dijous, 11 de gener del 2007

Drets lingüístics: ACPV i el Síndic de Greuges

La Plataforma per la Llengua acaba de publicar la guia Que faig si...? Alguns suggeriments que poden ésser útils per afrontar situacions quotidianes pel que fa a l’ús del català. És certament útil especialment per als que vivim a Catalunya, però per a la qüestió valenciana presenta una greu mancança, comprensible ja que està concebuda per al territori català, com és presentar Acció Cultural del País Valencià com l'únic lloc on adreçar-se per fer una reclamació oficial i informar-se sobre què podem denunciar, reforçant a ulls catalans l'aspiració monopolística d'ACPV en la preservació de la "València catalana" (Climent dixit) i a ulls valencians l'ancorament social del respecte als nostres drets lingüístics.

En este cas, en el de les queixes oficials sobre qüestions lingüístiques, sembla més adient l'activisme individual de la base social valencianista. El relatiu bon funcionament de les queixes via web del Síndic de Greuges valencià així ho indica i només cal una miqueta de constància. Tant Enric Gil, com "Ramon Muntaner" o Xavi López en són bons i eficients usuaris i amb els seus greuges han aconseguit que un munt de planes web oficials incorporen el valencià -com és degut-, que l'administració se'ns adrece en valencià o que la retolació "no oblide" el valencià (ací o ací en teniu alguns exemples).

D'altra banda, la gran altra virtualitat de la guia de la Plataforma per la Llengua és la seua accessibilitat a través d'un .pdf, un sistema que encara tots ens preguntem per què no va ser assajat amb la Guia de drets lingüístics del País Valencià, editada per la mateixa ACPV. Pels mísers 3 euros cobrats haguera sigut molt més rendible socialment penjar-la en internet i permetre l'accés de tothom amb un simple clic. En tot cas es pot adquirir escrivint al correu acpv@acpv.net o telefonant al 96 351 17 26. Siga com siga, a través del Síndic o d'ACPV (que tramita la queixa al Síndic) cal que ens moguem, que fem visibles els nostres drets i que els fem respecta de la millor manera possible -amb paciència i constància!

1 comentari:

Anònim ha dit...

Vaig enviar el teu comentari a la Plataforma i m'han contestat açò:

"En primer lloc, donar-vos les gràcies pels vostres suggeriments. Tal i com comentem a la introducció de la guia, la qüestió legal està dirigida al territori sota administració de la Generalitat de Catalunya (penúltim paràgraf de la Introducció). Ens agradaria de fer la mateixa guia adaptada per territoris com el País Valencià, la Franja de Ponent o Catalunya Nord, i en això estem treballant per aconseguir el finançament oportú."