareix "bèlit" i "bòlit", esport tradicional de Catalunya segons el que l'han posat a la Viquipèdia. Xe, això com serà???

Dani ha dit...

posant-nos aixina haurem de promocionar un moviment segregacionista carlista fins que no es reconegue el doli com a variant del bòlit o el pic i pala.

Per cert, molt interessant això de Flix, a la Ribera se fa la festa de la Mora Morisca, de mercadillo medieval i tot això, on se'ns ven la "moto" que les tres cultures convivien pacificament.

Vent d Cabylia ha dit...

Home, si és que la segregació carlina té tota la seua legitimat!! Hauríeu d'alçar la bandera de Cabrera i segregar-vos però ja. Pobres però honrats... :D

El que volia dir (per si no ha quedat clar) és que evidentment és el mateix joc (o molt paregut), però, com quasi sempre i com és fins i tot lògic, les institucions culturals catalanes se n'encarreguen dels jocs de Catalunya. Encarreguem-nos nosaltres dels nostres o no ho farà ningú.

Això de Flix: per a unes festes tampoc cal anar amb un discurs mortificador i autoinculpatori. Les relacions, els intercanvis i els préstecs culturals hi foren i s'han de valorar i recordar. Tanmateix, tampoc cal obviar quina era la situació oficial i quotidiana dels musulmans ni quin va ser el seu final d'expulsió massiva.

Dani ha dit...

Més info (per cert, va ser este cap de setmana passat la festa).

http://personal.telefonica.terra.es/web/launespress/morisca/lafesta.htm

Toni En Blanc ha dit...

Interessants les transcripcions Vicent, i tens raó amb això que dius a un comentari, si no s'encarreguem nosaltres de les nostres tradicions ningú ho va a fer...

Salut!

Vent d Cabylia ha dit...

Hòstia, Dani, sí que vénen la moto sí... Cite: El document, signat abans de l’any 1176, és un referent a la convivència de les religions, a la diversitat cultural i al respecte pels drets humans.

I el més fotut i preocupant és que sembla insinuar-se que amb els catalans tot era pau, respecte i bon rotllo, però arribaren els espanyols i... Durant segles la convivència entre les tres cultures va romandre intacta, però l’any 1492 els Reis Catòlics, van decretar l’expulsió dels jueus, i el 1609 Felip III, decretà l’expulsió dels moriscos.

Anònim ha dit...

Iep!
No estic d'acord amb el que dius, Vicent.

No sé d'on et treus del cap això que entre els catalans abans dels reis catòlics tot eren flors i violes. Sabem i tenim coll avall, per exemple, que la conquesta de Sardenya va ser una carnisseria, que també ho varen ser els pogroms als calls de tota la corona el 1392o la mateixa conquesta de Mallorca -neteja ètnica on n'hi hagi- o la conqueste del que immediatament després seria el Regne de València. O bé la conquesta de Nàpols o el saqueig de Roma -amb tropes de tota la corona d'Aragó- per part de les tropes de Carles I el 1527. O, es clar, la Venjança Catalana.

Salutacions

Francesc

Patrici Pujades ha dit...

Sembla que a Castelló de la Plana no parlen ni valencià ni català , que al joc i al palet en qüestió li diuen boli .

Oscar ha dit...

Encara a risc de que m'envies a fer la mà, Vicent, si per una hipotètica i gens provable casualitat de que durant les teues escudrinyamentes trobes alguna referència al meu petorrí poble, que series tan rebonico de fer-me cinc sous? Si m'envies a fer la mà, m'ho mereixeré, ho sé, però havia d'intentar-ho!

Vent d Cabylia ha dit...

Francesc, he dit el contrari, justament en la mateixa línia del que tu comentes: he dit que em preocupava que es tractara de vendre el discurs que els catalans sempre havien estat tolerants i pacífics mentre que els castellans havien estat intolerants per naturalesa.

Patrici, haureu de federar-vos amb els del Maestrat... :D

Oscar, em dedique més bé a l'alta política de l'època i sobretot al reialenc, així que només he trobat una referència al teu poble, però anava inclosa amb tota la batlia, de forma que no és útil. En tot cas te l'envie al teu correu. Salut!

Anònim ha dit...

Sí, és cert, Vicent. Després me n'he adonat. Ho havia entès malament. Disculpa.

Anònim ha dit...

Francesc (sempre me n'oblido)

Vent d Cabylia ha dit...

Francesc, el nom -si vols- pots posar-lo en l'encapçalament del comentari clicant en "Nom/URL" i emplenant la casella corresponent.

Francesc ha dit...

Ok, gràcies. Ja ho intentat molts cops, però sempre m'ho rebutja.

Francesc ha dit...

Ha funcionat! Sensacional.

dacrous-kun ha dit...

Hola,

sóc l'autor de la foto que encapçala el post. No tinc cap mena de problema en que l'hagis feta servir (almenys així a algú li servirà d'algo :D) però m'hauria agradat que m'haguéssis avisat, perquè he trobat el post de casualitat, i sempre fa il·lusió saber que a algú li ha agradat una de les teves fotos.

Salut i gràcies.

Vent d Cabylia ha dit...

Hola Dacrous, vaig citar-te per això: perquè pogueres trobar-te. No sé com et podia avisar... En tot cas, gràcies i salutacions!