dimarts, 2 de gener del 2007

L'artista definitiu

Estanislau Verdet i una cadira

Via un macleter que vaig conèixer en cap d'any m'arriba l'artista definitiu, Estanislau Verdet, la negació i l'afirmació de tot a través del lletgisme, un contraesnobisme esnob com el defineix el seu propi creador:

"Siguem cutres i estiguem-ne orgullosos!!" És el nou elitisme: "Lo guai ara és ser Lletgista" (tot amb un punt de mofa i parodia de lo snob). "En la Barcelona super-fashion, on la moda, l'estètica i la imatge són tan importants, els lletgistes (aparentment) sortim portant la contrària i dient que el més elitista és ser lletgista. Però no deixem de fer el mateix que critiquem, per tant, en el fons i en realitat és una crítica a la crítica, una paròdia d'aquesta necessitat absurda d'anar sempre a la contra i de voler ser sempre el més guai i el més undergound..."

Reprenent la línia del xaronisme barceloní de finals del segle XIX, el lletgisme fa broma constant, criticant-ho tot sense donar cap solució a res: no n'és la intenció, l'objectiu és divertir-se i divertir, tot plegat és una farsa per passar el temps.



De fet l'Estanislau Verdet ni tan sols existeix, és un personatge (com també Pau Vodaixa) creat per Pau Vallvé, pare de les criatures, president del seu propi club de fans "Llamàntols en zel" i sembla que inventor de la paraula lletgista per excel·lència: "LLEF!", que significa "ecs" però amb connotació positiva. Les cançons i lletres del disc de l'Estanislau "Un que de tan llest és tonto i un que de tan tonto és llest", del "Rum! Rum! Yiqui tic-tic, quití-quitic" al "Per fer país insultem en català" passant per "M'agradaria ser un lemür" (el meu animal preferit juntament amb el mufló), donen forma al gust pel lletgisme, un corrent artístic i una filosofia de vida cosina germana del cabotisme (en paral·lel al xaronisme català i la renaixença d'espardenya valenciana), les quals no solucionaran el món i potser no arribaran massa lluny pel que fa a l'hegemonia políticocultural però que mentrimentres ens divertiran i serviran de vàlvula d'escapament.


- Comprar el disc "Un que de tan llest és tonto i un que de tan tonto és llest"
- Lletres del disc "Un que de tan llest és tonto i un que de tan tonto és llest" + 6 MP3
- Vídeos al Youtube
- Entrevista a Rac1
- Entrevista a Radio Manlleu
- "Antes muerta que sencilla" versió lletgista
- Mostres de Pau Vallvé
- Blog d'Estanislau Verdet (Yamshes en Escabetx)
- Blog de Pau Vodaixa (OAK)
- Myspace d'Estanislau Verdet
- Myspace de Pau Vallvé










2 comentaris:

Jaqme ha dit...

Interessant!
O més!

Rodolfo ha dit...

Caram!

gràcies per la promoció gratuïta!
jeje

encantat, de debò.

ara per fi ja tenim on englobar-ho tot: www.estanislauverdet.com

Au! (tosdexoc)