divendres, 12 de gener del 2007

La crida de Pere Meroño


A través de Vilaweb i d'Enric Gil seguisc la suposada polèmica sobre La mala salud del 'rock català iniciada amb un post de Laura Crespo, llicenciada en periodisme que treballa per a El Mundo Deportivo, encetada per la resposta La salut de la música en català de Joaquim Vilarnau, periodista musical, i continuada per Titot, cantant dels desapareguts Brams, amb el seu post La mala salut del periodisme provincià, amb més de 50 comentaris. Arran d'açò Pere Meroño va fer una crida pública, Jo també compro música en català, per fer visible la potència de la música en català i sensibilitzar-nos a tots per comprar-ne.

Els que seguiu este blog sabeu que ací tracte de fer-me'n ressò, tant com puc, de la música en valencià/català, almenys de la que m'agrada, i crec que l'anàlisi realitzada per Frechina, Crònica del 2006. I, tanca qualsevol suposada polèmica, la qual no va ser sinó un simple comentari d'una persona sense cap tipus d'interès musical més enllà dels grans circuits 'oficials' i l'entrada al drap, una mica susceptible però legítima, d'aquells que saben del que parlen i que viuen la qüestió dia a dia. En tot cas, l'apunt d'en Meroño és adient. Tot i que sembla clar que el futur dels músics "no súpervendes" és fer-se conèixer i viure de les gires de concerts (de les entrades i de les vendes de discos i merxandatge fets allí), i per a això internet i les descàrregues P2P són un mitjà fantàstic, cal tindre en compte que les compres a les botigues de discos (o per internet) són encara un element cabdal per mantindre tant als grups com a les petites i mitjanes discogràfiques. Per això, cal rebel·lar-se contra la invitació a la gratuïtat feta per Toni de l'Hostal i comprar discos en valencià/català: per gust i per fer país, per fer país i per gust.


Ací podeu trobar algunes webs especialitzades:


- Cambra Records (Pep Botifarra, Pau Alabajos, Rafa Xambó, Òscar Briz, Inòpia, Aljub, Sva-ters, Mugroman, etc.)

- Discmedi (Tomeu Penya, Raimon, Ovidi Montllor, Guillem d'Efak, Joan Isaac, Verdcel, Glissando, Antònia Font, Joan Miquel Oliver, Mishima, etc.)

- Fourni (Clara Andrés, La Troba Kung-fú, Martingala, Banjim Banjam, etc.)

- Gaztelupeko Hotsak (Conxita, Asstrio)

- K Indústria (Sisa, Roger Mas, Pau Riba, etc.)

- Música Global (Estanislau Verdet, Campanyia Elèctrica Dharma, Cris Juanico, Dept, Fora des Sembrat, Gerard Quintana, Gertrudis, Josep Thió, Marc Parrot, Quimi Portet, Rauxa, etc.)

- La Llum (directori de grups valencians)

- Picap (Al Tall, Paco Muñoz, Alimara, Ara va de bo, Raimon, Maria del Mar Bonet, Adrià Puntí, Sergi Contrí, Rafa Xambó, Lluís Miquel, Nèstor Mont, Josep Tero, Roger Mas, etc.)

- Propaganda pel fet (Obrint Pas, Xerramequ Tiquis Miquis, Plouen Catximbes, Cheb Balowski, Feliu Ventura, Dijous Paella, Ki Sap, etc.)