dilluns, 16 de juny del 2008

Escarni públic (1336)

Al llibre de privilegis de la ciutat de València es poden trobar moltes coses, entre d'altres, la següent pena de l'any 1336 que es podia imposar als carnissers que donaven una carn per una altra (de femella per mascle, considerada de millor qualitat, com ovella per moltó, truja per porc, o cabra per boc):
Ut quod vestibus denudatus, femoralibus tantummodo sibi, relictis per plateas dicte civitatis cum sono tube sive de nafil ducant publice de die, gestas in collo carterium sive frustrum illarum carnium quas, ut premitint, perduxerit fraudulenter ad vendendum, quemquidem taliter puniendum precedat preco exprimens sive clamans illum esse qui unam carnem pro alia venderet presumebat.

És a dir, més o menys:
De manera que amb les vestimentes llevades, deixant-los només els calçons, siguen conduïts de dia per les places de dita ciutat amb so de trompeta o anafil, portant al coll un quart o un tros d'aquelles carns que, com ha estat dit, portà fraudulentament per a vendre, i anant per davant dels així castigats un pregoner que diga o cride que es tracta d'aquell que pretenia vendre una carn per una altra.
Hauríem de fer nosaltres el mateix amb els nostres corruptes i estafadors polítics? Què vos pareix la justícia del segle XIV? Massa forteta?


9 comentaris:

Tarsan, President de la República de les Mones ha dit...

Baydal!

Estem fent un concurs de microrelats en el qual, si vols pots participar. També estaria molt bé que penjares ací les bases. Per altra banda, tot i que és un honor compartir apartat amb la Valenciclopèdia, la veritat és que no estic segur que sigam humor valencià. Com a molt jo parlaria d'humor socarrat.

Salutacions cordials Baydal

http://elpenjoll.blogspot.com/

Vent d Cabylia ha dit...

Si és socarrat serà també valencià, dic jo...

Tarsan, President de la República de les Mones ha dit...

Baydal!

Sigueu pitjor que els de Madrit. Et vas a apuntar al concurs de microrelats o què?

Corpi ha dit...

Açò és millor que el cobrador del frac. T'ho imagines a ú vestit així darrere d'un que deu diners?

El Penjoll ha dit...

No imagines, passa't per El Penjoll!

Busca qui t'ha pegat ha dit...

jo em dedique a la justícia i et puc assegurar que la pena de treballs en benefici de la comunitat és més humiliant: els fan portar armilles d'aquelles de colors fluorescents!

Tarsan, President de la República de les Mones ha dit...

A la justícia?

Quina casualitat! jo em dedique al compliment de la llei.

Anònim ha dit...

Oh, què interessant, tot just ara que estava pensant en una nova categoria dedicada a la criminalitat medieval!
Salutacions, Baydal!

Anònim ha dit...

I no, no era massa forta, la justícia del XIV. :)
Perfectament aplicable a alguns casos del XXI.