dijous, 18 de gener del 2007

La Santantonà de Forcall

Santantonà. Forcall (Els Ports)

Cap de setmana de festa a Forcall, un bell municipi dels Ports que, com la majoria de pobles de la comarca i també del limítrof Maestrazgo aragonés -imprescindible Cantavieja-, celebra Sant Antoni amb l'encesa d'una gran foguera comunal. En este cas, a més, es pot gaudir de la Santantonà, una interessant representació que podeu trobar explicada ací i ací, i que és la pura sincretització de la festa catòlica sobre la pagana, tot barrejant la vida del sant amb un final ple de foc. Al cap i a la fi, es tracta d'una festa ancestral de les societats agrícoles, lligada a l'arribada del solstici d'hivern i el prec per la protecció dels animals durant l'estació, així com vinculada a la celebració de la matança del porc. No debades a Mallorca, on la cultura del porc està tan arrelada, sembla que Sant Antoni és la festa més popular. Bona festa!


Situació de Forcall al País Valencià


6 comentaris:

Anònim ha dit...

Si teniu l'oportunitat, no vos perdeu la foguera de Sant Antoni a Olocau (del Carraixet, Camp de Túria). L'encendran aquest proper dissabte dia 20 de gener, vos assegure que a la plaça no patireu gens de fred i vos sobrarà roba... A més, com que la foguera està feta de grans soques, al llarg de la següent setmana cada nit s'hi organitza una torrada de carn amb les brases que es mantenen vives.

Vent d Cabylia ha dit...

Me l'apunte!

Anònim ha dit...

Enguany no podré anar-hi, altres aventures m'ho impedeixen...
Però l'any vinent, si vols, fem colla i tindràs lloc on dormir. Salut i bon profit amb els rotllets de Sant Antoni.

Anònim ha dit...

Sant Antoni és un dels sants més populars del País Valencià, de nord a sud. Des de les santantonades i matxades del nord fins al rei Pàixaro de Biar passant per les calderes i els concursos de tir i arrossegament de l'Horta, així com infinitat de porrats dedicats al sant en molts dels nostres pobles i comarques. Et recomane "Sant Antoni, sant valencià" d'Àlvar Monferrer en la Sèrie Minor del CVC.

Ací al meu poble farem bous al carrer i calderes i la colla d'amics fem una espècie de balanç anual sexual/amorós dels integrants de la colla molt humorístic, amb albaes i regals al·lusius inclosos. Molt divertit i enginyós,... i ben amerat d'alcohol, clar.

Vent d Cabylia ha dit...

Sí Oscar, al poble de la meua família, Benissa, fan bon porrat de Sant Antoni: http://www.infobenissa.com/arxius/fira2007.pdf

I res, Uardo, l'any que ve a vore si encara estem per la blogosfera i podem quedar.

Olocau.Digital ha dit...

Aquí dos vídeos de la foguera d'Olocau 2008.

http://www.youtube.com/watch?v=ZzRh_ccfWls

http://www.youtube.com/watch?v=7fEC38u5QtM

Salut.